Novice

Prihajajo hladnejši dnevi in s tem tudi ugodnejši pogoji za hitrejše širjenje nove gripe. V Krki smo se na morebitno pandemijo gripe dobro pripravili z interno akcijo, ki smo jo poimenovali Zaščitimo sebe in sodelavce pred gripo.

Zaščitimo sebe in sodelavce pred gripo

S sanitarnimi, zdravstvenimi in organizacijskimi preventivnimi ukrepi želimo zagotoviti primerne pogoje za zmanjšanje možnosti okužbe zaposlenih in zagotoviti čim bolj nemoteno poslovanje.

V Krkinih prostorih, kjer je pretok zaposlenih največji, smo namestili plakate z navodili, kako ravnati, da do okužbe ne pride, in kako, če pri sebi opazimo bolezenske znake pandemske gripe. Ob umivalnikih so navodila za pravilno umivanje rok, na primernih mestih
pa razkuževalniki z razkužilom za roke.

Osnovne značilnosti nove gripe

Gre za bolezen, ki jo povzroča nov virus gripe A (H1N1), spremljajo pa jo podobni znaki kot običajno, sezonsko gripo: mrazenje, povišana telesna temperatura, izčrpanost, bolečine v mišicah in kosteh, bolečine v žrelu in suh kašelj.

Kako se virus gripe prenaša?

Virus gripe se prenaša s kužnimi kapljicami, ki nastajajo pri kašljanju, kihanju, govorjenju, in jih lahko vdihnemo, če smo v bližini obolelega.

Če nismo previdni, lahko viruse, ki na površinah (jedilnem priboru, kozarcih, kljukah, telefonskih slušalkah …) preživijo povprečno nekaj ur, z rokami prenesemo v usta, nos in oči in se tako posredno okužimo. Zato je zelo pomembno, da si tako zdravi kot bolni roke pogosto umivamo s toplo vodo in z milom (najmanj 40 sekund) ali si jih razkužimo z alkoholnim razkužilom in se ne dotikamo ust, nosu in oči.

Kako se lahko zaščitimo pred gripo?

Izogibajmo se stikom z obolelimi. Obdobje kužnosti traja do 7 dni po začetku bolezni, pri otrocih in imunsko oslabljenih ljudeh pa lahko do 10 dni. Izogibajmo se nepotrebnim stikom z bolnimi in se ne zadržujmo v prostorih, kjer je veliko ljudi, če to ni nujno. Kadar smo v stiku z bolnim, je priporočljivo, da si usta in nos prekrijemo z masko.

Kadar kihamo ali kašljamo, damo robček pred usta in nos. Robčke takoj po uporabi zavržemo. Če robčka nimamo, kihamo in kašljamo v rokav.

Za zniževanje povišane telesne temperature in bolečin v žrelu (grlu) priporočamo naslednje izdelke. Suh in dražeč kašelj lahko lajšamotableti ali sirupom ali pa izbiramo med izdelki iz zdravilnih rastlin. Pri razkuževanju površin, opreme, tkanin in zraka je potrebno izbrati primerno razkužilo in upoštevati številne kriterije (učinkovitost, varnost, čas delovanja, vrsto površine itd.).

Poskrbimo tudi za ustrezno prezračenost prostorov in za zdrav način življenja: dovolj spanja, zdravo prehrano, fizično dejavnost. Če opazimo znake bolezni, ostanimo doma in po telefonu pokličimo svojega zdravnika, ki nam bo svetoval, kaj moramo storiti.

V Krki zaposlenim ponujamo različne aktivnosti za zdrav način življenja in jim, zagotavljamo varno delovno okolje, svoje poslanstvo živeti zdravo življenje pa uresničujemo s kakovostnimi, varnimi in učinkovitimi izdelki in storitvami.

Podrobnejše informacije o pandemski gripi in ukrepih za zaščito lahko preberete na spletni strani Ustavimo gripo.

.