S tehnologijo osmotske črpalke do zanesljivejšega sproščanja zdravilne učinkovine

V Krkinem zdravilu, ki vsebuje zdravilno učinkovino paliperidon za zdravljene shizofrenije, uporabljamo tehnologijo osmotske črpalke. Na ta način zagotavljamo ponovljivo in vnaprej natančno definirano sproščanje učinkovine ter omogočamo jemanje zdravila samo enkrat na dan. Inovativna farmacevtska oblika zagotavlja majhno nihanje količine učinkovine v telesu, kar bistveno izboljša izid zdravljenja.

Osmoza je naravni pojav

Pri osmotski črpalki izkoriščamo naravni proces, osmozo, ki je ključen za delovanje vseh celic v telesu. Beseda osmoza izhaja iz grške besede za tlak in pomeni usmerjen prehod topila skozi polprepustno membrano. Ta je prepustna za topilo, ne pa tudi za snovi, ki so raztopljene v tem topilu. Topilo prehaja v membrano iz dela, kjer je delež raztopljenih snovi manjši, v del, kjer je delež večji.

Osmoza deluje tudi v tableti

Osmozo sprožimo z osmotsko aktivno pomožno snovjo, npr. natrijevim kloridom, ki povzroči prehod vode v tableto. Pri tem se v njej aktivirajo še druge pomožne snovi, ki ob stiku z vodo nabreknejo. V notranjosti tablete se poveča tlak, ki ga izkoristimo za sproščanje zdravilne učinkovine.

Osmoza

Tableta, ki deluje po načelu osmotske črpalke, ima v primerjavi z običajno tableto precej bolj zapleteno sestavo. Jedro tablete je dvoslojno, obdaja ga obloga, ki predstavlja polprepustno membrano. Za delovanje sta ključni odprtini na vrhu tablete, skozi kateri se zaradi povečanega tlaka sprošča zdravilna učinkovina.

INOVATIVNA FARMACEVTSKA OBLIKA

omogoča jemanje zdravila samo enkrat na dan.

Po izdelavi jedra sledi oblaganje s polprepustno membrano in vrtanje odprtin, ki imajo v premeru manj kot 1 mm. Odprtine skozi obloge zvrtamo z laserjem. Tako zagotovimo natančno in ponovljivo sproščanje učinkovine.

Slideshow slide 1

Tablete s tehnologijo osmotske črpalke

0:19

Raziskujte naprej

Multiparty banner 1

VRHUNSKA TEHNOLOGIJA

Kakovost, varnost in učinkovitost naših zdravil zagotavljamo z uporabo najsodobnejše tehnologije.

Več

KAKOVOST

Kakovost je naša zaveza, z njo se srečujemo na vsakem koraku.

Več

Izdelki

S kakovostnimi izdelki omogočamo varno in učinkovito zdravljenje.

Več