Zgaga in želodčne težave – kako jih blažiti in ukrotiti?

3 min. branja
VSVZ68SI-zgaga-Nolpaza-Krka-plamen-w1650

Zgaga je pogosta težava, ki je povezana s sodobnim življenjskim slogom.

Zaviralci protonske črpalke so zdravilo izbire za lajšanje simptomov gastroezofagealne refluksne bolezni (GERB), tudi zgage.

Sodoben način življenja je pogosto nezdrav in lahko povzroči želodčne težave. Z zdravnikom Damjanom Gazvodo, dr. med., spec. spl. med., smo se pogovarjali o vlogi zaviralcev protonske črpalke in spremembi življenjskega sloga pri zdravljenju zgage.

Zakaj pride do zgage

Do zgage pride, ker spodnja zapiralka požiralnika postane ohlapna. Hrana, pomešana z želodčno in žolčno kislino ter prebavnimi encimi, zateka v požiralnik, kar lahko povzroči vnetje. Nekateri bolniki imajo hude težave, a nimajo fizioloških sprememb na požiralniku. Pri bolnikih, ki nimajo značilnih simptomov, zaradi drugih stvari posumimo, da je nekaj narobe s požiralnikom. Težave se na primer pojavijo višje v grlu in se kažejo kot hripavost, kašelj ali astmatični napadi, lahko pa se spremeni stanje v ustni votlini, kjer pride do razjed na jeziku ali poškodbe sklenine. Kadar ni jasnih simptomov ali jih bolnik ne čuti, govorimo o ekstraezofagealnih simptomih. Mednje spada tudi nočna apneja. Povzroča jo kislina, ki pride do glasilk. Ker se mišice stisnejo, se dihanje za nekaj časa prekine.

Nad čim se bolniki najbolj pritožujejo, ko gre za kakovost življenja

Najbolj je moteč refluks, to je pekoč občutek za prsnico po jedi, zlasti po obilnih večernih obrokih. Težave so izrazitejše ponoči, med spanjem. Opažamo pa, da so poleg kašlja, ki prekinja spanec in bolnike velikokrat prestraši, bolj moteče druge stvari. V zadnjem času je veliko več diagnoz nočne apneje, ki niso tako nedolžne, saj lahko bolnika resno ogrožajo.

Kakšno je mesto zaviralcev protonske črpalke v zdravljenju

Pri bolnikih, pri katerih smo prepričani, da gre za zgago ali drug simptom GERB-a, so ZPČ-ji postali zdravilo prve izbire. Po 2 tednih jemanja težave navadno minejo. Pri starejših bolnikih, ki pogosto jemljejo več zdravil, ki lahko povzročajo vnetje želodčne sluznice, je priporočljivo dolgotrajno jemanje manjših odmerkov, da zaščitijo želodčno sluznico.

Ali poznate še kakšen mit, ki ste ga slišali v zvezi z zdravljenjem zgage

Zanimivo je, da bolniki pri samozdravljenju marsikdaj upoštevajo priporočila, ki nimajo zdravstvene osnove. Zelo priljubljeno je pitje limoninega soka zjutraj na tešče. Omeniti je treba, da v želodcu prihaja do interakcij in da limonin sok sprošča zapiralko, kar povzroča še večje uhajanje kisline v požiralnik.

Kako si lahko pomagate pri težavah z zgago

Nolpaza control je namenjena kratkotrajnemu zdravljenju simptomov refluksa (npr. zgage, regurgitacije) pri odraslih. Če težave trajajo dva tedna ali več, je priporočljiv obisk zdravnika.

VSVZ71SI-zgaga-Nolpaza-Krka-kroznik-zacimbe.-w1650

Zanimivosti

  • Če imate pogoste težave z zgago, je po jedi priporočljiva hoja. Odsvetovane pa so vse dejavnosti, ki povečujejo pritisk na intraabdominalni trakt; torej razne vaje, pri katerih je treba napenjati mišice trebušne votline (npr. sklanjanje, predkloni).
  • Dolgo časa je veljalo, da mleko deluje kot nevtralizator želodčne kisline. A takoj, ko ga popijemo, postane kislo in ne pomaga.
  • Pivo spada med pijače, ki najbolj pospešujejo izločanje želodčne kisline. K težavam z zgago veliko prispeva tudi najbolj pogosta in zelo škodljiva razvada – kajenje.

Intervju z Damjanom Gazvodo, dr. med., spec. spl. med. (7. 12. 2018). O zgagi in z njo povezanih težavah. Krkin arhiv.