Stres je prava zgaga

2 min. branja

Pomembna predstavitev v službi, prvo srečanje s partnerjevimi starši, jutro pred izpitom in bolečine v želodcu. Vam je znano?

Stres vpliva na prebavni trakt, zato želodčne težave, povezane z refluksom, niso nobena redkost. Simptomi, kot so zgaga, pekoča bolečina in neprijetno tiščanje v želodcu, ob stresu namreč postanejo izrazitejši.

Kako stres vpliva na želodčne težave?

Stres naj ne bi spodbujal nastajanja želodčne kisline, povzroča pa intenzivnejše občutenje refluksnih simptomov. Aktivira receptorje za bolečino v požiralniku, zato so ti občutljivejši za enako količino kisline. Poleg tega se zmanjša nastajanje prostaglandinov, kar vodi do manjše zaščite želodčne sluznice pred kislino.

Začarani krog stresa, nezdrave prehrane in želodčnih težav

Glede na nedavno raziskavo okrog 60 % Evropejcev želodčne težave pripisuje stresu. Podoben odstotek vprašanih za želodčne težave krivi tudi prehrano.

Ko smo pod stresom, pogosteje posegamo po hitro pripravljenih obrokih, bogatih z maščobami, izpuščamo obroke, se prenajedamo ter popijemo preveč kave in alkohola. Posledica tega je nastajanje večje količine želodčne kisline, kar občutimo kot neprijetne refluksne simptome, ki nam povzročajo stres. V začaranem krogu se torej lahko znajdemo zaradi stresa ali prehrane, rezultat pa je enak.

Kako prekiniti začarani krog?

Tako kot lahko v začarani krog zaidemo zaradi stresa ali prehrane, ga lahko tudi prekinemo z obeh smeri. Izogibati se moramo živilom, ki nagajajo želodcu, in se naučiti obvladovati stres.

Če se zgaga in drugi refluksni simptomi kljub spremembam življenjskega sloga pojavljajo več kot enkrat na teden, smernice priporočajo zdravljenje z zdravili, ki zavirajo nastajanje želodčne kisline ter omogočajo zaščito in zdravljenje sluznice želodca in požiralnika.

Samo ena tableta Nolpaze control  vsak dan pred obrokom lahko olajša simptome že prve dni zdravljenja, s 14-dnevnim rednim jemanjem pa poskrbimo za dolgotrajen mir pred zgago. Če simptomi po 14 dneh vztrajajo, je priporočljiv obisk zdravnika, da izključi morebitne resne vzroke težav.

Besedilo obravnava zdravilo brez recepta. Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Literatura

  1. GastroDoxs: The Role of Stress in Acid Reflux [internet]. [citirano 23. 1. 2024]. Dostopno na:  https://www.gastrodoxs.com/blog/the-role-of-stress-in-acid-reflux
  2. Mann D. GERD and Stress—Why You May Feel It in Your Gut. Health [internet]. 2022 [citirano 23. 1. 2024]. Dostopno na: https://www.health.com/condition/gerd/feeling-stressed-why-you-may-feel-it-in-your-gut
  3. Lavtar T, Mitrović B, Rojac M et al. Understanding people with GERD symptoms and treatment approach in everyday practice. Krka Med Farm [internet]. 2024. [citirano 8. 1. 2024]. Dostopno na: https://ma.krka.si/url/pem4b/