Statini – zakaj bi se bali resnice?

5 min. branja

Statini zdravila, v katera zaupajo zdravniki in o katerih dvomijo bolniki

Število bolnikov, ki prenehajo jemati zdravila za zniževanje zvišanih vrednosti holesterola – statine, narašča. V medijih zasledimo zgodbe, v katerih piše, da statini ne delujejo, bolniku ne prinašajo koristi, imajo hude neželene učinke … Bolnik, ki mu zdravnik predpiše zdravljenje s statinom, se znajde pred veliko dilemo – kaj je res in kaj ne?

Statini so poleg antibiotikov najbolj pripomogli k podaljšanju življenjske dobe

Srčno-žilne bolezni so glavni vzrok umrljivosti po svetu. Samo v Evropi zaradi njih vsako leto umre 4 milijone ljudi. Uvedba statinov je bila pomembna prelomnica in velik napredek v medicini. V zadnjih letih se je smrtnost zaradi srčno-žilnih bolezni zelo zmanjšala, življenjska doba pa občutno podaljšala. Okoli 80 % izboljšanja pripisujemo napredku v diagnostiki in zdravljenju srčno-žilnih bolezni, med najpomembnejše spada uravnavanje maščob v krvi, pri čemer igrajo ključno vlogo statini. (1)

KAJ JE PRAVZAPRAV RES?

  • Holesterol – naš prijatelj ali sovražnik?
VSVZ51SI-statini-Krka-angel-HDL-vrag-LDL-w1650

Holesterol je za življenje nujno potreben, saj je pomemben gradnik telesnih celic. Poznamo t. i. dobri holesterol HDL (lipoproteini z veliko gostoto) in slabi holesterol LDL (lipoproteini z majhno gostoto). Zadnji nam povzroča skrbi. Če ga je v telesu preveč, se začne nalagati v stenah žil in sproži proces ateroskleroze. (2, 3)

  • Če se zdravo prehranjujem, ne potrebujem zdravil za zniževanje holesterola.

Zdrav življenjski slog, ki vključuje uravnoteženo prehrano, je ključnega pomena in prva misel pri zvišanem holesterolu. Vendar je treba vedeti, da le manjši delež holesterola v telo vnesemo s prehrano. Večino holesterola proizvedejo naša jetra. (4, 5) To je tudi glavni razlog, da imamo lahko kljub zdravi prehrani zvišane vrednosti holesterola.

  • Srčna ali možganska kap ne izbira in lahko prizadene kogar koli, kadar koli in kjer koli.
VSVZ53SI-statini-Krka-prerez-zila-roka-na-srcu-w1650

Po skoraj usodnem srčnem napadu 54-letni Erik pove, da o srčno-žilnih boleznih ni nikoli razmišljal vse do dogodka, ki mu je spremenil življenje: »Pred tremi leti je bil moj navaden dan veliko bolj energičen kot danes. Imel sem odgovorno delo, veliko časa sem preživel na poti … Dan se je normalno začel. S sodelavko sva začela delati na projektu, povedal sem ji, kaj naj naredi, in ji rekel, da se bom vmes usedel … Potem pa je bila tema.« Ko se je spet zavedel, je bil že v bolnišnici. Potreboval je kar nekaj časa, da se je sploh zavedal, kaj se dogaja.

  • Zdravljenje s statini ne prinaša nobenih koristi.

»Klinični dokazi o uspešnosti zdravljenja so še posebej prepričljivi pri zdravljenju zvišanih vrednosti holesterola s pomočjo statinov,« poudarja priznani kardiolog prof. dr. Ian M. Graham* iz Irske.

  • Statini povzročajo hude neželene učinke.

Kot vsako drugo zdravilo tudi statini povzročajo neželene učinke, ki pa so izredno redki in večinoma nenevarni. Italijanski kardiolog prof. dr. Alberico L. Catapano** poudarja, »da so koristi, ki jih prinaša zdravljenje s statini, občutno večje od tveganja za pojav neželenega učinka«.

Več kot polovica ljudi, ki so v bolnišnico sprejeti zaradi srčne kapi, ima zvišane vrednosti holesterola

Številni bolniki še vedno dvomijo o zdravljenju s statini ali ga celo opustijo. Posledice so zaskrbljujoče, saj se ne zavedajo nevarnosti, da v prihodnosti tvegajo srčno ali možgansko kap ali celo smrt.

Zaupanje bolnikov v zdravljenje je zelo pomembno. Zato je prav, da se o zdravilu pozanimamo. Še pomembneje pa je, da imamo na voljo objektivne in resnične podatke.

Svetovna medicinska stroka je glede jemanja statinov enotna – gre za najučinkovitejše orožje v boju s srčno-žilnimi boleznimi, ki ga poznamo danes.

* Prof. dr. Ian Maklim Graham* je kardiolog in profesor farmakologije srčno-žilnih bolezni in preventivne kardiologije na fakulteti v Dublinu. Je ugleden član Evropskega kardiološkega združenja in eden od ključnih avtorjev smernic za preprečevanje koronarne srčne bolezni kot tudi za zdravljenje motenj v presnovi krvnih maščob.

** Prof. dr. Alberico L. Catapano** je kardiolog in profesor farmakologije na fakulteti v Milanu ter direktor Centra za epidemiologijo in preventivno kardiologijo. Je nekdanji predsednik Evropskega aterosklerotičnega združenja in njegov priznani član. Je tudi eden od ključnih avtorjev smernic za zdravljenje motenj v presnovi krvnih maščob.

Viri

  1. Pinto F. Cholesterol and statins: Why fear the truth? ESC [internet]. 2017. [cited 2021 May 19]. Available from: https://www.escardio.org/Education/Practice-Tools/Talking-to-patients/cholesterol-and-statins.
  2. Understanding Cholesterol [database on internet]. United Kingdom: HEART UK – The Cholesterol Charity, 2018 [cited 2021 May 19]. Dostopno na: https://www.heartuk.org.uk/downloads/health-professionals/publications/understanding-cholesterol.pdf.
  3. Cleveland Clinic: Cholesterol: High Cholesterol Diseases [internet]. Cleveland: Cleveland Clinic; 2016 [cited 2021 May 19]. Dostopno na: https://my.clevelandclinic.org/health/articles/11918-cholesterol-high-cholesterol-diseases.
  4. Mach F, Baigent C, Catapano AL, et al. 2019 ESC/EAS guidelines for the management of dyslipidaemias: Lipid modification to reduce cardiovascular risk. Atherosclerosis 2020;292: 160-62.
  5. Harvard health publishing. How it’s made: Cholesterol production in your body. [internet]. 2019 [cited 2021 May 19]. Dostopno na: https://www.health.harvard.edu/heart-health/how-its-made-cholesterol-production-in-your-body.