Spet na sporedu kašelj

4 min. branja

Kašelj je verjetno že vsakemu od nas prekrižal načrte. Povzroči lahko veliko slabe volje, saj nas omejuje pri vsakodnevnih dejavnostih, moti naš počitek in zmanjša kakovost spanca tako pri odraslih kot pri otrocih. (1)

VSVZ42SI-spet-kaselj-Krka-zenska-postelja-kaslja-c1100x460

Kašelj – simptom okužb dihal

Kašelj deluje kot zaščitni mehanizem, ki pomaga očistiti dihalne poti. Lahko pa je tudi bolezenski znak ob različnih akutnih vnetjih dihalnih poti. Je ena od najpogostejših težav, za katero ljudje poiščejo zdravniško pomoč. (1, 2) Glede na trajanje je lahko akuten ali kroničen. Kadar je povezan z virusno ali bakterijsko okužbo dihal, kot so navaden prehlad, bronhitis in pljučnica, je smiselno, da ga začnemo zdraviti čim prej in tako preprečimo morebitne posledice in zaplete. (1)

Suh ali produktiven

Zdravilo za samozdravljenje izberemo glede na vrsto kašlja. Suhi kašelj pogosto nastane zaradi draženja in je posebno moteč ponoči, saj moti spanec. Umirjamo ga z zdravili, ki jih imenujemo antitusiki. Če pride v dihalnih poteh do povečanega nastajanja in kopičenja sluzi, govorimo o produktivnem kašlju. Cilj lajšanja produktivnega kašlja je utekočinjenje goste sluzi, da se lažje izkašlja. Zdravila, ki pomagajo izkašljati motečo sluz, se imenujejo ekspektoransi. (2)

To ni mačji kašelj

Če se gostejša, odvečna sluz ne odstrani iz dihalnih poti, se lahko pojavijo zapleti. Relativno veliki tlaki in hitrosti v prsnem košu med kašljanjem so sicer ugodni za čiščenje dihalnih poti, vendar lahko povzročijo tudi raznovrstne težave, ki v nekaterih primerih izrazito zmanjšajo kakovost življenja, med drugim se pojavi izčrpanost. (1, 3)

Ko se pojavi kašelj, se ga lotite pravočasno, da zmanjšate njegovo resnost in pogostost.

Varna in učinkovita rešitev za vso družino

Pri blaženju kašlja si lahko pomagamo sami na več načinov, npr. z obkladki in inhalacijami ali pa domačimi sirupi, ki pa jih je treba pripraviti vnaprej. Kadar se kašelj pojavi čez noč, je dobro, da imamo pri roki hitro rešitev. Ena takšnih so sirupi in pastile, ki jih lahko kupite v lekarni brez recepta. Ne glede na to, za katero rešitev se odločite, bodite pozorni na to, ali potrebujete zdravilo za blaženje suhega kašlja ali za pomoč pri izkašljevanju. Ne veste, ali bi prepoznali razliko? Poslušajte posnetek suhega in produktivnega kašlja.

Tudi pri izbiri sirupov in pastil so vam na voljo zdravila na naravni osnovi. Takšni so izdelki Herbion, primerni za celo družino, ki jim zaupajo uporabniki, farmacevti in zdravniki v več kot 30 državah. Pri suhem, dražečem kašlju, hripavosti in vnetem grlu vam pomagata sirup na osnovi islandskega lišaja Herbion ali sirup iz izvlečka ozkolistnega trpotca in cveta gozdnega slezenovca Herbion. (4, 5) Za lažje izkašljevanje pri produktivnem kašlju pa so namenjeni bršljanov sirup in pastile Herbion ter sirup Herbion na osnovi jegličeve korenine in vrtne materine dušice. (6, 7, 8)

A pozor! Kadar traja kašelj več kot teden dni, kadar je hud in ga spremljajo bolečine v prsih, zelenkast izmeček (sputum), kri v izmečku ali težave z dihanjem, je potreben posvet z zdravnikom. (2)

VSVZ48SI-spet-kaselj-Krka-Herbion2-c1100x460

Ali ste vedeli?

 • Otroci kašljajo pogosteje kot odrasli, ker so njihova dihala bolj občutljiva. (9)
 • Kašelj je lahko posledica bakterijske ali virusne okužbe dihal. (10)
 • Kašelj lahko povzroči več kot 200 različnih virusov. (11)
 • Sirupi in pastile Herbion vsebujejo zdravilne rastline, ki se uporabljajo za zdravljenje kašlja. (2)
VSVZ47SI-spet-kaselj-Krka-mama-sirup-deklica-c1100x460

Viri

 1. Dicpinigaitis PV, Colice GL, Goolsby MJ, et al. Acute cough: a diagnostic and therapeutic challenge. Cough. 2009; 5: 11.
 2. Anon. Kašelj. V: Pisk N (ur). Samozdravljenje – priročnik za bolnike. Ljubljana: Slovensko farmacevtsko društvo, 2011. p. 46–58.
 3. Worrall G. Acute cough in children. Can Fam Physician. 2011; 57: 315–8.
 4. Povzetek glavnih značilnosti zdravila Herbion islandski lišaj sirup.
 5. Povzetek glavnih značilnosti zdravila Herbion trpotčev sirup.
 6. Povzetek glavnih značilnosti zdravila Herbion bršljanov sirup.
 7. Povzetek glavnih značilnosti zdravila Herbion bršljan pastile.
 8. Povzetek glavnih značilnosti zdravila Herbion jegličev sirup.
 9. Praprotnik M, Zupanić M, Lozej T, et al. Kašelj pri otrocih. Zdrav Vestn. 2017; 86: 212–25.
 10. Thomas M, Bomar PA. Upper Respiratory Tract Infection. [Updated 2020 Oct 28]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2021 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK532961/
 11. Grief SN. Upper respiratory infections. Prim Care. 2013; 40 (3): 757–70.