Razumevanje zgage in njeno zdravljenje

4 min. branja
VSVZ68SI-zgaga-Nolpaza-Krka-plamen-w1650

Želodec je sicer namenjen prebavi, vendar se zdi, da v njem pogosto občutimo tudi skrbi, stres in vznemirjenje. Če smo preobremenjeni, se pogosto pojavijo prehodne težave, ki pa lahko prerasejo v kronične. Najpogostejša nadloga je zgaga, ki je simptom čezmernega izločanja kisline, pojavi pa se, ko želodčna vsebina zateka v grlo.

Raznoliki vzroki in poimenovanja želodčnih težav

Tržna raziskava med uporabniki zdravil za želodčne težave je pokazala, da odrasli simptome opisujejo z različnimi besedami. Pogosto omenjajo zgago, pekoč občutek, bolečino v želodcu, tiščanje, napetost, dvigovanje kisline, refluks in draženje grla. Vzroki teh težav so vsaj tako raznoliki kot opisi in doživljanje simptomov. Večina jih povezuje s prehranskimi navadami in stresom. (1) To drži, saj povečano izločanje kisline največkrat sprožijo pekoči in obilni obroki, mastna hrana, čokolada, alkoholne pijače in kava. Dodaten dejavnik je tudi stres, ki zaradi izločanja kortizola prav tako poveča izločanje želodčne kisline. Pojavnost in intenziteto želodčnih težav lahko zmanjša zmernost.

Od pogostosti želodčnih težav je odvisno zdravljenje

V sodobnem svetu so želodčne težave čedalje pogostejše, kar je predvsem posledica stresa in nezdravega življenjskega sloga. Več kot 90 % vprašanih v prej omenjeni tržni raziskavi je imelo v zadnjih 6 mesecih simptome, povezane z želodcem. Če se pojavljajo vsak teden, je to znak, da je treba iskati trajnejšo rešitev. Tržna raziskava je pokazala, da ima tretjina bolnikov težave več kot enkrat na teden, 60 % odstotkov pa jih je nezadovoljnih z rezultati trenutnega zdravljenja. Kljub temu večina vztraja pri jemanju antacidov, ki z nevtralizacijo želodčne kisline omogočajo le začasno olajšanje. (1)

Zakaj so zaviralci protonske črpalke prva izbira pri pogostih težavah?

Učinek je trajnejši. Če se simptomi pojavljajo pogosteje kot enkrat na teden, jemanje nevtralizacijskega sredstva (antacida) pogosto ni zadovoljiva rešitev, saj zagotavlja le kratkočasno olajšanje in ne zmanjša količine izločene kisline. Glede na pogostost simptomov lahko farmacevti ali zdravniki priporočijo kombinacijo sprememb življenjskega sloga in zdravljenja z zaviralcem protonske črpalke (ZPČ), ki zmanjša izločanje želodčne kisline in tako prinese dolgotrajnejše olajšanje simptomov. Pri več kot 80 % bolnikov, ki neprekinjeno jemljejo ZPČ-je, se simptomi v 3 mesecih ne ponovijo. (8)

Jemanje je enostavno. Že 1 tableta ZPČ-ja na dan zavre vse končne faze izločanja kisline (bazalno, nočno in odvisno od hrane) ter preprečuje njeno izločanje podnevi in ponoči. To pomeni, da preprečuje tudi morebitne nočne simptome.

Zdravilo Nolpaza control za zdravljenje simptomov refluksa (npr. zgage, regurgitacije) pri odraslih je v lekarnah na voljo brez recepta. Vsebuje 20 mg zdravilne učinkovine pantoprazol, ki deluje na mestu izločanja želodčne kisline v protonski črpalki in zagotavlja dolgotrajno obvladovanje simptomov.

Pomembno je redno jemanje, saj tako uravnovesimo izločanje kisline in preprečimo ponovitev simptomov. Za dolgotrajno olajšanje je treba Nolpazo control jemati 14 dni po 1-krat na dan.

Če se simptomi po 14 dneh neprekinjenega jemanja ne izboljšajo, je potreben posvet z zdravnikom. Nolpaza control – zanesljiva zmaga nad želodčno kislino.

Literatura

1. Data on file: Market research gastro category, quantitative report, Arhea agency, January 2023.
2. Maton PN, Burton ME. Antacids Revisited. Drugs. 1999; 57: 855–870.
3. Freedberg DE, Kim LS, Yang YX. The Risks and Benefits of Long-term Use of Proton Pump Inhibitors:Expert Review and Best Practice Advice From the American Gastroenterological Association. Gastroenterology. 2017;152(4):706–715.
4. SmPC Nolpaza.
5. Blume H et al. Pharmacokinetic Drug Interaction Profiles of Proton Pump Inhibitors. Drug Safety. 2006;29:769–784.
6. Teyssen S, Singer MV, Pfützeret R et al. Reliable acid suppression with pantoprazole contrasts with rapid development of tolerance to ranitidine in healthy individuals. Clin Drug Invest 2001.
7. Bernshteyn MA, Masood U. Pantoprazole. [Updated 2023 Jul 10]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499945/.
8. Goeree R at al. Cost-Effectiveness and Cost-Utility of Long-Term Management Strategies for Heartburn.Value in Health 2002;5.