Naredite križ čez bolečino v križu

4 min. branja

Bolečina v križu je zelo pogosta težava, s katero se prej ali slej soočimo vsi. Po nekaterih podatkih jo vsaj enkrat v življenju občuti 90 % ljudi. Pri večini mine v 2 do 3 tednih. Njenega vzroka ne poznamo. Včasih postane kronična in preide v bolezen. V tem primeru je njeno zdravljenje zapleteno in dolgotrajno.

Zakaj sploh pride do bolečine v križu?

Bolečina v križu lahko izvira iz različnih struktur v hrbtenici: mišic in tetiv, ligamentov, sklepov, kosti in pokostnice, medvretenčnih ploščic ali živčnih struktur. Najpogosteje so vzrok mišice ter obraba medvretenčnih ploščic in malih sklepov hrbtenice. Pogosto je vzrok pritisk na živčne korenine, ki je posledica premika medvretenčne ploščice (hernija diskusa). Redko se pojavi zaradi bolezni notranjih organov ali tumorskih in vnetnih procesov. Pri večini bolnikov natančnega vzroka bolečine ne ugotovimo.

VSVZ31SI-bolecina-v krizu-Krka-zdravnik-maketa-hrbtenice-w1650

Kaj vse lahko vpliva na pojav bolečine v križu?

Bolečina v križu najpogosteje nastane zaradi poškodbe ob dvigu težkega bremena ali ob nenadnem nepravilnem gibu. Neredko je vzrok stres. Ta je v današnjem hitrem tempu življenja zelo pogost in povzroči napetost v hrbtnih mišicah, kar lahko sproži ali poslabša bolečino v križu. Ko se zaradi bolečine naša zaskrbljenost poveča, se lahko znajdemo v začaranem krogu, saj se naša napetost povečuje, hkrati z njo pa tudi bolečina.

Kaj vse poslabša bolečino v križu?

Vzroki so različni: dolgotrajno sedenje, vožnja ali ležanje, dvigovanje bremen, uporaba nizkih, mehkih sedežev in ležišč, nepravilna drža, debelost.

Ali morate zaradi bolečine v križu k zdravniku?

Kratkotrajna bolečina

Pri kratkotrajni bolečini načeloma ni treba obiskati zdravnika. Lajšate jo lahko s toplimi ali hladnimi obkladki ali pa vzamete protibolečinska zdravila brez recepta, ki jih kupite v lekarni. Nekatera protibolečinska zdravila delujejo tudi protivnetno, zato lahko z njimi blažite bolečino in vnetje. Izredno učinkovit je Nalgesin S. Če se odločite za zdravljenje z analgetiki, se priporoča, da jih jemljete redno, ne le takrat, ko je bolečina zelo huda, saj jo boste tako laže obvladali. Pomembno je, da ostanete dejavni, zato da ne izgubite preveč mišične mase. Na telo blagodejno vplivajo tudi masaža ter vaje za raztezanje in krepitev mišic.

Dolgotrajna huda bolečina

Če je bolečina hujša ali če ne mine v nekaj tednih, je dobro obiskati zdravnika. Takoj pa obiščite zdravnika pri omrtvelosti v presredku ali nogah, nestabilnosti v pokončnem položaju ali težavah pri premikanju nog ter motnjah pri odvajanju blata in vode. Zdravnik vas bo morda poslal na preiskave, fizioterapijo, kirurško zdravljenje ali pa vam bo predpisal protibolečinska zdravila. Glede na to, da je vzrokov bolečine veliko in da se razlikuje po jakosti in trajanju, bo najprimernejši analgetik za vas najlaže izbral zdravnik.

Bolje je preprečevati kot lajšati

Bolečino v križu lahko preprečite na različne načine.

 • Redno telovadite. Še posebej so koristne vaje za sprostitev in krepitev hrbtnih mišic.
 • Vzdržujte normalno telesno težo.
 • Pazite na pravilno telesno držo. Pozorni bodite, kako sedite doma, v službi ali za volanom.
 • Bremena dvigujte pravilno, z ravnim hrbtom.

Zanimivosti o bolečini v križu

 • Najpogosteje se pojavlja med 35. in 55. letom starosti.
 • Pri 2 do 8 % bolnikov se razvije kronična bolečina.
 • Pri bolečini v križu ni potreben dolg počitek, ampak je bolje, da ostanete dejavni.
 • Je peti najpogostejši vzrok za obisk zdravnika.
 • Neudobni čevlji pospešujejo slabo telesno držo, previsoke pete lahko povzročajo težave s hrbtom.

Bolečina v križu je zelo pogosta. Navadno traja 2 do 3 tedne. Kako jo boste lajšali, je odvisno od njene jakosti in trajanja. Pri blažji obliki v lekarni vprašajte za protibolečinsko zdravilo brez recepta. Pri hujši in dolgotrajnejši bolečini obiščite zdravnika. 

Viri

 1. Bolečine v križu [internet]. eZdravje [citirano 29.6.2021].
  Dostopno na naslovu: https://www.ezdravje.com/bolecina/bolecine-v-krizu/?s=vse
 2. Factsheet: The Global Burden of Low Back Pain [internet]. International Association for the Study of Pain, 2021. [citirano 24.2.2021].
  Dostopno na naslovu: http://s3.amazonaws.com/rdcms-iasp/files/production/public/Global%20Year%202021_Global%20Burden%20of%20LBP%20Fact%20Sheet.pdf.
 3. Friedly J, Standaert C, Chan L. Epidemiology of Spine Care: The Back Pain Dilemma. Phys Med Rehabil Clin N Am. 2010 Nov; 21(4): 659–677.
 4. Patel AT, Ogle AA. Diagnosis and management of acute low back pain. Am Fam Physician. 2000;61(6):1779-86, 1789-90.
 5. Bolečina: Sedaj jo lahko izmerite! [internet]. SZZB [citirano 29.6.2021].
  Dostopno na naslovu: https://www.merjenjebolecine.si/ukrepi_pri_bolecini_v_hrbtenici_in_krizu.html
 6. Low Back Pain and Sciatica [internet]. Medscape; 2018 [citirano 29.6.2021].
  Dostopno na naslovu: https://emedicine.medscape.com/article/1144130-overview
 7. Prevent Back Pain [internet]. My Healthfinder; 2021 [citirano 29.6.2021].
  Dostopno na naslovu:  https://health.gov/myhealthfinder/topics/everyday-healthy-living/safety/prevent-back-pain
 8. Nalgesin S [internet]. Krka. [citirano 18.6.2021].
  Dostopno na naslovu:  https://www.nalgesin.com/si/nalgesin-s/