Depresija je življenje brez barv. Vrnimo jih!

4 min. branja
VSVZ15SI-depresija-Krka-modro-nebo-trava-silhueta-moski-temno-nebo-w1650

Verjetno je, da se bo z njo srečala večina med nami – bodisi posredno prek družinskega člana, prijatelja, sodelavca ali celo neposredno. Depresija je ena od najpogostejših duševnih motenj, kljub temu pa prepogosto ostaja neprepoznana. Kljub resnosti in pogostosti te bolezni je še vedno veliko zmotnih prepričanj, ki mnoge ovirajo na poti do iskanja potrebne pomoči in do boljšega počutja.

Kaj barve povedo o našem razpoloženju?

Vincent van Gogh je na eni od svojih zadnjih slik, preden si je vzel življenje, Žitna polja z vranami, namesto v zanj značilnih živahnih barvah nebo naslikal v zloveščih sivo-modrih tonih. Mnogi namigujejo, da je bilo to odraz umetnikovih vse močnejših samomorilnih misli.

Barve veliko povedo o posameznikovem počutju. Psihologi lahko s slik, ki jih objavljamo na družabnih omrežjih, s pomočjo umetne inteligence s precejšnjo natančnostjo zaznajo depresivno motnjo. Slike bolnikov z depresijo so večkrat temnejše, pogosto črno-bele, na njih je manj ljudi, saj se oboleli izogibajo socialnim stikom.

Depresija ne izbira

Depresija lahko prizadene vsakogar ne glede na starost, izobrazbo ali socialni položaj. Prvi simptomi se pogosto pojavijo že v najstniških letih, vendar se depresivna epizoda lahko razvije v vseh življenjskih obdobjih.

Bolezen je dvakrat pogostejša pri ženskah kot pri moških, toda ženske prej in večkrat poiščejo pomoč kot moški. Njeno prepoznavanje in zdravljenje sta nujna, saj je povezana z veliko stisko bolnika in svojcev, poleg tega pa povečuje obolevnost in umrljivost zaradi drugih bolezni ter tveganje za samomor.

Miti in resnice o depresiji

1. MIT: DEPRESIVNI LJUDJE VELIKO JOČEJO

Ne nujno. Žalostno razpoloženje je sicer eno od osnovnih simptomov depresivne motnje, vendar se navzven ne kaže vedno z jokom. Depresija se kaže v mislih, čustvih, vedenju in telesu. Vsi bolniki tudi nimajo enakih simptomov, v enakem razponu in trajanju. Pri nekaterih prevladujejo občutki nevrednosti, krivde in brezupa. Drugi tožijo o motnjah apetita in težavah s spanjem, počutijo se brez energije in se težko zberejo. Tretji opisujejo predvsem telesne znake, kot so bolečine v prsnem košu, mišicah in križu ali glavoboli.

VSVZ16SI-depresija-Krka-zenska-joce-c1100x460

2. MIT: DEPRESIVNI LJUDJE NE ZMOREJO DELATI

Ne vsi. Depresivni ljudje v javnosti pogosto skrivajo svoje občutke in lahko navzven delujejo normalno, celo srečno. Kljub temu da delo opravljajo korektno, lahko zanj porabijo več časa in energije kot prej, po delu pa se niso zmožni sprostiti in uživati življenja. Zlasti pri moških so prevelike količine opravljenega dela lahko celo znak depresije.

3. MIT: PRAVI MOŠKI NISO DEPRESIVNI

Pri moških se depresija kaže drugače, zato jo oboleli, njihova okolica in tudi zdravniki pogosto spregledajo. Pri njih so večkrat kot žalost v ospredju razdražljivost, nemir, občutki izgorelosti, napadi jeze in agresija. Zaradi strahu, da bi izpadli manj možati, močni in stabilni, se moški redkeje odprejo in zaupajo svoje težave. Zaradi nezdravljenja pa je zanje depresija še bolj nevarna, saj lahko vodi v zlorabo alkohola in nedovoljenih substanc, celo v samomor.

4. MIT: ZDRAVLJENJE DEPRESIJE JE DOLGOTRAJNO IN REDKO USPEŠNO

Večina bolnikov, ki se soočijo z boleznijo in pri zdravljenju sodelujejo, se pozdravi. Pri bolnikih z blagimi oblikami depresije lahko učinkuje že psihoterapija, to sta pogovor in svetovanje. Zmerno in huje izražene simptome pa je treba zdraviti tudi z zdravili. Danes se večina bolnikov zdravi s kombinacijo antidepresivov in psihoterapije. Pomembno je vedeti, da za razliko od pomirjeval in uspaval antidepresivi ne povzročajo odvisnosti. Jemati jih je treba 2 do 4 tedne, preden opazimo izboljšanje. Bolnik pa mora zdravljenje nadaljevati vsaj pol leta, da se simptomi depresije ne vrnejo.

VSVZ19SI-depresija-Krka-zenska-kozarec-tableta-c1100x460

Depresija lahko odvzame barve življenju. Zgodnje odkrivanje in dejavno sodelovanje pri zdravljenju je ključnega pomena za učinkovito odpravljanje simptomov.

Viri

  1. Vincent van Gogh: Paintings, Drawings, Quotes, and Biography: Wheatfield with Crows [internet]. 2009 [cited 25.10.2017]. Dosegljivo na: www.VincentVanGogh.org.
  2. TheJournal.ie. The colour of your Instagram photos can give a clue about your mood [internet]. 2017. [cited 23.10.2017]. Dosegljivo na: https://www.thejournal.ie/instagram-photos-depression-clues-3528234-Aug2017/
  3. Inštitut za razvoj človeških virov. Depresija. [internet]. 2017. [citirano 23.10.2017]. Dosegljivo na: https://www.psihoterapija-ordinacija.si/dusevne-motnje/motnje-razpolozenja/depresija
  4. Psihoterapija Fiket.10 mitov in resnic o depresiji. [internet]. 2017. [citirano 23.10.2017]. Dosegljivo na: https://www.psihoterapija-fiket.si/index.php/clanki/92-10-mitov-in-resnic-o-depresiji
  5. eZdravje. Depresija pri moških [internet]. 2017. [citirano 23.10.2017]. Dosegljivo na:  https://www.ezdravje.com/dusevno-zdravje/depresija/depresija-pri-moskih/?s=vse