Bolhe, klopi in drugi nepovabljeni gostje

4 min. branja

Hišni ljubljenčki so naši družinski člani, s katerimi delimo življenjski prostor, čas in veliko lepih trenutkov. Včasih pa poskrbijo tudi za kakšno manj prijetno presenečenje.

Poleg veselja in topline nam mačke in psi prinašajo tudi neželene obiskovalce, ki se lahko skrivajo v njihovem kožuhu, prebavilih in drugje. Najpogostejši so bolhe, klopi in notranji zajedavci. Ker so lahko nevarni za zdravje ljudi in živali, lastniki psov in mačk ne smete pozabiti na redno in celovito zaščito kosmatincev od uhlja do repa, saj boste tako zaščitili tudi sebe in družinske člane.

VSVZ09SI-bolhe-klopi-Krka-deklica-kuza-w1650

Zunanji zajedavci lahko prenašajo različne povzročitelje bolezni

Najpogostejši zunanji zajedavci so bolhe, klopi, komarji, pršice in uši. Z ugrizi povzročajo nelagodje in srbenje. Prenašajo pa lahko tudi različne povzročitelje bolezni.

BOLHE povzročajo več kot polovico kožnih težav pri domačih ljubljenčkih. Njihovo zatiranje je težavno, saj odrasle bolhe, ki živijo na živali, predstavljajo samo 5 % celotne populacije. Ostalih 95 % se jih v domačih prostorih skriva v obliki jajčec, ličink in bub. Bolhe povzročajo alergijsko reakcijo in prenašajo nevarne mikroorganizme, najpogosteje trakuljo, ki zajeda pse in mačke ter se lahko prenese tudi na ljudi. Zato je treba ob zatiranju bolhavosti odpravljati tudi črevesne zajedavce.

Slovenija je zaradi ugodnih razmer endemično območje za nekatere bolezni, ki jih prenašajo KLOPI. Najpomembnejše so borelioza, anaplazmoza in babezioza. Ker so v nekaterih primerih neozdravljive ali pa na živalih pustijo posledice za celo življenje, je preventiva zelo pomembna. Klopi se po vsej Sloveniji pojavljajo sezonsko, predvsem od maja do novembra. Aktivni  postanejo, ko se povprečna dnevna temperatura dvigne nad 5 °C. Okužba je mogoča tudi v mestih, saj se klopi radi zadržujejo na zelenicah pred hišo in v parkih.

Notranji zajedavci niso nevarni samo za živali, ampak tudi za ljudi

Med notranjimi zajedavci so najpogostejše gliste in trakulje. Posebno so izpostavljeni vsi, ki živijo v tesnem stiku s hišnimi ljubljenčki, zlasti otroci.

S črevesnimi zajedavci okužene živali večinoma ne kažejo kliničnih znakov. Zlasti pri mladičih lahko zajedavci povzročajo številne nevšečnosti, med drugim napet trebuh, drisko, bruhanje, slabokrvnost, dihalne motnje in celo slepoto.

Med najpogostejšimi zajedavci psov in mačk, ki so nevarni za ljudi, so ehinokoki, pasja trakulja ter pasje in mačje gliste.

Poskrbite, da bodo vaši ljubljenčki in vaša družina zaščiteni pred zajedavci

Krka ponuja celovito zaščito za vaše pse in mačke. Z okusnimi tabletami in kožnimi kapljicami žival zavarujte pred notranjimi in zunanjimi zajedavci. Ker zdravljenje v določenih primerih ni uspešno, je preventiva edini način, da žival ostane zdrava. Preventiva je varna in učinkovita, poskrbeli pa smo, da so naši izdelki tudi enostavni za uporabo. To je prepoznalo tudi Mednarodno združenje za medicino mačk, ki je Krkinim kožnim kapljicam podelilo nagrado easy to give.

Za redno mesečno zaščito pred klopi in bolhami izberite Fypryst® Combo za pse in mačke ali Ataxxo® za pse. Notranje zajedavce odpravite z izdelkoma Dehinel® za mačke in Dehinel® Plus za pse. Za širši spekter zaščite, ki vključuje tudi srčno in očesno glisto, pa se z veterinarjem posvetujte o Krkini zaščiti v obliki tablete z okusom, ki je primerna tudi za izbirčne živali. Vsa zdravila so na voljo v lekarnah in v veterinarskih ambulantah. Za več informacij o izdelkih obiščite www.oduhljadorepa.si.

VSVZ14SI-bolhe-klopi-Krka-vet-image-w1650

Zanimivosti

  1. Slovenija spada po številu psov na gospodinjstvo v evropski vrh. Psa ima skoraj vsako tretje gospodinjstvo.
  2. Na svetu živi več kot 2500 vrst bolh. Najpogostejša je mačja bolha Ctenpcephalides felis felis, ki je prava svetovljanka, saj živi na vseh celinah razen na Antarktiki.
  3. V Sloveniji je bil leta 1996 ugotovljen prvi primer akutne humane granulocitne anaplazmoze v Evropi. Po številu diagnosticiranih primerov smo vodilna država v Evropi.
  4. Ena sama samica gliste Toxocara spp. lahko izloči do 20.000 jajčec. Pasji mladič se okuži, še preden pride na svet, in v gramu iztrebka lahko izloči več 10.000 jajčec.
  5. Ciste pasje trakulje lahko po več letih dosežejo velikost otroške glave.
  6. Izleti in posvojitve živali iz južne Evrope vplivajo na porast leišmanioze, ki jo prenašajo peščene muhe. Na evropskih endemičnih območjih je okuženih do 30 % psov. Gre za zoonozo, zato je psa priporočljivo zaščititi z izdelki na osnovi permetrina.