KAJ MORAMO VEDETI O ZDRAVILIH PROTI DEPRESIJI

V zdravljenju depresije imajo ključno vlogo zdravila proti depresiji, ki jih imenujemo antidepresivi. Ne predpisujejo jih le psihiatri, ampak pogosto tudi zdravniki splošne medicine in drugi. Preberite nekaj najpomembnejših dejstev o antidepresivih, ki bi jih moral poznati vsakdo.

 

KAJ MORAMO VEDETI O ZDRAVILIH PROTI DEPRESIJI

Kako delujejo antidepresivi?

Ta zdravila pomagajo v možganih ponovno vzpostaviti kemično ravnovesje, ki je pri depresiji porušeno. Z vplivom na prenašalce impulzov med živčnimi celicami antidepresivi izboljšujejo medcelično sporazumevanje in tako tudi depresijo. Eden izmed najpomembnejših prenašalcev, katerega ravnovesje je porušeno pri depresiji, je serotonin.

Kateri antidepresivi se najpogosteje uporabljajo?

Poznamo več vrst antidepresivov. Zdravniki med njimi izbirajo glede na obliko in jakost depresije in glede na neželene učinke, ki jih pri določenem antidepresivu lahko pričakujemo. Pomemben dejavnik pri odločanju je tudi odziv bolnika na antidepresiv. Najpogosteje predpisujejo sodobna zdravila iz skupine selektivnih zaviralcev ponovnega privzema serotonina (zanje je uveljavljena angleška kratica SSRI). Ti antidepresivi povečajo količino prenašalca serotonina v možganih in tako izboljšajo depresijo. Na začetku zdravljenja zdravnik včasih predpiše tudi zdravilo za lajšanje tesnobe.

Kakšne neželene učinke lahko povzročijo antidepresivi?

Neželeni učinki sodobnih antidepresivov so blagi in prehodni. Pojavijo se samo pri nekaterih bolnikih, običajno v prvih dneh jemanja, in običajno trajajo le nekaj dni. Za selektivne zaviralce ponovnega privzema serotonina so značilni neželeni učinki na prebavo (npr. slabost, driska) in na spolne funkcije (npr. zmanjšana želja po spolnosti).

Kako hitro začnejo antidepresivi delovati?

Zdravila proti depresiji ne delujejo tako hitro kot npr. zdravila proti glavobolu. Lahko se zgodi, da pride do bistvenega izboljšanja šele po 2 do 3 tednih. Kljub temu pa se nekateri znaki depresije pogosto izboljšajo že v prvih dneh jemanja.

Kako dolgo je treba jemati antidepresive?

Bolnik mora z jemanjem zdravila nadaljevati tudi potem, ko se počuti že popolnoma dobro. V nasprotnem primeru je namreč velika verjetnost, da se bo depresija spet poslabšala ali ponovila. Zdravljenje prve epizode depresije traja še vsaj 4 do 5 mesecev po popolnem izboljšanju, pri ponovnih epizodah pa je zdravljenje pogosto daljše in traja leto dni ali več.

Ali antidepresivi povzročajo odvisnost?

Ne. Raziskave so pokazale, da se na antidepresive ne navadimo, torej ne povzročajo odvisnosti.

Avtor: Peter Kapš, dr. med, spec. psih.