Duševno zdravje

 • STRAH ALI ANKSIOZNOST - KJE JE MEJA?

  STRAH ALI ANKSIOZNOST

  Občutek strahu poznamo prav vsi. Prehodna tesnobnost, živčnost ali zaskrbljenost zaradi stresnega dogodka je povsem normalna reakcija na dejansko ali grozečo nevarnost. Tako npr. občutimo tremo pred izpitom, javnim nastopom ali koncertom. Pri običajni zaskrbljenosti razmeroma zlahka povežemo strah, ki ga trenutno občutimo, s situacijo pred nami.

  Če pa nas strah ovira v vsakdanjem življenju, govorimo o anksioznih motnjah. Tak strah se razlikuje od normalnega doživljanja strahu, ki je odgovor na znan vzrok oz. grožnjo. Ljudje z anksioznimi motnjami čutijo tesnobo, ki je ne morejo povezati z nobeno posamično prihodnjo situacijo in se pojavlja brez ustreznega povoda ali v pretiranem obsegu.

  v rubriki:
  Duševno zdravje
 • RAZLIČNI OBRAZI DEPRESIJE

  RAZLIČNI OBRAZI DEPRESIJE

  Ali ste vedeli, da so princesa Diana, igralki Audrey Hepburn in Brooke Shields, slikar Vincent van Gogh in mnogi drugi trpeli zaradi depresije? Depresija ne izbira, prizadene lahko vsakogar in po predvidevanjih strokovnjakov, naj bi bila do leta 2020 najpogostejša bolezen v razvitem svetu.

  v rubriki:
  Duševno zdravje
 • SPOZNAJTE GINKO

  SPOZNAJTE GINKO

  Ginko je ena najzanimivejših zdravilnih rastlin na svetu

  Dvokrpi ginko (Ginkgo biloba L.) je drevo, ki ga pogosto imenujemo živi fosil, saj raste na Zemlji že 300 milijonov let in ni v sorodu z nobeno danes živečo rastlinsko vrsto. V Evropi je izumrl med ledeno dobo. Leta 1712 ga je z Japonske prinesel nemški zdravnik in botanik Engelbert Kaempfer. Prvi evropski ginko so posadili leta 1730 v Utrechtu na Nizozemskem, od koder se je do začetka 19. stoletja razširil po vsej Evropi. Drevo ima izjemno dolgo življenjsko dobo in je neverjetno odporno proti žuželkam, bakterijskim in virusnim okužbam ter onesnaženemu zraku. Za nekatera drevesa na Kitajskem menijo, da so stara prek 1000 let. Trdoživost ginka je res neverjetna - prvo zelenje, ki se je pojavilo po eksploziji atomske bombe v središču Hirošime, so bili prav ginkovi poganjki. Nove rastline so imele vse lastnosti običajnega ginka in so zrasle v drevesa normalne velikosti in oblike. Ginkova trdoživost je verjetno posledica številnih snovi, ki so zelo učinkoviti antioksidanti in preprečujejo poškodbe celic zaradi škodljivih vplivov iz okolja.

   

   

  v rubriki:
  Duševno zdravje
 • SPOMIN NAM KROJI ŽIVLJENJE

  SPOMIN NAM KROJI ŽIVLJENJE

  Živimo v času, ki od nas zahteva vedno več. Vsako sekundo smo podvrženi novim informacijam, saj so postale najmočnejše sodobno orodje. Že vsakdanje življenje zahteva, da si zapomnimo celo vrsto drobnih, a pomembnih stvari, npr. kdaj imamo kakšen opravek, kam smo odložili ključe stanovanja, kaj moramo kupiti, kako si zapomniti imena ljudi, ki smo jih ravno spoznali ... Pri vseh naših miselnih dejavnostih nam je v oporo spomin, saj nam pomaga, da opravimo delo in še izboljšamo svojo učinkovitost.

  Kaj je spomin?

  Ljudje se lahko naučimo izjemno veliko stvari, npr. voziti avto, plesati, delati z računalnikom, matematične zakone, tuje jezike. Seznam vseh teh stvari bi lahko pisali v neskončnost. Učenje pa bi bilo brez pomena, če si naučenega ne bi mogli zapomniti. Spomin nam poleg tega pomaga upravljati s časom, primerjati preteklost s prihodnostjo, predvidevati in načrtovati. Spomin je zapleten sistem, ki temelji na številnih možganskih procesih. Je sposobnost shranjevati in ohranjati informacije ter jih obnoviti, ko jih potrebujemo. Upravičeno lahko trdimo, da je ključni del našega življenja. Če bi ga izgubili, bi se morali vsako stvar učiti znova, od začetka. Da pa bo dolgo ostal učinkovit, moramo zanj skrbeti in ga varovati.

  v rubriki:
  Duševno zdravje
 • DNEVNIK ZA SPREMLJANJE DEPRESIJE

  DNEVNIK ZA SPREMLJANJE DEPRESIJE

  Depresija je duševna motnja, ki lahko prizadene vsakogar. Povzroči jo spremenjeno delovanje možganov, do katerega privede splet genetskih, osebnostnih in okoljskih dejavnikov. Bolezen je huda, saj vpliva na telesno zdravje in počutje ter povzroči spremembe v človekovem razmišljanju, čustvovanju in vedenju. Ne prizadene samo bolnika, ampak tudi njegove bližnje (družinske člane, prijatelje, sorodnike).

  Depresijo lahko učinkovito zdravimo z antidepresivi, zdravili proti depresiji. Ko se bolnik začne zdraviti, se kot znak izboljšanja pojavi nihanje razpoloženja. Pri depresiji je nekaj zelo običajnega, zato ga je treba pravilno razumeti.

  v rubriki:
  Duševno zdravje
 • DA VAM NIČ NE BO UŠLO IZ GLAVE

  DA VAM NIČ NE BO UŠLO IZ GLAVE

  Jesen nam po brezskrbnem poletju, ko navadno počitnikujejo tudi naši možgani, postreže z novimi miselnimi izzivi. Začenja se novo šolsko in študijsko obdobje, pa tudi v službi nas čakajo številne delovne obveznosti. Zato je pomembno, da znamo za svoje možgane poskrbeti tudi tako, da krepimo svoj spomin in koncentracijo.

  v rubriki:
  Duševno zdravje
 • DEPRESIJA PRI BOLNIKIH Z RAKOM

  DEPRESIJA PRI BOLNIKIH Z RAKOM

  Rak je bolezen, ki globoko poseže v življenje obolelih in njihovih svojcev. Kljub sodobnim, uspešnejšim načinom zdravljenja jo še vedno spremlja izrazito negativna stigma. Pri bolniku lahko sproža hude duševne reakcije, obe­nem pa vpliva na družinske in socialne odnose. Depresija je ena najpogostejših duševnih mo­tenj pri bolnikih z rakom. Znaki depresije, kot so pomanjkanje volje in energije, tesnoba, občutki brezizhodnosti, siromašenje komunikacij, opušča­nje socialnih stikov in spremenjena samopodoba, lahko spremljajo telesno bolezen. Pogosto prav ti znaki še bolj kot bolezen sama povečujejo bolni­kovo trpljenje, ki ga nikoli ne smemo razumeti kot neizogibno posledico raka.

   

  v rubriki:
  Duševno zdravje
 • DEPRESIJA PRI MOŠKIH

  DEPRESIJA PRI MOŠKIH

  Depresija je duševna motnja. Prizadene lahko vsakogar ne glede na družbeni status, starost, spol ali izobrazbo. Čeprav je res, da je pogostejša pri ženskah, pa pogosto obolevajo tudi moški. Depresija je posledica spremenjenega delovanja možganov, do katerega privede splet genetskih, osebnostnih in okoljskih dejavnikov. Bolezen je huda, saj vpliva na telesno zdravje in počutje ter povzroči spremembe v človekovem razmišljanju, čustvovanju in vedenju. Ne prizadene samo bolnika, ampak tudi njegove bližnje (družinske člane, prijatelje in sodelavce). Depresijo lahko učinkovito zdravimo z antidepresivi, zdravili proti depresiji. Brez zdravljenja lahko traja več tednov, mesecev ali celo let.

   

  v rubriki:
  Duševno zdravje
 • IZGOREVANJE DO IZGORELOSTI

  IZGOREVANJE DO IZGORELOSTI

  Izgorelost je stanje skrajne psiho-fizične in čustvene izčrpanosti, ki nastane zaradi predolge in preveč intenzivne izpostavljenosti stresu. Sindrom izgorelosti postaja najbolj razširjena poklicna bolezen, kar je potrdila vrsta raziskav. Na to opozarja Svetovna zdravstvena organizacija, nekatere države, med njimi na primer Švedska, pa so jo kot samostojno motnjo že uvrstile v svoje klasifikacije bolezni.

   

  v rubriki:
  Duševno zdravje
 • INFARKT DUŠE IN TELESA

  INFARKT DUŠE IN TELESA

  Že vsak četrti Slovenec ima začetne znake izgorevanja oziroma kronične utrujenosti. Namesto da bi se ustavil in spočil, svojo delovno vnemo še stopnjuje in se pogosto celo hvali, da je pač deloholik. Toda telo in duša potrebujeta tudi počitek. Če človek kljub temu gara, doživi sindrom izgorelosti ali adrenalni zlom. Navsezadnje mora povsem nehati delati, saj ne zmore več. Pogosto kar dolgo ostane v bolniškem staležu. Zdravljenje najhujše oblike izgorelosti v povprečju traja dve do štiri leta. Zato je pomembno, da se naučimo sproščati in umiriti ter si brez slabe vesti vzeti čas tudi zase.

   

  v rubriki:
  Duševno zdravje
 • SPROSTIMO STRES

  SPROSTIMO STRES

  Preveč, prehitro, preveč mrzlično ... Če vse to drži tudi za vaš vsakdan, je skrajni čas, da začnete ukrepati. Postavite se po robu vsakdanjemu stresu in poiščite sprostitveno metodo, ki vam najbolj ustreza.

   

  v rubriki:
  Duševno zdravje
 • DEPRESIJA PRI ŽENSKAH

  DEPRESIJA PRI ŽENSKAH

  Depresija je eden od vodilnih vzrokov nezmožnosti za delo pri ženskah med 15. in 44. letom starosti. Pri ženskah je 2- do 3-krat pogostejša kot pri moških. Depresijo še vedno napačno razumemo in je prepogosto ne prepoznamo, zato ne poiščemo ustrezne pomoči in se ne zdravimo.

   

  v rubriki:
  Duševno zdravje
 • DEPRESIJA PRI ŽENSKAH SKOZI RAZLIČNA OBDOBJA ŽIVLJENJA

  DEPRESIJA PRI ŽENSKAH SKOZI RAZLIČNA OBDOBJA ŽIVLJENJA

  Depresija ni nobena sramota, prizadene lahko vsakogar, ne glede na družbeni status, starost, spol ali izobrazbo. Depresija ni osebna šibkost ali stanje, ki ga lahko odpravimo samo s svojo voljo ali z močno željo. Če ugotovite, da se je vaše razpoloženje spremenilo ali da imate druge simptome depresije, se pogovorite s svojci ali prijatelji in čim prej poiščite strokovno pomoč. Odlašanje z zdravljenjem bolezen samo še poslabša.

  v rubriki:
  Duševno zdravje
 • ZDRAVLJENJE DEPRESIJE

  ZDRAVLJENJE DEPRESIJE

  Depresijo lahko učinkovito zdravimo z zdravili, antidepresivi, ki omogočajo ponovno vzpostaviti biokemično ravnovesje v možganih. Najpogosteje uporabljeni antidepresivi so selektivni zaviralci ponovnega privzema serotonina, kot je sertralin. Dokazano je, da je sertralin še posebno učinkovit za zdravljenje različnih oblik depresije pri ženskah v različnih starostnih obdobjih. Sertralin je varno zdravilo. Neželeni učinki so blagi, nenevarni in minejo v prvih dveh tednih zdravljenja.

   

  v rubriki:
  Duševno zdravje
 • MOTNJE RAZPOLOŽENJA - MOTNJE S STO OBRAZI

  MOTNJE RAZPOLOŽENJA - MOTNJE S STO OBRAZI

  Motnje razpoloženja, imenovane tudi afektivne motnje, so v psihiatriji med najpogostejšimi.

  Kot pove že ime, te motnje vplivajo predvsem na razpoloženje in posledično na človekovo zmožnost funkcioniranja v vsakdanjem življenju. Poznamo več motenj razpoloženja, med njimi sta najpomembnejši depresija in bipolarna motnja. O tem smo se pogovarjali s prof. dr. Martino Žmuc Tomori, dr. med.

  v rubriki:
  Duševno zdravje
 • KAJ MORAMO VEDETI O ZDRAVILIH PROTI DEPRESIJI

  KAJ MORAMO VEDETI O ZDRAVILIH PROTI DEPRESIJI

  V zdravljenju depresije imajo ključno vlogo zdravila proti depresiji, ki jih imenujemo antidepresivi. Ne predpisujejo jih le psihiatri, ampak pogosto tudi zdravniki splošne medicine in drugi. Preberite nekaj najpomembnejših dejstev o antidepresivih, ki bi jih moral poznati vsakdo.

   

  v rubriki:
  Duševno zdravje
 • KO SI NA TLEH

  KO SI NA TLEH

  Čeprav smo vsi kdaj pa kdaj na smrt obupani, prestrašeni, žalostni, tako rekoč na tleh, povzroči javno priznanje, da imamo takšno ali drugačno duševno motnjo, v okolju, v katerem živimo, še vedno posmeh, celo norčevanje.

   

  v rubriki:
  Duševno zdravje