Alergija in astma

 • ZDRAVLJENJE ALERGIJSKIH BOLEZNI

  ZDRAVLJENJE ALERGIJSKIH BOLEZNI

  Prvo in osnovno pravilo pri zdravljenju alergije je izločitev alergena, kar pa vedno ni mogoče Takrat je treba zmanjšati izpostavljenost alergenom z nekaterimi ukrepi. Na primer za izogibanje pelodom svetujemo: med sezono cvetenja imejte avtomobilska okna zaprta; v mestih ne zračite stanovanj proti večeru, na deželi pa ne v jutranjih urah med peto in deseto uro dopoldne, saj je takrat v zraku največ peloda; izogibajte se piknikov v naravi; ko pridete domov, se preoblecite; perila ne sušite zunaj; ko je vsebnost peloda v zraku največja, se čim manj zadržujte v naravi; na sprehod pojdite po dežju.

  v rubriki:
  Alergija in astma
 • NASVET FARMACEVTKE PRI ALERGIJAH

  NASVET FARMACEVTKE PRI ALERGIJAH

  Beseda alergija izvira iz grščine in je prvotno pomenila »reagirati drugače«. Danes pomeni pretirano reakcijo imunskega sistema po stiku s sicer nenevarno snovjo (alergenom), ki pri zdravih ljudeh ne povzroča težav.

   

  v rubriki:
  Alergija in astma
 • OBVLADAJMO ALERGIJO

  OBVLADAJMO ALERGIJO

  Alergija včasih izgine sama od sebe, največkrat pa se moramo z njo preprosto sprijazniti in se z njo naučiti živeti. Kaj pa lahko storimo, da bomo alergijo obvladovali mi in ne alergija nas?

   

  v rubriki:
  Alergija in astma
 • SPET PREHLAJENI? MORDA VAS MUČI ALERGIJA

  SPET PREHLAJENI? MORDA VAS MUČI ALERGIJA

  Tokrat smo k pogovoru povabili Ireno Hudoklin, dr. med., specialistko internistko, ki dela v Ambulanti za pljučne bolezni in alergije v Trebnjem. Pomagala nam je razumeti alergije, za katere pravi, do so neprijetna nadloga. Vendar lahko z znanjem, dobro voljo in primernim zdravljenjem odpravimo večino težav, ki jih povzročajo.

   

  v rubriki:
  Alergija in astma
 • ALERGIJA, ZNANA NEZNANKA

  ALERGIJA, ZNANA NEZNANKA

  Tudi sama jo imam. Alergijo namreč. Kontaktno alergijo na parfume. Ko smo jo prepoznali, je bil to zame šok. Parfumi, dezodoranti, mila, lepo dišeče kreme ... S čim se bom pa umivala? Ali bom morala hoditi po svetu prepotena? Kaj pa mleko za sončenje? Ali tudi poletje odpade? No, pa se je počasi vse uredilo. Moja alergija je ostala, vendar sva se navadili druga na drugo. Iskala sem - in našla. Dezodorante brez parfuma. Mila skoraj brez vonja in kreme tudi. In to je bilo dovolj za začetek. Pa zdravila sem imela v žepu, za vsak primer.

  Veliko nas je, ki imamo alergijo - na jabolka, na gluten, na sonce, celo na svetlobo. Resno, ni šala. Težko si je predstavljati kaj takega. A ko ni druge izbire, se človek prilagodi in najde najboljšo možnost zase.

   

  v rubriki:
  Alergija in astma
 • ALERGIJA NA PIKE ŽUŽELK

  ALERGIJA NA PIKE ŽUŽELK

  Znaki alergije na pike žuželk je boleča oteklina in rdečna, ki izgineta po nekaj urah. Oteklina nastane zaradi sturpa, ki pride v telo, in ni alergijska reakcija. Pri ljudeh, ki so preobčutljivi za strup žuželke, je oteklina po ponovnem piku veliko večja, boleča, se širi in traja več dni. Žuželkin strup lahko povzroči tudi reakcijo celega telesa, ki se kaže z različnimi simptomi: srbežem, koprivnico po celem telesu, otekanjem mehkih tkiv (ustnic, obraza), bruhanjem, drisko, dušenjem, padcem krvnega tlaka z izgubo zavesti (anafilaktični šok).

  v rubriki:
  Alergija in astma
 • ALERGIJA NA KOŽI

  ALERGIJA NA KOŽI

  Poznamo različne kožne alergije. To so urtikarija ali koprivnica, kontaktni dermatitis in atopijski dermatitis.

  v rubriki:
  Alergija in astma
 • ALERGIJA NA DIHALIH

  ALERGIJA NA DIHALIH

  Poznamo več vrst alergij na dihalih. To so: sezonski ali seneni nahod, celoletni alergijski rinitis oziroma celolcetni alergijski nahod ter alergijska astma.

  v rubriki:
  Alergija in astma
 • KAJ JE ALERGIJA?

  KAJ JE ALERGIJA?

  Beseda alergija je grškega izvora in pomeni reagirati drugače. Danes se uporablja predvsem v smislu preobčutljivega odzivanja . Včasih rečemo, da smo alergični na tega ali onega, s čimer ponavadi izrazimo svojo preobčutljivost. Podobno je tudi pri alergijah, saj telo pretirano reagira ob stiku s sicer nenevarno snovjo. Naš imunski sistem včasih pretirava in se nepričakovano upre nekaterim živilom, cvetnemu prahu, zdravilom, sestavinam tkanin, dlaki domačih aivali. Poznamo že več kot 20 000 alergenov, ki se jim naše telo lahko upre.

  v rubriki:
  Alergija in astma