Aktualno

Največ, kar lahko storimo zase in za svoje bližnje, je to, da skrbimo za svoje zdravje. Pa res naredimo dovolj zanj? Ali prepoznate zdravstveno težavo in si znate pomagati? Na tem mestu vam ponujamo številne vsebine, ki vam bodo pomagale živeti zdravo in kakovostno.

 • SPREMLJANJE KRVNEGA TLAKA DOMA

  Spremljanje krvnega tlaka doma je pomemben del odkrivanja in obravnavanja hipertenzije. Primerno je tako za tiste, ki zvišanega krvnega tlaka še nimate in želite njegove vrednosti redno spremljati, kot za tiste, ki imate hipertenzijo že diagnosticirano. 

  v rubriki:
  Srce in žilje
 • UREDIMO HOLESTEROL

  UREDIMO HOLESTEROL

  Ali ste vedeli, da ima v Sloveniji več kot 60 % odraslih preveč holesterola v krvi? Nezdrav življenjski slog, zvišan krvni tlak, povečane vrednosti krvnega sladkorja, čezmerna telesna teža in debelost ter povečane vrednosti krvnih maščob, zlasti holesterola, so dejavniki tveganja za bolezni srca in žilja, ki so v Sloveniji še vedno najpogostejši vzrok smrti.

  Ko laboratorijski izvidi pokažejo povečane vrednosti krvnih maščob in zdravnik napiše recept, se marsikdo vpraša, zakaj mora jemati zdravila, čeprav se dobro počuti. Le malokdo se zaveda, da se zaradi povečanih vrednosti krvnih maščob počasi mašijo žile, kar brez opozorilnih znakov vodi v razvoj bolezni srca in žilja. Te bolezni so zelo nevarne in lahko celo usodne, zato je pomembno, da se s čimprejšnjim uravnavanjem vrednosti krvnih maščob njihov razvoj čim bolj upočasni.

  v rubriki:
  Srce in žilje
 • BOLEČINA VEDNO BOLI

  Bolečino lahko opredelimo kot neprijetno čutno in čustveno zaznavo, povezano s poškodbo tkiva. Vendar vzrok ni vedno poškodba tkiva, pa tudi vsake poškodbe tkiva ne spremlja bolečina.

  Bolečina je izjemno zapletena. Povzročajo jo različni dejavniki, na njeno doživljanje in trajanje pa močno vplivata tudi okolje in duševno stanje človeka, ki ga boli. Bolečina ni izključno negativna, saj je pogosto prvi znak ali opozorilo, da se v našem telesu nekaj dogaja. Kot je rekel že Homer: »Bolečina je pes čuvaj našega zdravja.« Ko nas nekje zaboli, se namreč ustavimo in umaknemo izvoru bolečine ter tako preprečimo nastanek nadaljnjih poškodb. Pa vendar si vsi želimo čim manj bolečine, tako čutne kot čustvene. Si predstavljate življenje brez glavobola, zobobola, bolečin v križu in sklepih? Življenje brez tegob in omejitev, ki jih prinaša bolečina? Vsaj na prvi pogled je to čudovita misel, a žal velikokrat ni uresničljiva.

  v rubriki:
  Bolečina