Varno na planinskih poteh

Hoja je ena najbolj učinkovitih, celovitih, varnih in dostopnih telesnih dejavnosti. Izvajamo jo lahko vse leto in je primerna za ljudi vseh starosti in ravni telesne pripravljenosti. Zato ne oklevajte¦ odločite se za zdravje in začnite že danes. Pridružite se akciji V skrbi za vaše zdravje skupaj osvajamo vrhove.

Za pohode v naravo se odločajmo premišljeno, saj smo za svoje obnašanje in ukrepanje odgovorni sami. Izkušnje kažejo, da je varno gibanje odvisno predvsem od psihične in fizične pripravljenosti obiskovalca. Zato Krkine planinske poti uživajmo, doživljajmo in se jih lotevajmo v skladu z naravo, ki ne trpi naglice in podcenjevanja.

Predlagamo, da preberete spodaj navedene dokumente, ki jih objavljamo zato, da bodo vaši pohodi varni in prijetni in da se boste z njih vračali zdravi in zadovoljni.

Dokumenti:

Redna telesna dejavnost ima veliko neposrednih koristnih učinkov na telo: izboljša samopodobo, telesno pripravljenost, kakovost življenja in podaljša življenje. Zdravniki jo priporočajo kot preventivo in kot prvi ali dopolnilni ukrep pri različnih boleznih, ker:

  • znižuje zvišan krvni tlak ter pomaga dosegati in ohranjati ciljni krvni tlak pri bolnikih, ki se že zdravijo z zdravili za zniževanje zvišanega krvnega tlaka;
  • zmanjšuje vrednosti »škodljivega« holesterola LDL in povečuje vrednosti »koristnega« holesterola HDL v krvi;
  • zmanjšuje povečane vrednosti sladkorja v krvi in povečuje izločanje inzulina;
  • zmanjšuje delež maščevja v telesu in pomaga zmanjšati čezmerno telesno težo in debelost.