Dom Valentina Staniča pod Triglavom skozi Kot

(zahtevna planinska pot)
Staničev dom, poimenovan po slovenskem alpinistu Valentinu Staniču, stoji na planoti, ki jo obkrožajo Rjavina, Rž, Begunjski vrh in Vrbanove špice. Planota predstavlja preval med alpskima dolinama Kot in Vrata in jo je oblikoval Triglavski ledenik. Najprimernejši čas za obisk je poleti in jeseni.

Avto lahko pustimo že pri Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani in se peš po cesti, označeni s planinskimi oznakami, vrnemo do križišča planinskih poti, ki nas usmeri desno proti dolini Radovne, Krmi in Kotu. Prečkamo most čez Triglavsko Bistrico in cesti, ki pelje v dolino Radovne, sledimo do Kosmačevega prevala (pašnika, ki ga imenujejo Novakov rovt). Tu se naša pot odcepi desno, na cesto, ki skozi gozd vodi do Langarjevega rovta, blizu zatrepa doline Kot.

Nekateri svojo pot začnejo šele na tem obračališču (parkiranje ni zaželeno), kjer se cesta nadaljuje v dobro markirano planinsko pot in nas odvede po dolini navzgor. Ko se pot začne močno dvigovati, nas iz gozda povede v skalo in kmalu pridemo do s klini in jeklenico zavarovanega dela poti, kjer nam varovala pomagajo, da odsek lažje premagamo. Ker je pot senčna, se sneg lahko obdrži tudi v zgodnje poletne mesece, zato previdnost ni odveč. Po 1 uri hoje prispemo do studenca, kjer se nam nad gozdno mejo odpre pogled na mogočno Rjavino na levi in Vrbanove špice na desni. Po lahki, a strmi planinski poti nadaljujemo bolj ali manj v isti smeri preko kotanj in stopnic ali Gub, kakor se območje imenuje. Vrh Gub je zajeten balvan, imenovan Debeli kamen. Pot nas vodi v levo, mimo odcepa za Vrbanove špice, in kmalu dosežemo vrh krnice, imenovane Pekel. Tu nadaljujemo naravnost mimo odcepa za Rjavino. Od tu do Doma Valentina Staniča pod Triglavom je pot manj strma, v delih celo ravna.

Žig je na voljo v Domu Valentina Staniča pod Triglavom.

Potreben čas

  • Mojstrana–Langarjev rovt: 2 uri
  • Langarjev rovt–Pri studencu: 1 ura
  • Pri studencu–Pekel: 2 uri
  • Pekel–Dom Valentina Staniča pod Triglavom: 1 ura
  • Dom Valentina Staniča pod Triglavom–Mojstrana: 6 ur

Višine

  • Mojstrana: 661 m
  • Langarjev rovt: 1000 m
  • Pri studencu: 1340 m
  • Pekel: 2097 m

Dom Valentina Staniča pod Triglavom: 2332 m
Odprto poleti, v ostalih letnih časih pa je prenočevanje je možno v depandansi (zimski sobi).

60 sedežev

111 ležišč (poleti), 9 (v ostalih letnih časih)

051 345 806