Čaven

Celoten rob Trnovskega gozda zahodno od Predmeje, vasice nad Ajdovščino, se imenuje Čaven. Gre za srednje visoko kraško planoto, suho, vrtačasto pokrajino. Vrh Čavna je travnat in nam ponuja pogled na Vipavsko dolino, Kras, morje in Furlansko nižino. Kucelj je za obiske primeren v vseh letnih časih, tudi sredi poletja, saj gre pot večinoma po senčnatem gozdu.

Čaven

Krkina pot se začne nad opuščenim kamnolomom med Lokavcem in Predmejo. Avto pustimo na parkirišču pri kamnolomu. Malo naprej poiščemo smerne table na levi strani ceste, ki pelje proti Predmeji. Pot zavije ostro na levo po senčnatem gozdu in se blago vzpenja do stičišča poti, kjer se priključi markirana pot iz Lokavca. Nadaljujemo po strmini in pridemo na travnato pobočje, ki je poraslo z rumenim jegličem, encijanom, planikami in številnimi drugimi rastlinami. Za botanike je zagotovo najimenitnejša rebrinčevolistna hladnikija, endemični rod z eno samo vrsto, ki raste samo na čavenski Mali gori in na severnem robu Trnovskega gozda (Poldanovec, Zeleni rob). Po četrt ure hoje pridemo na velik travnik pred kočo Antona  Bavčerja na Čavnu. Od tod do Kuclja je še dobre pol ure. Krkina pot pelje naprej proti jugozahodu, kjer se spustimo strmo na srednječavensko pot in po prijetni gozdni poti nadaljujemo proti opuščenemu kamnolomu.

 

Na izhodišče se lahko vrnemo tudi po isti poti, po kateri smo prišli, ali pa malo pred kočo na Čavnu zavijemo desno proti koči na Mali gori, nato pa se spustimo na srednječavensko pot, ki nas pripelje v kamnolom. Lahko pa se odločimo za pot proti Predmeji in po cesti proti Lokavcu skozi tunele nazaj na izhodišče.

 

Žig je na voljo v Koči Antona Bavčerja na Čavnu.

 

Potreben čas

  • Kamnolom-Koča Antona Bavčerja na Čavnu: 1 ura 15 minut
  • Koča Antona Bavčerja na Čavnu–Kucelj: 40 minut
  • Kucelj–srednječavenska pot–opuščeni kamnolom: 2 uri

Višine

  • Kamnolom: 775 m
  • Kucelj: 1237 m
  • Koča Antona Bavčerja na Čavnu: 1242 m

Koča Antona Bavčerja na Čavnu: 1242 m
Odprto ob sobotah, nedeljah in praznikih med 7. in 19. uro, julija in avgusta pa tudi ob četrtkih in petkih.

50 sedežev

32 ležišč

068 681 406