22. 7. 2019

Z glasbo prežet Krkin kulturni večer

3 min. branja

Kostanjevica na Krki, 19. julij 2019 – V samostanski cerkvi Galerije Božidarja Jakca so v Krki v jubilejnem letu, ko praznujejo 65-letnico poslovanja podjetja, na tradicionalni poletni kulturni prireditvi gostili Beograjski komorni zbor pod vodstvom priznanega dirigenta Vladimirja Markovića. S Krkinim kulturnim večerom, že trinajstim po vrsti, utrjujejo svoj odnos do kulture in skrb za kakovostno življenje.

V Krki že od samih začetkov prisegajo na odličnost na vseh področjih delovanja. Kulturo razumejo kot sožitje dela in umetnosti, zato ni naključje, da so se pred trinajstimi leti odločili, da bodo organizirali tudi kulturne prireditve. V poletnem času so jih umestili v Galerijo Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki. Kulturi pa se vsako leto poklonijo tudi ob slovenskem kulturnem prazniku. Tako tudi v Krki prispevajo k popestritvi kulturnih dejavnosti na Dolenjskem.

Začetki Krkinih kulturnih večerov segajo v leto 2008, ko so kot prvi v omenjenem nizu v samostanski cerkvi kostanjeviške Galerije Božidarja Jakca nastopili člani ruskega komornega zbora Smolniške katedrale iz St. Peterburga. V naslednjih letih pa so gostili še Andrzej Jagodzinski Trio, Perpetuum Jazzile, plesni ansambel Ruski kozaki, akademski zbor Mihaila Ivanoviča Glinke, Anton Podbevšek Teater z mednarodno zasedbo ustvarjalcev, koncertni zbor Carmina Slovenica, a capella zbor Viva Vox ter skupina Voca People – umetnice in umetnike, s premišljenim izborom programa in z vrhunskimi nastopi.

Minuli petek zvečer so gostili Beograjski komorni zbor, ki od leta 1966 deluje v sestavi dvajsetih priznanih profesionalnih glasbenikov. Na njihovem repertoarju so starejša sakralna glasbena dela, vokalna in vokalno-instrumentalna dela evropske glasbene dediščine ter dela sodobnih skladateljev.

Krkaši izdajajo tudi lastno knjižno zbirko, ki obsega že šest knjig: monografijo Otočec – biser na zeleni Krki, dve fotografski monografiji (o reki Krki in Novem mestu), knjigi Reka zgodb, v katerih so za prihodnje rodove povzeli spomine sodelavcev na delo v Krki, ter večjezično knjigo pesmi, v kateri so zbrali najboljše pesmi sodelavcev, izbrane po mednarodnem natečaju, razpisanem v vseh državah, kjer je Krka prisotna s svojimi podjetji in predstavništvi.

Pomemben del kulturnih dejavnosti krkašev predstavlja tudi Kulturno umetniško društvo Krka, ki že od leta 1971 prispeva k razvoju Krkine kulturno-umetniške dejavnosti in bogatenju odnosov. Pod njegovim okriljem deluje Mešani pevski zbor Krka, dobro zastopana pa je tudi galerijska dejavnost. V Galeriji Krka v Novem mestu in Ljubljani vsak mesec odprejo novo likovno razstavo, skupaj so pripravili že več kot 700 razstav. Krkini poslovni prostori v Ljubljani pa so že več kot 25 let prizorišče pogovornih večerov Gledališkega kluba Krka. Vidno mesto med ponudniki kulturnih vsebin si je KUD Krka utrdilo tudi z vsakoletno pripravo Dolenjskega knjižnega sejma, letos že 42. po vrsti, ki obiskovalce seznanja s slovenskimi knjižnimi novostmi in spodbuja bralno kulturo.