25. 7. 2022

Vrhunski glasbeni večer z italijanskim orkestrom I Virtuosi Italiani

3 min. branja

V Krki smo v petek, 22. julija 2022, na tradicionalni poletni kulturni prireditvi v samostanski cerkvi Galerije Božidarja Jakca tokrat gostili italijanski orkester I Virtuosi Italiani. S kulturnimi večeri, ki jih organiziramo že od leta 2008, utrjujemo svoj odnos do umetnosti in skrb za kakovostno in bogatejše življenje v lokalni skupnosti.

»Krkino temeljno vodilo pri odločitvah za podporo dejavnosti širšega družbenega okolja je poslanstvo Živeti zdravo življenje, zato v ospredje postavljamo skrb zanj. Kot družbeno odgovorno podjetje uresničujemo odgovornost do skupnosti, v kateri delujemo, tudi skozi podporo kulture. Sicer pa v Krki ne le podpiramo, ampak tudi sami negujemo kulturo,« pojasnjuje predsednik uprave in generalni direktor Jože Colarič.

V poslovnem razmišljanju Krke je kultura trajni element. Prav zato smo tudi sami organiziramo kulturne prireditve. Poleg poletnega kulturnega večera, ki je postal že del Krkine tradicije, se vsako leto februarja s slovesnostjo poklonimo slovenskemu kulturnemu prazniku. Izdajamo lastno knjižno zbirko, pomemben del kulturnih dejavnosti krkašev pa predstavlja tudi Kulturno umetniško društvo Krka, ki letos obeležuje 50 let kulturno-umetniške dejavnosti. Obenem podpiramo številne kulturno-umetniške projekte v lokalnem in širšem okolju.

Krkini kulturni večeri so odraz našega odnosa do umetnosti, obenem pa tudi ogledalo Krkine večkulturnosti, ki jo v našo poslovno zgodbo vnašajo sodelavci iz različnih držav in mnogih kulturnih okolij. Nanje vabimo najodličnejše glasbene ustvarjalce.

Sinoči  so se nam z odličnim izborom filmske glasbe predstavili vrhunski glasbeniki veronskega orkestra I Virtuosi Italiani. Orkester, ki ga od leta 2006 umetniško vodi Alberto Martini, velja za enega najodličnejših na mednarodnem glasbenem prizorišču. Vse od ustanovitve leta 1989 se njegovi glasbeniki povezujejo s svetovno znanimi solisti in dirigenti ter koncertrirajo na najbolj prestižnih odrih in festivalih sveta. Njihova umetniška širina se kaže v širokem reportoarju – poustvarjajo glasbena dela od baroka do sodobnosti.

Na sinočnjem Krkinem koncertu sta kot solista nastopila umetniški vodja Alberto Martini, sicer tudi prvi violinist zasedbe, in Federico Mondelci, eden od vodilnih saksofonistov svoje generacije, ki tudi kot dirigent s številnimi orkestri nastopa po vsej Italiji.

Na Krkinih kulturnih večerih so doslej nastopili umetnice in umetniki z vrhunskimi nastopi. Gostili smo člane ruskega komornega zbora Smolniške katedrale iz St. Peterburga, Andrzej Jagodzinski Trio s Poljske, slovenski komorni zbor Perpetuum Jazzile, plesni ansambel Ruski kozaki, ruski akademski zbor Mihaila Ivanoviča Glinke iz St. Peterburga, domači Anton Podbevšek Teater z mednarodno zasedbo ustvarjalcev, koncertni zbor Carmina Slovenica, srbski a capella zbor Viva Vox, izraelsko vokalno skupino Voca People, Beograjski komorni zbor, beneški komorni ansambel I Solisti Veneti,  in lani moskovski orkester Musica Viva.