15. 4. 2019

V osmih letih je srčnost Krkine prostovoljce povezala v 8331 dobrodelnih dejanjih

7 min. branja

Novo mesto, 15. april 2019 – Krkini sodelavci smo v Krkinem tednu humanosti in prostovoljstva pod sloganom Dobrodelnost je del nas že osmič zapored krepili vrednote prostovoljstva, humanosti in medsebojne pomoči ne le po vsej Sloveniji, ampak tudi v 24 državah, kjer imamo svoja podjetja in predstavništva. Za nami je teden, poln nasmehov, toplih stiskov rok in dobre volje. In prav to nas v Krki navdihuje, saj je največ vredno tisto, kar naredimo za druge.

V Krki od ustanovitve naprej širimo kulturo prostovoljstva, ki je v 65 letih postala neločljivi del organizacijske kulture. Skrb za sočloveka je vtkana v Krkin vsakdanjik. Številni krkaši smo v dobrodelnosti in prostovoljstvu prepoznali svoje poslanstvo bodisi v okviru Krke bodisi samoiniciativno. Tako že več kot šest desetletij na najbolj neposreden način krepimo družbeno odgovornost in humanitarno delovanje. Dobrodelno akcijo, poimenovano Krkin teden humanosti in prostovoljstva, organiziramo od leta 2012. V osmih letih sta nas srčnost in duh prostovoljstva povezala v 8331 dobrodelnih dejanjih.

V minulem tednu, ki bi ga lahko poimenovali tudi teden odprtih src, se je različnih dejavnosti udeležilo 1250 prostovoljk in prostovoljcev, kar predstavlja 20 % vseh zaposlenih v Krki v Sloveniji in Termah Krka. Vsako leto se nam pridruži veliko novih prostovoljcev – letos je takih več kot 100. Posebej veseli smo, da naše humanitarne geste odzvanjajo tudi na vse več naših trgih.  Letos so se nam pridružili sodelavci iz podjetij in predstavništev v tujini, in sicer iz Ruske federacije, s Poljske, Češke, Ukrajine, Madžarske, Nemčije, Srbije, Turkmenistana, Španije, Makedonije, Kazahstana, Azerbajdžana, Kirgizistana, Latvije, Slovaške, Belorusije, Bosne in Hercegovine, Mongolije, s Hrvaške, Kosova, Armenije, Bolgarije, Velike Britanije pa tudi iz Indije.

V osmih letih smo samo v okviru Krkinega tedna humanosti in prostovoljstva darovali 933 litrov krvi. Zaposleni to tudi sicer počnemo zgledno, saj povprečno dvakrat na leto daruje kri več kot 1500 krkašev, vsako leto pa se darovalcem pridružijo številni, ki to življenjsko pomembno tekočino darujejo prvič (letos je bilo takšnih kar 15 %). S svojim humanim dejanjem tako prispevamo k rešitvi marsikaterega življenja. Letos se je samo v Sloveniji v času naše dobrodelne akcije odzvalo 298 prostovoljcev, pripravljenih darovati kri v Ljubljani, Novem mestu, Krškem in Ljutomeru. Tako smo letos v tednu dni darovali 131 litrov te dragocene tekočine. Krvodajalstvo tako ostaja pomemben del Krkine tradicije.

Do konca tega tedna smo  na različnih lokacijah – od Novega mesta, Ljubljane, Ljutomera, Šentjerneja, Krškega, poslovnih enotah Term Krka in drugje – zbirali tudi oblačila, hrano, otroške in druge potrebščine. V osmih letih smo zbrali kar 27 ton oblačil, hrane, knjig, igrač, higienskih in drugih potrebščin za Rdeči križ in Karitas.

Vsako leto se spomnimo tudi na živali, ki so ostale brez svojih skrbnikov. Tako smo v minulih dneh zbrali 400 kilogramov pakirane pripravljene hrane za pse in mačke, ki jo bomo podarili zavetiščem za živali. Letos se je nekaj prostovoljcev odločilo tudi, da v Živalskem vrtu Ljubljana pomagajo pri urejanju parkovnih površin. Zavedamo se, da skrb za živali odraža kulturo, razvitost in humanost celotne družbe, vse živali pa si zaslužijo ustrezno oskrbo.

Spodbuden odziv smo do zdaj zabeležili tudi pri pakiranju živilskih paketov in urejanjem zbranih oblačil na Rdečem križu in Karitasu. Te dejavnosti so potekale na območnem centru Rdečega križa v Novem mestu in Ljutomeru, Humanitarnem centru v Ljubljani in na Karitasu. Skupaj smo na Karitasu in Rdečem križu Krkini prostovoljci v osmih letih pripravili že 43 ton prehrambenih paketov, zbranih v Krki za razdelitev med socialno ogrožene družine in posameznike. V sodelovanju z Rdečim križem pa so nekateri prostovoljci pomagali starejšim pri čiščenju njihovih domov, na pomoč pa so z beljenjem stanovanja priskočili tudi invalidu na Dolenjskem.

Številni prostovoljci smo se odločili  za pomoč stanovalcem v 28 domovih starejših občanov po vsej Sloveniji. Zanje smo pripravili delavnice za boljši spomin, različne ustvarjalne delavnice in tombolo, jim pomagali pri njihovih vsakdanjih opravilih, skupaj pekli pecivo in palačinke, jim brali, skupaj z njimi zaplesali ali pa se z njimi le pogovarjali, saj prijazna beseda in stisk rok razveselita slehernega človeka in preženeta osamljenost. Obiskali smo tudi 12 varstveno-delovnih centrov in nekatere druge zavode, kjer smo se družili z varovanci in učenci in ustvarjali z njimi na različnih delavnicah. Tako so med drugim Krkini gasilci-prostovoljci obiskali otroke Osnovne šole Cvetka Golarja, prostovoljci so za učence šole s prilagojenim programom Osnovne šole Dragotin Kette v Novem mestu organizirali plesno delavnico, varovanci CUDV Dolfke Boštjančič Draga, Ig, so si ogledali Notol 2, z varovanci Mladinskega doma Malči Beličeve pa smo se kopali v Termah Dolenjske Toplice. Z varovanci Centra za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne v Ljubljani smo se družili na kuharskih delavnicah, v novomeški enoti Centra za usposabljanje, delo in varstvo Dolfke Boštjančič Draga pa so varovance s pesmijo razveselili člani Mešanega pevskega zbora Krka. Z varovanci Centra za usposabljanje Elvire Vatovec v Strunjanu smo se odpravili na pohod ter na strunjanski plaži pekli palačinke in se zabavali. Skratka, povsod, kjer smo bili, smo poskrbeli za lepe trenutke in številne dejavnosti.

Teden smo zaključili v soboto na osrednji proizvodni lokaciji Krke, kjer smo tudi to pot organizirali dan odprtih vrat. Obiskalo nas je 2040 slušateljev Univerze za tretje življenjsko obdobje ter Krkinih sodelavcev in njihovih družinskih članov. Zanje smo organizirali ogled sodobnega obrata za proizvodnjo trdnih oblik zdravil Notol 2. Udeležencem je spregovoril tudi predsednik uprave in generalni direktor Krke, g. Jože Colarič. Pripravili smo jim tudi poučna predavanja, kjer so dobili številne nasvete o skrbi za zdravje. Vsi pa so si lahko izmerili tudi krvni tlak, sladkor v krvi in holesterol. V osmih letih smo v Krki le na dnevih odprtih vrat gostili več kot 17.000 obiskovalcev: otroke iz socialno ogroženih družin in šol s prilagojenim programom, slovenske planince, gasilce, člane društev upokojencev in društev, ki združujejo različne bolnike, kot denimo člane koronarnih društev in društev diabetikov, člane društev ledvičnih bolnikov, bolnikov s krvnimi boleznimi, z limfomom in cerebrovaskularno boleznijo, slušatelje Univerze za tretje življenjsko obdobje in druge.

Krkin teden humanosti in prostovoljstva skupaj v 8 letih: 2012–2019

8331 dobrodelnih dejanj krkašev prostovoljcev.
Zbrali smo 27 ton oblačil, hrane, knjig, igrač, higienskih in drugih potrebščin za Rdeči križ in Karitas.
Darovali smo 933 litrov krvi.
Družili smo se z varovanci 12 varstveno-delovnih centrov in šol za učence s prilagojenim  programom ter zanje organizirali različne delavnice in predavanja. 
Družili smo se v 37 domovih starejših občanov, zanje organizirali delavnice in kulturne programe.
Na Rdečem križu in Karitasu smo pripravili več kot 5800 (43 t) prehrambnih paketov in pomagali razvrstiti 6 t oblačil.
Zbrali smo skoraj 3,5 tone hrane za male živali, pomagali v zavetiščih in ZOO.
V Krki smo gostili več kot 17.000 obiskovalcev in krkašev.