29. 7. 2016

V Krki organizirali že deseti Krkin kulturni večer

2 min. branja

Kostanjevica na Krki, 29. julij 2016 – S petkovim koncertom v samostanski cerkvi Galerije Božidarja Jakca so v Krki nizu svojih kulturnih večerov, ki so jih začeli leta 2008, dodali že deseto prireditev, s katero so popestrili poletni kulturni utrip na Dolenjskem. Letošnji večer je bil v znamenju pesmi koncertnega zbora Carmina Slovenica.

Tudi kultura je del nas, pravijo v Krki. Zato svoje poslanstvo živeti zdravo življenje uresničujejo veliko širše: skrbijo tudi za kakovostno in boljše življenje vseh ljudi v družbenem okolju, v katerem delujejo. Zavedajo se, da je kultura posebno zavetje duha, ki prispeva k večji vrednosti življenja in je za kulturo naroda izjemno pomembna. Že od ustanovitve podpirajo tudi tiste, ki s svojim delovanjem plemenitijo duha družbe. Zato tudi ni naključje, da že deseto leto zapored na tradicionalni Krkin kulturni večer povabijo vrhunske umetnike.

Letošnji Krkin kulturni večer je bil v znamenju pesmi koncertnega zbora Carmina Slovenica, ki deluje pod umetniškim vodstvom dirigentke Karmine Šilec in spada med vodilne vokalne institucije. Temeljna sestavina zborovskega repertoarja je slovenska glasbena in širša duhovna dediščina, ki vključuje ljudske pesmi, ples in glasbo, s katerimi izvirno in na zelo svojstven način oblikujejo model sodobnega umetniškega ustvarjanja.

V Krki so prvi Krkin kulturni večer organizirali leta 2008, ko so v samostanski cerkvi kostanjeviške Galerije Božidarja Jakca nastopili člani ruskega komornega zbora katedrale Smolni iz St. Peterburga. Jeseni 2009 je bila uprizorjena predstava Anton Podbevšek Teatra iz Novega mesta v režiji Matjaža Bergerja Met kocke ne bo nikdar odpravil naključja. Vsaka misel je met kocke. Spomladi 2010 je sledil koncert priznane poljske jazzovske zasedbe Andrzej Jagodzinski Trio, s katerim so počastili 200. obletnico rojstva poljskega skladatelja in pianista Friderika Chopina. Poletno dogajanje so istega leta obogatili še s koncertom slovenskega zbora Perpetuum Jazzile. Leta 2011 so gostili ansambel Ruski kozaki z območja ob Donu, leta 2012 drugič zapored pevce Komornega zbora katedrale Smolni iz St. Peterburga, 2013 in 2014 pa ruski akademski zbor Mihaila Ivanoviča Glinke iz St. Peterburga. Lanska prireditev je bila v znamenju znanih opernih arij in v režiji Anton Podbevšek Teatra, ki jih je poustvarila mednarodna zasedba priznanih opernih pevcev: nemška sopranistka Maida Hundeling, prvak hrvaške opere Siniša Hapač in slovenski solisti Urška Arlič Gololičič, Aljaž Farasin in Irena Yebuah Tiran.