21. 9. 2022

V 20 letih največkrat zlati, letos dve srebrni priznanji GZS

3 min. branja

Krkini raziskovalci so na letošnjem Dnevu inovativnosti Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) prejeli dve srebrni priznanji za inovaciji Inovativna trda kapsula z lenalidomidom za zdravljenje onkoloških obolenj in Inovativni pristopi pri zagotavljanju varnosti Krkinih zdravil s sartani. Na slovesnosti, ki je potekala pod sloganom Z inovacijami presegamo meje, je Krka prejela še posebno priznanje kot podjetje, ki je v 20-letni zgodovini podeljevanja največkrat prejelo zlato nacionalno priznanje GZS za najboljše inovacije.

Nacionalno priznanje GZS za najboljše inovacije predstavlja najvišje priznanje inovativnim dosežkom slovenskih podjetij in s tem promocijo inovativnosti v Sloveniji. Letos so podelili 7 zlatih, 23 srebrnih, 12 bronastih ter 3 posebna priznanja za inovacijski izziv.

V Krki kot inovativno in eno vodilnih generičnih farmacevtskih podjetij v svetu skrbno načrtujemo ponudbo zdravil in pri tem v največji možni meri upoštevamo potrebe bolnikov ter nova znanstvena spoznanja. Razvojni timi avtorjev letošnjih Krkinih inovacij so se posvetili reševanju izzivov razvoja inovativnih, patentno neodvisnih rešitev na področju kemijske sinteze zdravilnih učinkovin in razvoja končnih generičnih farmacevtskih izdelkov z dodano vrednostjo.

Gasper_Pisanec-w825
Srebrno priznanje GZS za inovacijo Inovativna trda kapsula z lenalidomidom za zdravljenje onkoloških obolenj je prevzel Gašper Pisanec, član nagrajenega tima raziskovalcev in višji raziskovalec v Farmacevtskem razvoju.
Ziga_Hodnik-w825
Srebrno priznanje GZS za inovacijo Inovativni pristopi pri zagotavljanju varnosti Krkinih zdravil s sartani je prevzel dr. Žiga Hodnik, član nagrajenega tima raziskovalcev in vodja laboratorija za masno spektrometrijo v Razvoju analitike.

Krkini inovaciji, nagrajeni s srebrnim priznanjem GZS

Inovativna trda kapsula z lenalidomidom za zdravljenje onkoloških obolenj

Inovatorji: Gašper Pisanec, dr. Vesna Krošelj, Urška Turk, Nastja Bašelj, Tomaž Kapele, mag. Maja Omerzu, Janika Slanc Vovk, dr. Klemen Korasa, dr. Janez Smodiš 

S srebrnim priznanjem GZS je bila nagrajena produktna in procesna inovacija trde kapsula z lenalidomidom, ki se uporablja za zdravljenje onkoloških bolnikov.

V izdelku, ki sodi med kompleksne farmacevtske izdelke smo uporabili patentno neodvisno obliko zdravilne učinkovine lenalidomidijev klorid monohidrat, in jo v končnem zdravilu kombinirali z na osnovi skrbno načrtovanih študij izbranimi pomožnimi snovmi. Le-te zagotavljajo njeno stabilnost v končnem farmacevtskem izdelku ter ustrezne biofarmacevtske lastnosti, ki zagotavljajo primerljivo varnost in učinkovitost končnega izdelka. Obenem velja izpostaviti, da Krkina inovacija z lenalidomidom ne vsebuje laktoze. Posebne kapsule zagotavljajo boljšo stabilnost učinkovine in mehansko odpornost, skupaj s posebno obliko primarne ovojnine pa predstavljajo tudi dodatno zaščito uporabnikov/zdravstvenega osebja pred neželenim kontaktom z visokoučinkovito zdravilno učinkovino.

Izdelek izdelujemo s proizvodno tehnologijo, ki ima majhen ogljični odtis, hkrati pa predstavlja nizko obremenitev okolja, nižjo porabo energije v procesu proizvodnje in čiščenja opreme ter večjo varnost za zaposlene.

Inovativni pristopi pri zagotavljanju varnosti Krkinih zdravil s sartani

Inovatorji: Alen Gabrič, Jernej Jerman, dr. Žiga Hodnik, Ciril Miklavčič, dr. Anita Mlakar, dr. Andreja Plaper

Srebrno priznanje GZS je bilo Krkinemu timu raziskovalcem podeljeno tudi za inovativne pristope pri zagotavljanju varnosti Krkinih zdravil s sartani. Krkini raziskovalci so za kontrolo prisotnosti genotoksičnih nitrozaminskih nečistot v zdravilih za zdravljenje zvišanega krvnega tlaka razvili skupino inovativnih analiznih metod LC-MS/MS.

S predložitvijo rezultatov obsežnega testiranja Krkinih izdelkov Evropski agenciji za zdravila (EMA) smo dokazali njihovo visoko čistost z vidika vsebnosti genotoksičnih nečistot in s tem dosegli kriterij, ki omogoča opustitev redne kontrole nitrozaminskih nečistot v sartanskih izdelkih. Tako smo znova potrdili najvišjo kakovost in varnost Krkinih izdelkov in s tem omogočili ohraniti visok tržni delež in prodajo sartanskih izdelkov.