15. 9. 2022

Krki sedem priznanj za najboljše inovacije

8 min. branja

Na podelitvi priznanj za inovacije Gospodarske zbornice Dolenjske in Bele krajine (GZDBK), ki je včeraj potekala na Otočcu, je Krka prejela 3 zlata in 4 srebrna priznanja za inovacije.

inovacije-w825

V Krki kot inovativno in eno vodilnih generičnih farmacevtskih podjetij v svetu skrbno načrtujemo ponudbo zdravil in pri tem v največji možni meri upoštevamo potrebe bolnikov ter nova znanstvena spoznanja. Razvojni timi avtorjev letošnjih Krkinih inovacij so se posvetili reševanju izzivov razvoja inovativnih, patentno neodvisnih rešitev na področju kemijske sinteze zdravilnih učinkovin in razvoja končnih generičnih farmacevtskih izdelkov z dodano vrednostjo. Posamezne Krkine inovacije predstavljajo inovativne in bolnikom prijazne farmacevtske izdelke, zasnovane na načelih trajnostnega razvoja, ki predstavlja majhen ogljični odtis in nizko obremenitev okolja, nižjo porabo energije v procesu proizvodnje in večjo varnost za zaposlene.

Tri zlata priznanja

Inovativna trda kapsula z lenalidomidom za zdravljenje onkoloških obolenj

Z zlatim priznanjem je bila nagrajena produktna in procesna inovacija trde kapsula z lenalidomidom, ki se uporablja za zdravljenje onkoloških bolnikov.

V izdelku, ki sodi med kompleksne farmacevtske izdelke smo uporabili patentno neodvisno obliko zdravilne učinkovine lenalidomidijev klorid monohidrat, in jo v končnem zdravilu kombinirali z na osnovi skrbno načrtovanih študij izbranimi pomožnimi snovmi. Le-te zagotavljajo njeno stabilnost v končnem farmacevtskem izdelku ter ustrezne biofarmacevtske lastnosti, ki zagotavljajo primerljivo varnost in učinkovitost končnega izdelka. Obenem velja izpostaviti, da Krkina inovacija z lenalidomidom ne vsebuje laktoze. Posebne kapsule zagotavljajo boljšo stabilnost učinkovine in mehansko odpornost, skupaj s posebno obliko primarne ovojnine pa predstavljajo tudi dodatno zaščito uporabnikov/zdravstvenega osebja pred neželenim kontaktom z visokoučinkovito zdravilno učinkovino.

Izdelek izdelujemo s proizvodno tehnologijo, ki ima majhen ogljični odtis, hkrati pa predstavlja nizko obremenitev okolja, nižjo porabo energije v procesu proizvodnje in čiščenja opreme ter večjo varnost za zaposlene.

Inovatorji: Gašper Pisanec, dr. Vesna Krošelj, Urška Turk, Nastja Bašelj, Tomaž Kapele, mag. Maja Omerzu, Janika Slanc Vovk, dr. Klemen Korasa, dr. Janez Smodiš

Inovativni pristopi pri zagotavljanju varnosti Krkinih zdravil s sartani

Zlato priznanje je bilo Krkinemu timu raziskovalcem podeljeno tudi za inovativne pristope pri zagotavljanju varnosti Krkinih zdravil s sartani. Krkini raziskovalci so za kontrolo prisotnosti genotoksičnih nitrozaminskih nečistot v zdravilih za zdravljenje zvišanega krvnega tlaka razvili skupino inovativnih analiznih metod LC-MS/MS.

S predložitvijo rezultatov obsežnega testiranja Krkinih izdelkov Evropski agenciji za zdravila (EMA) smo dokazali njihovo visoko čistost z vidika vsebnosti genotoksičnih nečistot in s tem dosegli kriterij, ki omogoča opustitev redne kontrole nitrozaminskih nečistot v sartanskih izdelkih. Tako smo znova potrdili najvišjo kakovost in varnost Krkinih izdelkov in s tem omogočili ohraniti visok tržni delež in prodajo sartanskih izdelkov.

Inovatorji: Alen Gabrič, Jernej Jerman, dr. Žiga Hodnik, Ciril Miklavčič, dr. Anita Mlakar, dr. Andreja Plaper

S trajnostnim pristopom do optimalnejše tehnologije za sintezo zdravilne učinkovine terc-butilaminijev perindoprilat

Z zlatim priznanjem je bila nagrajena tudi inovacija optimizacija postopka izdelave zdravilne učinkovine perindopril..

Sintezo terc-butilaminijevega perindoprilata so raziskovalci optimizirali v vseh stopnjah procesa sinteze zdravilne učinkovine. Uvedli smo alternativne vhodne materiale in povečali delež regeneriranih topil v vseh treh sinteznih stopnjah. Hkrati smo povečali tudi proizvodne zmogljivosti in izkoristke na vseh tehnoloških stopnjah. S tem smo povečali proizvodne zmogljivosti sinteze učinkovine, zmanjšali stroške, povečali izkoristek procesa in optimizirali regeneracijo organskih topil.

Zaradi zmanjšanja odpadnih topil prispevamo k trajnostni in okolju prijaznejši kemijski sintezi. S povečanjem proizvodne zmogljivosti in dvigom celokupnega izkoristka pa zagotavljamo ekonomsko konkurenčnost izdelka.

Inovatorji: Urška Muhič, Tjaž Kobal, Dušan Krašovec, dr. Silvo Zupančič, Tanja Seničar, mag. Borut Anžič

Štiri srebra priznanja

Z zeleno kemijo do večje učinkovitosti procesa izdelave amlodipinijevega besilata

Izziv inovacije je bil razvoj sinteznega postopka za učinkovino, ki bo tehnološko in ekonomično učinkovit, in bo zagotavljal ustrezno kakovost učinkovine ter hkrati sledil principom t. i. zelene kemije. V sintezni postopek zdravilne učinkovine amlodipinijev besilat smo uspešno vpeljali sintezo nižjega intermediata. Kontroliran in ponovljiv postopek nam zagotavlja kromatografsko bolj čiste intermediate višjih stopenj. Tako smo lahko ukinili stopnjo čiščenja (prekristalizacije) surovega produkta. V zadnji stopnji sinteze zdravilne učinkovine smo uspešno zamenjali hlapno in bolj toksično halogenirano topilo z nehalogeniranim ter vpeljali uporabo njegovega regenerata, ki se pridobi neposredno iz rednega procesa destilacije reakcijske zmesi. Na ta način smo skrajšali proizvodni čas, zmanjšali količino uporabljenih topil ter posledično tudi količino odpadkov.

Inovatorji: Miro Dobravc, dr. Jernej Bobnar, Matej Gantar, Dušan Krašovec, dr. Slavko Klobčar, Aleš Polovič  

Učinkovito zdravilo za lajšanje bolečine – tablete  z deksketoprofenom

Krkino tradicijo, znanje ter izkušnje na področju farmacevtskih izdelkov smo uspešno implementirali v razvojin proizvodnjo filmsko obloženih tablet z deksketoprofenom, ki se uporablja za zdravljenje blagih do zmernih bolečin.

Sestava in tehnološki postopek izdelave zdravila sta zasnovana tako, da omogočata visoko varnost, učinkovitost in kakovost zdravila, kar smo potrdili z razvitimi sodobnimi analiznimi metodami in bioekvivalenčno študijo. Visoko stabilnost  zagotavlja vgradnja deksketoprofena s prilagojenim stroškovno učinkovitim postopkom suhega granuliranja – kompaktiranja in pakiranje v visokokakovostni otrokom varen in starejšim prijazen pritisni omot. Ob vsem tem pa smo v Krki razvili generično zdravilo, ki je prijazno tudi do uporabnikov, ki imajo intoleranco na laktozo in gluten, ter omogoča deljenje tablet. 

Krkina rešitev je primerna za zdravljenje akutnih bolečin (blage do zmerne intenzivnosti), kot so mišično-skeletne bolečine, dismenoreje in zobne bolečine.

Inovatorji: dr. Katja Škrlec, dr. Nina Brvar, dr. Elizabeta Tratar Pirc, dr. Katarina Dobrovoljc, dr. Elena Smirnova, Katja Pisanec, mag. Andrej Ferlan, dr. Rade Katarina, dr. Mateja Lumpert, Vesna Flis

Kombinacija naravnih sestavin v pastilah za lažje izkašljevanje Herbion®

Blagovna znamka Herbion® se je na trgu uveljavila s sirupi za lajšanje suhega in produktivnega kašlja v več kot 30 državah Vzhodne in Jugovzhodne Evrope ter v državah EU. Za dopolnitev palete blagovne znamke smo v Krki razvili nove in uporabniku prijazne Herbion® bršljan pastile. Kot zdravilo, ki olajša izkašljevanje jih lahko uporabljajo tako odrasli kot otroci, starejši od 6 let. Pastile so primerne tudi za uporabnike z razvitimi intolerancami na laktozo in gluten, hkrati pa ne vsebujejo sladkorja in zato nimajo škodljivega kariogenega učinka na zobe.

Z inovativno kombinacijo naravnih arom smo prikrili grenak okus bršljanovega ekstrakta. Okus in videz so uporabniki dobro sprejeli, kar je v segmentu zdravil brez recepta še posebej pomembno. Učinkovitost in varnost pastil smo potrdili s klinično študijo.

Inovatorji: Aleksander Miložič, mag. Andrejka Kramar, Milena Pavlin, Bojan Vahtarič, mag. Dušan Prelog, mag. Polonca Zupančič, Simon Kovačič, dr. Boštjan Jerman, mag. Tanja Žibert

Žvečljive tablete Milprazon z izboljšanim okusom  za zdravljenje in preprečevanje invazij z notranjimi zajedavci pri psih in mačkah

Uveljavljeno in prepoznano veterinarsko zdravilo v obliki tablet Milprazon, ki odpravlja vse najpomembnejše notranje zajedavce pri psih in mačkah, smo nadgradili s premium, izboljšano formulacijo – Milprazon CHEWABLE. Z dodano naravno aromo jeter predstavlja prvo Krkino veterinarsko tableto z dodanim naravnim okusom. Primernost okusa novih tablet smo potrdili s študijo sprejemljivosti terapije za živalii, kjer je kar 86 % psov prostovoljno zaužilo tableto.

Tablete Milprazon CHEWABLE so inovativna formulacija in združujejo najboljše lastnosti različnih oblik tablet. Izboljšana palatabilnost tablete omogoča lastniku enostavnejše dajanje (uporabo) in boljše sodelovanje živali. Večina živali takšne tablete sprejme prostovoljno in jih ni potrebno maskirati v hrano ali dajati v gobec. Zaradi prijetnejše izkušnje, lahko zagotovimo boljše spoštovanje predpisane uporabe zdravila (komplianco) in na ta način zagotavljamo učinkovitejšo uporabo in boljše terapevtske učinke. Majhna velikost in ovalna oblika tablete pa sta pomembna prednost pri manjših živalih, še zlasti pri mačkah.

Inovatorji: Gregor Ratek, dr. Špela Miklič, Gregor Ritlop, Katja Pisanec, Nastja Bašelj, Matej Stergar, dr. Jerneja Šauta Ogorevc, Urška Turk,  dr. Jernej Kužner, dr. Katja Škrlec