16. 3. 2016

Redna skrb za možgane ohranja vaš um v vrhunski formi

3 min. branja

Možgani so neprecenljiv in skrivnosten organ. Že od nekdaj čakajo, da jih odkrijemo v vsej njihovi veličini, in še vedno ostajajo ena največjih ugank v vesolju.

V Sloveniji že trinajstič poteka teden možganov, letos pa prvič zaznamujemo slovenski dan možganov, katerega namen je ozaveščanje javnosti o pomenu zdravih možganov in skrbi zanje.

Naj bo vaš um v vrhunski formi
V okviru tedna možganov in ob prvem slovenskem dnevu možganov je v Termah Krka v Šmarjeških Toplicah potekalo predavanje o možganih in skrbi za njihovo zdravje s pomenljivim naslovom Naj bo vaš um v vrhunski formi. Udeleženci so prisluhnili tudi doc. dr. Blažu Koritniku, dr. med., predsedniku Slovenskega društva za nevroznanost Sinapsa, ki je v svojem predavanju z naslovom Poskrbimo za svoje možgane poudaril, da so naši možgani najpomembnejši organ, in ko so zdravi, zmorejo neverjetne reči. Pišejo simfonije, raziskujejo začetke vesolja, neizmerno se zaljubijo, naučijo se govoriti, pisati, uporabljati računalnike. Hudo je, če zbolijo. Na žalost bolezni možganov (to so nevrološke in psihiatrične bolezni) neposredno ali posredno prizadenejo kar tretjino Slovencev. Zato je pomembno vedeti, kako lahko poskrbimo, da bodo naši možgani čim dlje dobro delovali in ostali zdravi. Recept, kako skrbeti za svoje možgane, pa je enostaven: zadostna fizična aktivnost, pestra miselna aktivnost, zdrava prehrana, kakovostno spanje in izogibanje tveganim oblikam vedenja, je še dodal doc. dr. Koritnik.

Pomembno je tudi sproščanje
Hiter življenjski ritem in velike količine informacij, s katerimi smo zasuti celo v prostem času, nas psihično obremenjujejo in utrujajo. Prve posledice, ki se pokažejo v obliki razdražljivosti, zaskrbljenosti in potrtosti, radi spregledamo, ker se nam zdijo nepomembne. Motiti pa nas začnejo, ko se razrastejo v pozabljivost, zmanjšano koncentracijo, slabo organiziranost, napake pri delu in pomanjkanje volje. Našo polno pozornost dobijo šele, ko se preselijo na fizično raven in nas prestrašijo s pospešenim bitjem srca, zakrčenimi mišicami, pogostimi glavoboli, potnimi in hladnimi dlanmi, slabostjo, izpuščaji, prebavnimi motnjami in podobnimi težavami.
Sprostitveni centri Term Krka in narava, v katero so umeščeni, zagotavljajo spokojno okolje, kjer je precej manj obremenjujočih dražljajev, ki jih doživljamo vsak dan, kar koristi tudi našim možganom. Čeprav morajo nenehno nekaj početi, da ostanejo v formi, jim moramo kdaj pa kdaj privoščiti počitek.

Danes moramo misliti na jutri
Skrb za možgane prinaša dolgoročne koristi. Maja Babnik, mag. farm., produktna vodja iz Krke, dodaja, da si pri skrbi za zdravje možganov lahko pomagamo tudi z zdravilno rastlino ginko. Ginko je ena najbolj proučevanih in raziskanih zdravilnih rastlin na svetu. To potrjuje tudi podatek, da je bilo o ginku objavljenih že več kot 3480 znanstvenih člankov. Med njimi je veliko kliničnih študij, ki potrjujejo vlogo ginka pri preprečevanju motenj miselnih sposobnosti, kot sta spomin in zbranost, motenj prekrvitve okončin, vrtoglavice in šumenja v ušesih. Učinkovitost in varnost izvlečka iz ginka potrjujeta tudi evropska in svetovna monografija, ki določata smernice za zdravljenje z ginkom. Na slovenskem trgu je edino registrirano zdravilo brez recepta, ki vsebuje izvleček iz ginka, prav Bilobil, ki razširi krvne žile in izboljša pretok krvi v možganih ter tako izboljšuje miselne sposobnosti – koncentracijo in spomin. Na voljo je v lekarnah.

Več na www.bilobil.si in na www.terme-krka.si.