30. 3. 2017

Razglasili mlada naj talenta 2016

9 min. branja

Novo mesto, 30. marec 2017 – V Krki je danes potekalo 11. srečanje s sponzoriranci, na katerem s predstavniki klubov, društev in ustanov izmenjujejo dobre prakse. Dogodka se je udeležilo 143 predstavnikov klubov in društev, med njimi tudi 82 mladih športnikov, glasbenikov in drugih ustvarjalcev. Letos so posebno pozornost namenili mladim talentom. Med mladimi, uspešnimi posamezniki na športnem in glasbenem področju, starimi do 14 let, ki so jih predlagali klubi in društva, so izbrali 10 izjemnih posameznikov. Med njimi pa teniški igralki Živi Falkner iz Teniškega kluba Krka Otočec in glasbeniku Tevžu Kupljeniku, enemu najmlajših članov Novomeškega simfoničnega orkestra in komornih skupin Glasbene šole Marjana Kozine, podelili Krkino priznanje Naj talent 2016.

Mladi so steber družbe
V Krki spodbujajo razvoj številnih dejavnosti. Še zlasti pa podpirajo klube in društva, ki mladim omogočajo vključevanje bodisi v rekreativni ali tekmovalni šport bodisi v kulturnoumetniške in druge dejavnosti. V skrbi za zdravo družbo ter lepši in kakovostnejši jutri je namreč pomembno zagotoviti, da se bodo dejavnosti, ki so eden od poglavitnih stebrov vsake družbe, ohranjale tudi v prihodnje. Zato ni naključje, da v Krki podpirajo predvsem tiste klube in ustanove, ki mlade spodbujajo k zdravemu življenjskemu slogu, telesnemu in osebnemu razvoju, timskemu duhu in prijateljstvu, vztrajnosti in tudi zdravi zmagovalni miselnosti. Le tako lahko v okolju skupaj krepijo vrednote, kot so partnerstvo in zaupanje ter kreativnost in učinkovitost, ki so ključ do napredka vsake družbe.

Mladi športniki in umetniki so s svojim pozitivnim zgledom brez dvoma pomembni ambasadorji podjetja Krka. V Krki poudarjajo, da so mlade generacije tiste, ki bodo s svojim znanjem, nadarjenostjo, trdim delom in vztrajnostjo ter s pomočjo staršev in mentorjev iskale odgovore na vprašanja sodobnega časa in pomembno prispevale k razvoju družbenega okolja. Prav zato bodo tudi v prihodnje podpirali projekte, klube in društva, ki v ospredje postavljajo delo z mladimi.

Letos so posebno pozornost namenili mladim talentom. Predstavnike klubov in društev so pozvali k predlaganju mladih, uspešnih posameznikov, starih do 14 let, ki se lahko pohvalijo z dosežki na športnem in glasbenem področju. Med kriteriji so bili uspešnost na klubskih, državnih, evropskih in svetovnih tekmovanjih, pozitivne vrednote in osebnostne poteze, spodbujanje k sodelovanju, zdravi tekmovalnosti, spoštovanju športnega obnašanja, strpnosti in sprejemanju drugačnosti. Glede na razpisane pogoje je Krkina komisija potrdila 10 predlogov za naj talent. Ker gre za resnično izjemne posameznike, se je komisija odločila, da bo letos podelila kar dve priznanji za naj talent in sicer eno za dosežke na športnem in eno za dosežke na kulturnem področju. Predsednik uprave in generalni direktor Krke Jože Colarič je priznanji podelil teniški igralki Živi Falkner in glasbeniku Tevžu Kupljeniku, enemu najmlajših članov Novomeškega simfoničnega orkestra.

Naj talenta 2016 na športnem in glasbenem področju
Živa Falkner je pri 14 letih najuspešnejša tekmovalka Teniškega kluba Krka Otočec, najboljša igralka v svoji kategoriji v Sloveniji ter med osmimi najboljšimi igralkami Evrope. Z doseženi rezultati sodi v sam vrh slovenskega, evropskega in svetovnega tenisa. V letih 2014 in 2015 je osvojila 13 naslovov na mednarodnih tekmovanjih Tennis Europe, v letu 2016 pa je zelo uspešno nastopala na turnirjih prvega ranga Tennis Europe. Kakovostno igro je potrdila z uvrstitvijo v četrtfinale evropskega posameznega prvenstva in z nastopom na zaključnem mastersu osmih najboljših igralk v Evropi, na katerem je osvojila končno 4. mesto, organizatorji pa so ji podelili še priznanje Fair play za zgledno obnašanje na turnirju in pripravljenost igrati z invalidnimi igralci. Živa je prva slovenska teniška igralka, ki v svojih starostnih kategorijah dosega tako odlične mednarodne uspehe. Po mnenju strokovnjakov in glede na rezultate, ki jih je dosegla, nedvomno sodi v kategorijo perspektivnih vrhunskih športnic svetovnega kova.

10-letni Tevž Kupljenik je eden izmed najmlajših članov Novomeškega simfoničnega orkestra in komornih skupin Glasbene šole Marjana Kozine. Član orkestra je od leta 2016 in že v prvi sezoni se je izkazal kot suveren solist. Pred tem je kot solist že nastopal z Godalnim orkestrom, bil je prva oboa Pihalnega orkestra Glasbene šole Marjana Kozine Novo mesto. Redno se udeležuje regijskih, državnih in mednarodnih tekmovanj s katerih se vedno vrne z najvišjimi uvrstitvami. Med njegovimi najpomembnejšimi nagradami so: zlata plaketa na Državnem tekmovanju TEMSIG 2016, zlato priznanje na mednarodnem tekmovanju Svirel 2016, 1. nagrada in 100 točk na 13. Mednarodnem tekmovanje Davorin Jenko Beograd 2016. Pred kratkim pa je na mednarodnem  tekmovanju Davorin Jenko v Beogradu kot LAUREAT dosegel absolutno 1. mesto in 100 točk, v začetku aprila pa se bo udeležil še mednarodnega tekmovanja v Splitu. V delovanje simfoničnega orkestra se uspešno vključuje, z rednim obiskom, disciplino na vajah in dobro pripravljenostjo na vaje pa je vzgled ostalim članom.

Prijave na razpis za naj talent kažejo na izjemen potencial mlade generacije. Krkina komisija za izbor naj talenta se je zato odločila, da vsem prijavljenim za minule dosežke in kot spodbudo za prihodnje delo podeli priznanja. Te so prejeli:

  1. Tina Kraljič, PD Krka Novo mesto,
  2. Michel Horn, Karate klub Krka Šentjernej,
  3. Jan Radakovič, Atletski klub Krka Novo mesto,
  4. Nika Košiček, Ženski odbojkarski klub Novo mesto,
  5. Jaka Špoljar, Kolesarski klub Adria Mobil,
  6. Neža Erpič, Gimnastično društvo Novo mesto,
  7. Iris Zoran, Kegljaško društvo Krka Novo mesto,
  8. Mitja Omrzel, Namiznoteniški klub Krka Novo mesto.

Za zdravo in kakovostno življenje
V Krki vedo, da prispevek družbeni skupnosti in naravnemu okolju vpliva tudi na poslovanje in razvoj podjetja, zato odnose z okoljem gradijo na spoštovanju in dialogu. S širšo družbeno skupnostjo sodelujejo in ji pomagajo že od svoje ustanovitve. Veliko sredstev namenjajo spodbujanju neprofitnih dejavnosti na lokalni in državni ravni, podpirajo pa tudi dejavnosti zunaj Slovenije. V letu 2016 so pri uresničevanju ciljev pomagali več kot 700 ustanovam, društvom in organizacijam, ki so s svojimi projekti ali dejavnostmi usmerjeni v napredek družbe. Pri sponzoriranju in doniranju dajejo prednost dolgoročnim projektom, ki lahko pripomorejo k boljšemu življenju čim večjega števila ljudi, v prvi vrsti pa tistim, ki izpostavljajo delo z mladimi.

Prizadevajo si, da z vodstvi klubov in društev, ki nosijo Krkino ime, pa tudi z drugimi, s katerimi so dolgoletni partnerji, vse leto redno sodelujejo in z zanimanjem spremljajo njihovo delo. V letu 2016 je bilo kar 18 športnih in kulturnih klubov in društev, ki nosijo Krkino ime, ter večje število ustanov iz širše lokalne skupnosti, katerih delovanje kot ena od glavnih pokroviteljic podpira Krka. V njih deluje prek 7000 članov.

Rezultati dela vseh članov klubov in društev so izjemni. V letu 2016 je v klubih in društvih, ki jih podpira Krka, treniralo 3000 mladih, mlajših od 18 let, učilo in motiviralo jih je 247 strokovnih sodelavcev. Predstavniki klubov in društev so se udeležili 4058 nastopov na državnih tekmovanjih, 440 nastopov na evropskih, mednarodnih in svetovnih tekmovanjih ter 145 nastopov za reprezentanco Slovenije. Prejeli so številne pokale in medalje. Za Krko in za Slovenijo so nastopali v 45 državah sveta. Niso pa le nastopali, ampak so tudi sami organizirali 800 športnih in kulturnih prireditev.

Na srečanju je navzoče pozdravil predsednik uprave in generalni direktor Krke Jože Colarič. Na kratko je predstavil poslovanje podjetja in zagotovil, da bo Krka tudi v prihodnje v svoje strateške cilje vključevala skrb za razvoj družbenega okolja. S sponzoriranci ustvarjajo partnerske odnose, saj jim ne dajejo le denarne pomoči, ampak jim pomagajo tudi organizacijsko. Za uspešne partnerske odnose pa je potrebno nenehno vzajemno sodelovanje in spoštovanje pravil, zato so predstavnike klubov in društev na srečanju seznanili tudi s pričakovanji podjetja pri skupnem promoviranju učinkovitosti in ustvarjalnosti ter športa in kulture ter spodbujanju njunega širjenja med mladimi.

S sponzorskimi in donatorskimi prispevki Krka podpira številne klube in društva, med njimi tudi:

1. Anton Podbevšek Teater
2. Atletski klub Krka Novo mesto
3. Dolenjski muzej
4. Galerija Božidar Jakac
6. Gimnastično društvo Novo mesto
7. Glasbena Šola Marjana Kozine  
7. Golf klub Grad Otočec
8. Karate klub Krka Šentjernej
9. Kegljaško društvo Krka Novo mesto 
10. Kolesarski klub Adria Mobil
11. Konjeniški klub Krka Grm Novo mesto
12. Košarkarski klub Krka
13. Kulturno umetniško društvo  Krka
14. Moški odbojkarski klub Krka Novo mesto
15. Moški rokometni klub Krka
16. Namiznoteniški klub Krka
17. Nogometni klub Krka
18. Pihalni orkester Krka
19. Planinsko društvo Krka Novo mesto
20. Smučarsko društvo Krka Rog
21. Šahovsko društvo Krka Novo mesto
22. Teniški klub Krka Otočec
23. Trim klub Krka
24. Ženski košarkarski klub Krka Novo mesto
25. Ženski odbojkarski klub Novo mesto  
26. Ženski rokometni klub Krka