30. 9. 2022

Praznovanje jubileja Slovenskega okteta tudi v okviru Krkinega kulturnega večera

2 min. branja

V farmacevtski družbi Krka smo v četrtek, 29. septembra, gostili Slovenski oktet, najbolj reprezentativen slovenski moški komorni vokalni ansambel, ki letos praznuje 70 let delovanja. Z naklonjenostjo kulturi in podporo številnih projektov si v Krki prizadevamo umetnost v čim večji meri približati tako zaposlenim kot tudi lokalni skupnosti.

Slovenski oktet, ki že 70 let uresničuje svoje poslanstvo, je tako kot Krka na poslovnem področju ambasador, ki  s svojimi odličnimi nastopi razširja ime in kulturo Slovenije po vsem svetu. V njegovi sredini je dozorelo več rodov mednarodno uspešnih pevcev, ki pomembno prispevajo k ohranjanju in plemenitenju slovenske vokalne glasbe. Tako kot Krkini strokovnjaki tudi generacije pevcev v oktetu z zagnanostjo in trdim delom ohranjajo in krepijo lastni ugled pa tudi ugled Slovenije. V sedmih desetletjih so se predstavili domala na vseh pomembnejših domačih in tujih koncertnih odrih. Izdali so več kot šestdeset plošč, kaset in zgoščenk, na katerih je imela slovenska pesem pomembno mesto. Od leta 2008 je njihov umetniški vodja Jože Vidic, prvak Slovenskega narodnega gledališča Opera in balet Ljubljana.

V Krki se že od ustanovitve zavedamo, da je poleg ustvarjanja dobrih poslovnih rezultatov pomembno, da v okolju, v katerem delujemo, omogočamo ljudem bogatejše, bolj kakovostno in lepše življenje. Kulturo razumemo kot simbiozo dela in umetnosti, zato smo vedno odprti za sodelovanje z vrhunskimi umetniki v slovenskem prostoru. Tudi s Slovenskim oktetom smo spletli partnerstvo, s katerim smo obogatili marsikateri Krkin dogodek.

Sicer pa je kultura v Krki trajni element. Tako že od leta 2008 organiziramo Krkine kulturne večere, kot je bil tudi sinočnji, vsako leto pa se s slovesnostjo poklonimo tudi slovenskemu kulturnemu prazniku. Izdajamo lastno knjižno zbirko, pomemben del kulturnih dejavnosti krkašev pa predstavlja tudi Kulturno umetniško društvo Krka, ki letos obeležuje 50 let kulturno-umetniške dejavnosti. Pod njegovim okriljem deluje Mešani pevski zbor Krka, ki je od ustanovitve nastopil na več kot 550 koncertih na domačih in tujih odrih, ter letos ustanovljeni Oktet Krka. Dobro je zastopana tudi galerijska dejavnost v Krkinih galerijah v Novem mestu in Ljubljani, ki obsega več kot 850 razstav številnih uglednih slovenskih likovnih avtorjev. Obenem pa podpiramo številne kulturno-umetniške projekte v lokalnem okolju in zunaj državnih meja, kot so glasbeni in drugi festivali, izdaje knjig in monografij, slikanic za otroke in mladino, slikarske razstave in kolonije, glasbene in gledališke predstave, ter likovne, gledališke in literarne projekte osnovnih in srednjih šol.