27. 7. 2020

Letos večer barvitih Vivaldijevih skladb

3 min. branja

Kostanjevica na Krki, 24. julij 2020 – V Krki so že štirinajsto leto po vrsti v samostanski cerkvi Galerije Božidarja Jakca organizirali Krkin kulturni večer. Letos je bil v znamenju Vivaldija v izvedbi legendarnega beneškega komornega ansambla I Solisti Veneti. S tradicionalno poletno prireditvijo, ki so jo letos organizirali okoliščinam primerno, utrjujejo svoj odnos do kulture in skrb za lepše in bogatejše življenje.

Krka je danes pomembno mednarodno podjetje na svetovnem farmacevtskem trgu. Poleg osnovne dejavnosti pa redno spremljamo tudi kulturo, ki je v našem poslovnem razmišljanju trajni element. Že od ustanovitve spremljamo in podpiramo različne kulturne dejavnosti. Omogočamo pa tudi delovanje nekaterih kulturnih ustanov. Med njimi denimo Glasbeno šolo Marjana Kozine in Dolenjski muzej, Galerijo Božidarja Jakca v Kostanjevici, Pihalni orkester Krka ter novomeško gledališče Anton Podbevšek Teater. Skoraj 50 let pa podpiramo tudi delovanje Kulturnega umetniškega društva Krka.

»Prispevek h kulturnim projektom je del našega odnosa do okolja. Zavedamo se, da je kultura posebno zavetje duha, ki prispeva k večji vrednosti življenja in je izjemno pomembna za družbo. Tako ne le podpiramo, ampak tudi sami negujemo kulturo. Krkin 65-letni jubilej smo lani zaznamovali z odkritjem skulpture Krkine deklice z rastočo knjigo, ki smo ga umestili pred najsodobnejšo tovarno za proizvodnjo trdnih oblik zdravil Notol. Ob praznovanju jubileja smo kupili tudi koncertni klavir Steinway & Sons in novembra lani s slavnostnim koncertom začeli Krkine klavirske večere. V prihodnje bomo nastope omogočili med drugim tudi nadarjenim učencem in dijakom glasbenih šol ter študentom glasbenih akademij. Vsako leto se kulturi poklonimo ob slovenskem kulturnem prazniku, veseli pa nas, da so tudi Krkini kulturni večeri v Kostanjevici postali tradicionalni. Tako tudi mi prispevamo k bogatitvi umetniškega in kulturnega prostora, ki mu domači in tuji gostje s svojimi nastopi dajejo poseben pečat,« pojasnjuje predsednik uprave in generalni direktor Krke Jože Colarič.

S petkovim koncertom v samostanski cerkvi Galerije Božidarja Jakca smo v Krki kljub posebnim okoliščinam nizu svojih kulturnih večerov dodali že štirinajsto prireditev, s katero smo popestrili poletni kulturni utrip na Dolenjskem. Na letošnji prireditvi se je predstavil beneški komorni ansambel I Solisti Veneti, ustanovljen leta 1959, ki ima za seboj več kot 6000 koncertov v več kot 90 državah po vsem svetu. So prejemniki najvišjih svetovnih glasbenih priznanj. Leta 2008 so v beneškem gledališču La Fenice prejeli nagrado una vita nella musica, ki jo podeljuje glasbeno združenje Rubinstein in v Italiji velja za Nobelovo nagrado za glasbo. Njihov ugled so utrdile tudi druge laskave nagrade, med njimi grammy in častna plaketa Evropskega parlamenta. Sodelovali so z najpomembnejšimi pevci in solisti naše dobe, kot so Placido Domingo, José Carreras in June Anderson. Posebno vez gojijo z beneško glasbo in z enim od največjih baročnih glasbenih mojstrov Antoniom Vivaldijem, katerega glasbo so predstavili tudi na petkovem koncertu.

Začetki Krkinih kulturnih večerov segajo v leto 2008, ko so kot prvi v omenjenem nizu v samostanski cerkvi kostanjeviške Galerije Božidarja Jakca nastopili člani ruskega komornega zbora Smolniške katedrale iz St. Peterburga. V naslednjih letih pa smo gostili še Andrzej Jagodzinski Trio, Perpetuum Jazzile, plesni ansambel Ruski kozaki, akademski zbor Mihaila Ivanoviča Glinke, Anton Podbevšek Teater z mednarodno zasedbo ustvarjalcev, koncertni zbor Carmina Slovenica, a capella zbor Viva Vox, skupino Voca People in lani Beograjski komorni zbor – umetnice in umetnike, s premišljenim izborom programa in z vrhunskimi nastopi.