6. 12. 2018

Krkini sodelavci zavezani prostovoljstvu

4 min. branja

Novo mesto, 6. december 2018 – Danes so v Krki že sedmič zapored podelili priznanje Krkin prostovoljec leta. Za leto 2018 sta ga prejela Betka Luštek in Matic Smolič. Že tradicionalno so se ob tej priložnosti zahvalili tudi letošnjim 137 Krkinim krvodajalcem jubilantom.

Humanost in solidarnost krkašev

Prostovoljstvo je del organizacijske kulture Krke že vse od ustanovitve podjetja. Zato ni naključje, da so različne prostovoljne dejavnosti, ki so se jim generacije krkašev posvečale že od začetka delovanja podjetja, leta 2012 povezali v družbeno odgovorno akcijo Krkin teden humanosti in prostovoljstva. V sedmih letih je v različnih dejavnostih sodelovalo že več kot 7.000 krkašev prostovoljcev.

Doslej so v okviru akcije darovali 800 litrov krvi, 23 ton oblačil, hrane, knjig, igrač, higienskih in drugih potrebščin ter več kot 3 tone hrane za male živali. Pomagali so pripraviti 5.300 prehrambnih paketov na Rdečem križu in Karitasu in obiskali 37 domov za starejše ter 10 varstveno-delovnih centrov in šol s prilagojenim programom. S pozitivnimi zgodbami so k dobrodelnosti pritegnili tudi številne Krkine sodelavce iz Ruske federacije, s Poljske, Češke, Ukrajine, Madžarske, Nemčije, Srbije,  Turkmenistana, Španije, Romunije, Makedonije, Kazahstana, Azerbajdžana, Belorusije, Bosne in Hercegovine, Mongolije in s Hrvaške, tudi Krkinih upokojencev.

Skrb za sočloveka je vtkana v Krkin vsakdanjik. Številni krkaši so v dobrodelnosti in prostovoljstvu prepoznali svoje poslanstvo bodisi v okviru Krke bodisi samoiniciativno. Tako že več kot šest desetletij na najbolj neposreden način krepijo družbeno odgovornost in humanitarno delovanje. Tudi zato v Krki sodelavcem, zavezanim humanitarnosti, namenjajo posebno pozornost.

Krkina prostovoljca leta 2018

Od leta 2012 na podlagi predlogov zaposlenih za Krkinega naj prostovoljca, ki opravlja delo na enem ali več dobrodelnih področjih, njegovo delo in rezultati pa lepšajo življenje ljudi v okolju, na koncu leta izbranim podelijo posebna priznanja. Letos je komisija izmed predlogov sodelavcev izbrala Betko Luštek in Matica Smoliča. Plakete jim je izročil predsednik uprave in generalni direktor Krke, g. Jože Colarič.  

BETKA LUŠTEK je dolgoletna predsednica Turističnega društva Vrhpolje. V sklopu društva organizira dobrodelne otroške predstave, katerih avtorica je Betka sama, ki jih predstavljajo v času božično novoletnih praznikov večinoma v vrtcih, domovih za ostarele in tudi v šolah. Bila je tudi pobudnica in glavna organizatorka dobrodelnega koncerta ZA NAŠO SILVO, ki je bil avgusta 2018. Koncert so organizirali za sovaščanko in krkašico Silvo Zagorc, ki je zaradi hude bolezni pristala na invalidskem vozičku. Ob tej priložnosti so zbrali sredstva za njeno zdravljenje, terapije, dvigalo in ostale pripomočke.

MATIC SMOLIČ je član PGD Dolenja Straža, v katerem je aktiven že od leta 1996, trenutno je poveljnik društva. Med vrsto dejavnostmi, ki se jim v društvu posveča, osrednje mesto zavzema delo z mladimi – s tekmovalno ekipo so letos postali državni podprvaki. Dejavno je vključen tudi v delovanje PIGD Krka. Je tudi član Civilne zaščite občine Straža, reden krvodajalec, aktiven član MePZ Krka, prostovoljno sodeluje tudi pri Turističnemu društvu Straža. Večkrat pa pomaga tudi starejšim osebam pri opravilih kot so košnja trave, obrezovanje dreves, žaganje in sekanje drv in podobno.

Z darovanjem krvi rešujejo življenja

Na današnji prireditvi so Krkinim krvodajalcem, ki so kri darovali od 10-krat pa do 130-krat, skupaj z Območnim združenjem Rdečega križa Novo mesto podelili jubilejna priznanja za njihovo človekoljubno pomoč ljudem v življenjski stiski. Podelila sta jim jih predsednik uprave in generalni direktor Krke g. Jože Colarič in podpredsednica Območnega združenja Rdečega križa Novo mesto Suzana Jarc. Med prejemniki priznanj so tudi takšni, ki so kri darovali 100-krat ali večkrat, ki si zaslužijo poseben poklon. Letos sta to Duško Gorenc, Krkin naj prostovoljec leta 2012, ki je kri daroval že 130-krat, in Miro Lajkovič, ki je daroval že 100-krat.

V sedmih letih so krkaši samo v okviru Krkinega tedna humanosti in prostovoljstva darovali dobrih 800 litrov krvi. Zaposleni kri zgledno darujejo tudi sicer, saj povprečno dvakrat na leto daruje kri več kot 1000 krkašev. S svojim humanim dejanjem tako prispevamo k rešitvi marsikaterega življenja. Vsako leto se dolgoletnim krvodajalcem pridružijo številni, ki to življenjsko pomembno tekočino darujejo prvič.

Letos se je samo v Sloveniji v času Krkine dobrodelne akcije odzvalo 300 prostovoljcev, pripravljenih darovati kri v Ljubljani, Novem mestu, Krškem in Ljutomeru. Od tega jih je   10 % kri darovalo prvič. Tako so letos v Krki v tednu dni darovali 120 litrov te dragocene tekočine. Krvodajalstvo tako ostaja pomemben del Krkine tradicije.