15. 4. 2018

Krkaši znova dokazali, da dobra dela štejejo, in številnim ljudem polepšali vsakdan

12 min. branja

Novo mesto, 16. april 2018 – Tudi letos smo Krkini sodelavci v Krkinem tednu humanosti in prostovoljstva, ki smo ga organizirali že sedmič zapored, pomagali ljudem v stiski ter krepili vrednote prostovoljstva, humanosti in medsebojne pomoči po vsej Sloveniji pa tudi širše. Vsako leto se nam namreč v akciji pridruži tudi vse več sodelavcev iz podjetij in predstavništev v tujini. Pod sloganom Tudi dobrodelnost je del nas se nas je tako med 9. in 14. aprilom dobrodelnih dejavnosti udeležilo 1100 sodelavcev prostovoljcev. Mnogo krkašev je darovalo kri, številni pa smo prispevali oblačila, igrače, obutev, živila, knjige in druge potrebščine za odrasle in otroke ter hrano za male živali. V tednu dni smo darovali 120 litrov krvi, zbrali skoraj 4 tone potrebščin in 350 kilogramov hrane za male živali. Družili smo se s stanovalci 31 domov za starejše ter varovanci in učenci 10 varstveno-delovnih centrov, šol s prilagojenimi programi ter nekaterih drugih zavodov in ustanov po vsej Sloveniji. Pomagali smo tudi pri urejanju okolice v ljubljanskem živalskem vrtu. Dobrodelni teden smo v soboto, 14. aprila, zaokrožili z dnevom odprtih vrat za slušatelje Univerze za tretje življenjsko obdobje ter za zaposlene v humanitarnih ustanovah, domovih starejših in drugih zavodih, s katerimi sodelujemo v naši akciji. Na Krkini osrednji proizvodni lokaciji v Ločni v Novem mestu smo tako gostili 2000 obiskovalcev. Za nami je teden, poln nasmehov, stiskov rok, toplih pogledov in srečnih oči. In prav to je tisto, kar nas v Krki navdihuje, saj je največ vredno tisto, kar naredimo za druge.

V Krki od ustanovitve naprej širimo kulturo prostovoljstva, ki je v 64 letih postala neločljivi del organizacijske kulture. Od leta 2012 pa v podjetju organiziramo dobrodelno akcijo, poimenovano Krkin teden humanosti in prostovoljstva, s katero smo v sedmih letih v dobrih delih povezali več kot 7000 krkašev prostovoljcev. Tako smo tudi letos pomagali številnim ljudem, ki se spopadajo z življenjsko stisko, pa tudi tistim, ki se soočajo z osamljenostjo. Dobre občutke in izkušnje smo pod sloganom Tudi dobrodelnost je del nas razširili med številne sodelavce. Letos se je različnih dejavnosti udeležilo 1100 krkašev, kar je 20 % vseh zaposlenih v Krki v Sloveniji in Termah Krka. 10 % zaposlenih se je dobrodelnih dejavnosti udeležilo prvič. Posebej veseli smo, da so se nam v dobrodelnih dejanjih za en dan pridružili sodelavci iz podjetij in predstavništev v tujini, in sicer iz Ruske federacije, s Poljske, Češke, Ukrajine, Madžarske,  Nemčije, Srbije,  Turkmenistana, Španije, Romunije, Makedonije, Kazahstana, Azerbajdžana, Belorusije, Bosne in Hercegovine, Mongolije in s Hrvaške. V letošnjem letu  pa so se nam pridružili še sodelavci iz Kosovega in Finske. Naše humanitarne geste tako odzvanjajo že v 20 državah.

Tudi letos smo dobrodelni teden začeli s krvodajalsko akcijo in ga nadaljevali s številnimi dejavnostmi: pomagali smo na Rdečem križu in Karitasu, se družili s starejšimi v 31 domovih starejših občanov, preživeli čas z varovanci 10 varstveno-delovnih centrov oz. drugih zavodov in ustanov, zbirali oblačila, igrače in druge potrebščine za odrasle in otroke ter hrano za pse in mačke iz zavetišč, pomagali smo tudi v ljubljanskem živalskem vrtu. V  tujini pa so se nam sodelavci večinoma pridružili pri zbiranju različnih potrebščin, ki so jih predali humanitarnim ustanovam in darovanju krvi, pomagali pa so tudi v različnih ustanovah.

V sedmih letih samo v Sloveniji darovali več kot 800 litrov krvi

V sedmih letih smo krkaši samo v okviru Krkinega tedna humanosti in prostovoljstva darovali več kot 800 litrov krvi. Zaposleni to tudi sicer počnemo zgledno, saj povprečno dvakrat na leto daruje kri več kot 1000 krkašev, vsako leto pa se jim pridružijo številni, ki to življenjsko pomembno tekočino darujejo prvič. S svojim humanim dejanjem tako prispevamo k rešitvi marsikaterega življenja. Letos se je samo v Sloveniji v času naše dobrodelne akcije odzvalo 300 prostovoljcev, pripravljenih darovati kri v Ljubljani, Novem mestu, Krškem in Ljutomeru.  Od tega jih je 10 % kri darovalo prvič. Tako smo letos v tednu dni darovali 120 litrov te dragocene tekočine. Krvodajalstvo tako ostaja pomemben del Krkine tradicije.

Letos zbrali skoraj 4 tone oblačil in potrebščin ter 350 kilogramov hrane za male živali

Zbiralni akciji, ki poteka prav vsak dan v času akcije, se vsako leto pridruži več krkašev, zato ne preseneča, da smo v sedmih letih zbrali že 23 ton oblačil in potrebščin. Letos smo na različnih lokacijah Krke po Sloveniji (v Novem mestu, Ljubljani, Krškem, Ljutomeru, Bršljinu, Šentjerneju in v vseh poslovnih enotah Term Krka) zbrali skoraj 4 tone oblačil, igrač, obutve, knjig, hrane in drugih potrebščin za odrasle in otroke.

Krkini prostovoljci se vsako leto spomnimo tudi na živali, ki so ostale brez svojih skrbnikov. Tako smo v minulih dneh zbrali 350 kilogramov pakirane pripravljene hrane za pse in mačke, ki jo bomo podarili zavetiščem za živali. V sedmih letih pa smo je zbrali že 3 tone. Letos se je nekaj prostovoljcev odločilo tudi, da v Živalskem vrtu Ljubljana pomagajo pri urejanju parkovnih površin. Zavedamo se, da skrb za živali odraža kulturo, razvitost in humanost celotne družbe, vse živali pa si zaslužijo ustrezno oskrbo.

Pomagali smo na Rdečem križu in Karitasu

Nekateri sodelavci so v akciji prispevali s pakiranjem živilskih paketov in urejanjem zbranih oblačil. Te dejavnosti so potekale na območnem centru Rdečega križa v Novem mestu in Ljutomeru, Humanitarnem centru v Ljubljani in na Karitasu. Skupaj smo na Karitasu in Rdečem križu Krkini prostovoljci pomagali pripraviti 600 prehrambnih paketov oz. 4,5 tone živil in pomagali pri razvrščanju 4 ton oblačil in drugih potrebščin, zbranih v Krki za razdelitev med socialno ogrožene družine in posameznike. V sedmih letih smo tako pripravili že 5300 prehrambnih paketov oz. 38 ton živil. V sodelovanju z Rdečim križem pa so na Dolenjskem nekateri prostovoljci pomagali starejšim pri čiščenju njihovih domov, na pomoč pa so priskočili tudi bolni sodelavki, ki so jo razveselili z zaključnimi deli v novi hiši. Tudi v Ljutomeru v sodelovanju s Karitasom pomagali na domu družine.

Nepozabne izkušnje in medsebojna povezanost s starejšimi in z osebami s posebnimi potrebami

Številni prostovoljci smo se tako v Ljubljani, Novem mestu kot tudi Ljutomeru odločili za pomoč stanovalcem domov starejših občanov po Sloveniji. Tako smo letos v 31 domovih po Sloveniji zanje pripravili delavnice za boljši spomin, različne ustvarjalne delavnice in tombolo, jih spremljali na sprehodih in jim pomagali pri njihovih vsakdanjih opravilih, skupaj pekli pecivo in palačinke ali pa se z njimi le pogovarjali, saj prijazna beseda in stisk rok razveselita slehernega človeka in preženeta osamljenost. V nekaterih domovih je druženje obogatil nastop članov Mešanega pevskega zbora Krka in ansambla ZaSUK, v katerem svoj pevski talent v prostem času že vrsto let urijo Krkini sodelavci s področja kakovosti, v Novem mestu pa so se stanovalci družili tudi s terapevtskimi psi društva Tačke pomagačke in spoznavali zdravilne rastline. Tudi v ljutomerskem domu starejših občanov so stanovalce prostovoljci razveselili s kulturnim in glasbenim programom, stanovalce domov in nekatere varovance Varstveno-delovnega centra pa so spremljali tudi na prireditev ob dnevu zemlje, ki so jo organizirali v ljutomerskem vrtcu. V sedmih letih so naši prostovoljci skupaj obiskali 37 slovenskih domov za starejše.

V teh dneh smo Krkini prostovoljci obiskali tudi 10 varstveno-delovnih centrov in nekatere druge zavode (Varstveno delovni center Novo mesto/enota Bršljin, Varstveno-delovni center/enota Šmihel, OŠ Dragotin Kette Novo mesto, Mladinski dom Malči Beličeve, Center za usposabljanje, vzgojo in izobraževanje Janeza Levca, Center za usposabljanje, delo in varstvo Dolfke Boštjančič Draga, Ig, Center za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje Kamnik, Center za usposabljanje Elvire Vatovec, Strunjan, Center za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne v Ljubljani, Varstveno-delovni center Ljutomer), kjer smo se družili z varovanci, jim pomagali pri vsakodnevnih dejavnostih, predvsem pa jim z delavnicami in druženjem želeli polepšati vsakdan. Varovanci in učenci so s prostovoljci igrali različne kvize, ustvarjali na različnih delavnicah, urejali zeliščni vrt v lončkih in se učili plesnih korakov na plesnih delavnicah. Številni Krkini prostovoljci so predstavili svoje veščine in hobije, kot so čebelarstvo, ustvarjanje okraskov in podobno. Krkini gasilci so se predstavili varovancem Centra za usposabljanje, delo in varstvo Dolfke Boštjančič Draga na Igu. Z varovanci novomeškega Varstveno-delovnega centra  in novomeške enote Centra za usposabljanje, delo in varstvo Dolfke Boštjančič Draga smo obiskali Konjeniški šolski center Češča vas, kjer so varovanci lahko jezdili in uživali v plesu na spremljajočem pikniku. V Centru za usposabljanje Elvire Vatovec pa smo pripravili tečaj nordijske hoje, sprehod po Strunjanu in peko palačink na plaži. Varovance iz Mladinskega doma Malči Beličeve so prostovoljci peljali na kopanje v Terme Dolenjske Toplice. V Centru za usposabljanje, vzgojo in izobraževanje Janeza Levca Ljubljani smo skupaj z Olimpijskim komitejem Slovenije organizirali Piko olimpijado, učence v OŠ Dragotin Kette v Novem mestu pa smo skupaj s Plesnim centrom Dolenjske razveseljevali s plesnimi delavnicami.

Vrata odprli 2000 slušateljem Univerze za tretje življenjsko obdobje ter zaposlenim v domovih za starejše in drugih ustanovah

V soboto, 14. aprila, smo na osrednji proizvodni lokaciji Krke organizirali dan odprtih vrat za 2000 obiskovalcev – slušateljev Univerze za tretje življenjsko obdobje ter zaposlenim v domovih starejših in zavodih ter ustanovah, s katerimi sodelujemo v Krkinem tednu humanosti in prostovoljstva. Ob tej priložnosti smo jih prostovoljci seznanili s podjetjem, razvojem in proizvodnjo zdravil ter zanje organizirali ogled sodobnega obrata za proizvodnjo trdnih oblik zdravil Notol 2. Pripravili smo poučna predavanja, jim svetovali v skrbi za zdravje in organizirali meritve krvnega tlaka, sladkorja v krvi in holesterola.

V sedmih letih akcije smo v Krki le na dnevih odprtih vrat gostili skoraj 15.000 obiskovalcev: otroke iz socialno ogroženih družin, otroke iz šol s prilagojenim programom, slovenske planince, slovenske gasilce in druge obiskovalce.

Rezultati 2018

 • V akciji je sodelovalo 1100 krkašev prostovoljcev, kar je 20 % vseh zaposlenih (v Krki v Sloveniji in Termah Krka). 10 % se je akcije udeležilo prvič.
 • Zbrali smo skoraj 4 tone oblačil, hrane, knjig, igrač in drugih potrebščin.
 • 120 litrov krvi; 10 % sodelavcev je to dragoceno tekočino darovalo prvič.
 • Družili smo se v 31 domovih starejših občanov in za stanovalce  pripravili različne delavnice in kulturni program.
 • Na Rdečem križu in Karitasu smo pripravili  600 prehrambnih paketov oz. 4,5 tone živil in pomagali razvrstiti  2,7 tone oblačil in drugih potrebščin.
 • Družili smo se z varovanci  in učenci10 delovnih centrov in šol s prilagojenim programom  ter zanje organizirali različne delavnice, igre in predstavitve.
 • Zbrali smo 350 kg hrane za male živali.
 • Na dnevu odprtih vrat smo gostili 2000 obiskovalcev – slušateljev Univerze za tretje življenjsko obdobje ter zaposlene v humanitarnih ustanovah, domovih starejših občanov in drugih zavodih.

Skupni rezultati 2012–2018

 • V sedmih letih akcije je skupaj sodelovalo več kot 7000 krkašev prostovoljcev.
 • Zbrali smo 23 ton oblačil, hrane, knjig, igrač, higienskih in drugih potrebščin za Rdeči križ in Karitas.
 • Darovali smo  800 litrov krvi.
 • Pripravili smo 5300 prehrambnih paketov oz. več kot 38 ton živil na Rdečem križu in Karitasu.
 • Družili smo se v 37domovih starejših občanov, za stanovalce smo organizirali delavnice in kulturne programe.
 • Družili smo se z varovanci in učenci10 varstveno-delovnih centrov in šol s prilagojenimi programi ter drugih zavodov ter zanje organizirali različne delavnice in predavanja.
 • Zbrali smo več kot 3 tone hrane za male živali in pomagali v zavetiščih za živali in v živalskem vrtu.
 • V Krki smo gostili več kot 15.000 obiskovalcev.

Skrb za sočloveka je del Krkine kulture. Številni krkaši se ukvarjajo z dobrodelno dejavnostjo skozi vse leto, ne le v času aprilske akcije. Mnogi med njimi že vrsto let sodelujejo v Krkinih pokroviteljskih odborih oz. so dejavni v različnih zvezah, društvih, domovih starejših občanov, v šolah s prilagojenimi programi in drugje. Tako smo decembra lani za predano prostovoljno delo v skupnosti že šestič nagradili najbolj prizadevne in prepoznane Krkine prostovoljce.