5. 2. 2019

Krkaši v mikroskopskih posnetkih, namenjenih znanosti, prepoznali tudi umetniške podobe

5 min. branja

Novo mesto, 5. februar 2019 – V farmacevtski družbi Krka so se letošnjemu slovenskemu kulturnemu prazniku poklonili s slavnostnim odprtjem razstave fotografij, ki odstirajo pogled v svet mikroskopskih posnetkov kristalov zdravilnih učinkovin. Mikroskopske povečave prikazujejo Krkina zdravila, ki tvorijo različne barve in strukture, v katerih so Krkini sodelavci poleg njihovih zdravilnih učinkov prepoznali tudi zanimive estetske podobe. V Krki so že od ustanovitve zavezani kulturi, zato ni naključje, da se že vrsto let z različnimi projekti poklonijo Prešernovemu dnevu. Razstava z naslovom »Lepota je v majhnih stvareh.« bo v Novem mestu na ogled do sredine marca, nato pa v Galeriji Krka v Ljubljani.

V Krki, ki je danes eden največjih generičnih proizvajalcev zdravil na svetovnem farmacevtskem trgu, v kulturi v povezavi s svojo osnovno dejavnostjo vidijo veliko simbolike, saj  je  kultura »zdravilo«, ki plemeniti duha. To odseva tudi razstava 29 fotografij, ki so jo sinoči v počastitev kulturnega praznika odprli v Galeriji Krka v Novem mestu. Gre za razstavo mikroskopskih posnetkov kristalov zdravilnih učinkovin z zanimivimi oblikami, linijami in barvami, v katerih opazovalec lahko prepozna tudi umetniške elemente.

Zamisel zanjo se je porodila predsedniku Kulturno-umetniškega društva Krka Mitji Pelku, sicer zaposlenemu v Službi za industrijsko lastnino. Skupaj s še tremi Krkinimi sodelavci –Polono Bukovec, Mojco Rebolj in Smiljanom Pavišičem – so zasnovali koncept razstave Krkinih izdelkov, ki so plod posnetkov najsodobnejše farmacevtske opreme Krkinih laboratorijev. Pričujoči posnetki v Krki dejansko nastajajo vsak dan z namenom pridobivanja informacij, ki Krkinim raziskovalcem omogočajo razvoj in proizvodnjo kakovostnih, varnih in učinkovitih zdravil.

V besedilu o razstavi je Mitja Pelko zapisal: »Vsakemu od nas bo prizor mikroskopske fotografije priklical svojo zgodbo, četudi bomo vsi stali pred enim samim motivom.  /…/

Likovni kritik bo morda v mikroskopskih fotografijah prepoznaval točke, linije, ploskve, barve ali oblike. Tehnolog bo bolj kot osnovne likovne prvine opazoval granule, plasti pelet in prereze tablet. Sodelavec s področja kakovosti bo vesel, kako dobro smo v razvoju opredelili nečistote in jih v postopku priprave odstranili. Nekoga bo pogled spomnil na blagovno znamko, z izdelki povezane poti v svet ali prodajni uspeh.«

Fotografije kristalov oziroma prerezov tablet, ki tvorijo izjemno zanimive barve in strukture, nas popeljejo na pot Krkinega zdravila, ki se začne z nastankom kristala, nadaljuje z razvojem farmacevtske oblike in zaključi s končnim izdelkom. Gre za zdravila, ki rešujejo življenja mnogim bolnikom, v njihovih mikroskopskih posnetkih pa so v Krki prepoznali tudi zametke umetniških podob.

***

 V Krki se že od ustanovitve zavedajo, da so poleg ustvarjanja dobrih poslovnih rezultatov pomembne še druge stvari, ki ljudem v okolju, v katerem delujejo, omogočajo bogatejše, bolj kakovostno in lepše življenje. Zato svoje sodelavce spodbujajo k odkrivanju in razvijanju talentov in prepoznavanju svetov, ki niso povezani zgolj z delom, ampak tudi s kulturnim in družbenim udejstvovanjem.

Kultura je v poslovnem razmišljanju Krke trajni element. Razumejo jo kot edinstveno simbiozo dela in umetnosti. Izdajajo tudi lastno knjižno zbirko, ki je bila prav na lanski kulturni praznik bogatejša za novo, že šesto knjigo z naslovom Otočec – biser na zeleni Krki.

Poleg slednje so doslej izdali še dve fotografski monografiji (o reki Krki in Novem mestu), knjigi Reka zgodb, v katerih so za prihodnje rodove povzeli spomine sodelavcev na delo v Krki, ter večjezično knjigo pesmi, v kateri so zbrali najboljše pesmi sodelavcev, izbrane po mednarodnem natečaju, razpisanem v vseh državah, kjer je Krka prisotna s svojimi podjetji in predstavništvi. Omeniti velja tudi predlansko razstavo fotografij, na kateri so razstavili najboljše v objektiv ujete motivi pokrajin, ki pripovedujejo uspešno zgodbo povezovanja narodnostno in kulturno raznovrstne množice ustvarjalnih krkašev.

Pomemben del kulturnih dejavnosti krkašev predstavlja tudi Kulturno umetniško društvo Krka, ki že od leta 1971 prispeva k razvoju Krkine kulturno-umetniške dejavnosti in bogatenju odnosov. Pod njegovim okriljem deluje Mešani pevski zbor Krka, ki je od ustanovitve nastopil že več kot 500-krat, dobro zastopana je tudi galerijska dejavnost.

V Galeriji Krka v Novem mestu in Ljubljani vsak mesec odprejo novo likovno razstavo, skupaj so pripravili že več kot 700 razstav. Krkini poslovni prostori v Ljubljani pa so že več kot 25 let prizorišče pogovornih večerov Gledališkega kluba Krka. Člani društva se lahko vsak mesec udeležujejo  tudi ustvarjalnih delavnic.

Vidno mesto med ponudniki literarno-kulturnih vsebin si je KUD Krka utrdilo z vsakoletno pripravo Dolenjskega knjižnega sejma, ki seznanja s slovenskimi knjižnimi novostmi in spodbuja bralno kulturo. V letu 2019 bodo organizirali že 42. knjižni sejem. Kulturno-umetniško društvo Krka je leta 2016 za dolgoletne pomembne dosežke in bogat prispevek k promociji kulturnih dejavnosti prejelo grb Mestne občine Novo mesto.