30. 11. 2020

Krka prejela dve priznanji Gospodarske zbornice Slovenije za inovacije

3 min. branja

Ljubljana, 30. november 2020 – Krka je tudi letos med prejemniki priznanj za najboljše inovacije Gospodarske zbornice Slovenije. Na sinočnji podelitvi je prejela dve priznanji, in sicer zlato priznanje za nadomestno zdravilo s trojno kombinacijo učinkovin za zdravljenje visokega krvnega tlaka in srebrno priznanje za inovacijo, s katero smo povečali proizvodnjo in še izboljšali kakovost zdravilne učinkovine valsartan.

»Spremljanje globalnih trendov raziskav in znanstvenih dosežkov na številnih za farmacijo pomembnih področjih in njihovo vključevanje v naše razvojno delo nam omogočata hitro in ustrezno odzivanje na razvojne izzive, tržne zahteve in priložnosti. To potrjuje tudi nova generacija zdravil za sodobno, varno in učinkovito zdravljenje številnih bolezni in kakovost življenja. Veseli nas, da so naše inovativne pristope prepoznali tudi ocenjevalci inovacij pri Gospodarski zbornici Slovenije,« je ob tej priložnosti povedal dr. Aleš Rotar, član uprave in direktor Razvoja in proizvodnje zdravil.

Zlato priznanje zdravilu za zdravljenje visokega krvnega tlaka

V Krki smo v skrbi za zdravo življenje razvili novo zdravilo za zdravljenje visokega krvnega tlaka. Njegova prednost je, da smo v eni tableti združili kar tri učinkovine: amlodipin, valsartan in hidroklorotiazid. Zdravilo je sicer na voljo v kar 5 različnih kombinacijah odmerkov.

S kombinirano tableto smo uporabnikom, ki sicer jemljejo več zdravil s posameznimi učinkovinami, omogočili enkrat dnevno jemanje samo enega zdravila za zniževanje krvnega tlaka s tremi učinkovinami. Zmanjšanje števila odmerkov bolnikom zagotavlja bolj prijazen način jemanja, izboljša pa se tudi nadzor njihovega zdravljenja. Raziskave namreč kažejo, da večina bolnikov ob jemanju več različnih zdravil že v prvem letu od začetka terapije opusti zdravljenje.

Kot je pojasnil dr. Miha Vrbinc, vodja skupine iz Farmacevtskega razvoja, ki je sodeloval v nagrajenem razvojno-raziskovalnem projektu, smo v zdravilu uporabili lastno, patentno neodvisno učinkovino valsartan, s katero dosegamo najvišje standarde kakovosti. Patentno neodvisno formulacijo trojne kombinacije učinkovin smo uspešno lansirali na Krkinih ključnih trgih in s tem utrdili položaj vodilnega generičnega proizvajalca zdravil za zdravljenje krvnega tlaka. Nagrajeni izdelek predstavlja četrto generacijo Krkinih zdravil z valsartanom, ki jih tržimo v več kot 50 državah in jih dnevno uporablja že več kot 3 milijone bolnikov.

Srebrna nagrada za izboljšavo procesa zdravilne učinkovine valsartan

Srebrno priznanje je prejel projekt, s katerim so Krkini raziskovalci izboljšali proces izdelave zdravilne učinkovine valsartan. Kot je poudaril član raziskovalne skupine Jure Ciber, vodja oddelka Laboratorija za optimizacijo in avtomatizacijo v Razvoju in proizvodnji učinkovin z oskrbo, smo z inovacijo v treh tehnoloških stopnjah sinteze bistveno povečali proizvodne zmogljivosti zdravilne učinkovine valsartan.

To smo dosegli z uporabo inovativnih in znanstvenih pristopov v laboratorijski fazi optimizacije po principih »Design Of Experiments« in z uporabo računalniških CFD simulacij. Sledil je učinkovit prenos tehnologije v industrijsko merilo. S tem smo zagotovili zadostne količine izdelka v času povišane potrebe po učinkovini, ki jo vgrajujemo v zdravila za zdravljenje povišanega krvnega tlaka. Pomemben prispevek nagrajene Krkine inovacije pa je tudi zmanjšanje negativnih vplivov na okolje, saj smo optimizirali regeneracijo organskih topil.