22. 7. 2018

Dvanajsti Krkin kulturni večer V Krki letos doživeta glasbena predstava v ritmu a capelle in beatboxa

3 min. branja

Kostanjevica na Krki, 20. julij 2018 – Letošnji Krkin kulturni večer v samostanski cerkvi Galerije Božidarja Jakca je bil v znamenju izraelske vokalne skupine Voca People. S tradicionalno poletno prireditvijo, že dvanajsto po vrsti, utrjujejo svoj odnos do kulture in skrb za lepše in bogatejše življenje.

Krka je danes mednarodno podjetje in eden največjih generičnih proizvajalcev zdravil na svetovnem farmacevtskem trgu. Zavezanost k skrbi za zdravje in kakovostno življenje slehernega človeka krkaši izražajo s proizvodnjo kakovostnih, varnih in učinkovitih zdravil. Obenem pa si prizadevajo, da tako zaposlenim kot prebivalcem v okolju, v katerem Krka deluje, bogatejše in lepše življenje omogočajo tudi s podporo in organizacijo različnih družbenih dejavnosti.

Zavedajo se, da je kultura posebno zavetje duha, ki prispeva k večji vrednosti življenja in je izjemno pomembna za družbo. Tako že od ustanovitve spremljajo in podpirajo različne kulturne zvrsti in dejavnosti, ki s svojim delovanjem plemenitijo družbo. Omogočajo tudi delovanje nekaterih kulturnih ustanov. Med njimi denimo Glasbeno šolo Marjana Kozine in Dolenjski muzej, Galerijo Božidarja Jakca v Kostanjevici, Pihalni orkester Krka ter novomeško gledališče Anton Podbevšek Teater. Več kot 45 let pa omogoča tudi delovanje Kulturnega umetniškega društva Krka.

S petkovim koncertom v samostanski cerkvi Galerije Božidarja Jakca so v Krki nizu svojih kulturnih večerov, ki so jih začeli leta 2008, dodali že dvanajsto prireditev, s katero so popestrili poletni kulturni utrip na Dolenjskem. Na letošnji prireditvi se je predstavila izraelska skupina Voca People, ki jo je leta 2009 ustanovil Lior Kalfo v sodelovanju s Shaiem Fishmanom.

Njihova vokalno-gledališka predstava je prikaz vesoljskih pevskih komedijantov, ki združujejo petje a cappella (brez inštrumentov) in vokalno tehniko beatbox (oponašanje tolkal z jezikom, ustnicami, usti in glasom). Skupina je najprej navdušila na portalu Yutube, kjer je v štirih mesecih dosegla več kot pet milijonov ogledov, kmalu pa je z doživetimi glasbenimi predstavami, vrhunsko vokalno tehniko in humorjem obkrožila svet. Voca People v svoje domiselno aranžirane venčke pesmi zajemajo širok spekter glasbe in zvočnih efektov, ki sežejo v zgodovino glasbene tradicije pa vse do sodobne glasbene produkcije.

V Krki so prvi Krkin kulturni večer organizirali leta 2008, ko so v samostanski cerkvi kostanjeviške Galerije Božidarja Jakca nastopili člani ruskega komornega zbora katedrale Smolni iz St. Peterburga. Jeseni 2009 je bila uprizorjena predstava Anton Podbevšek Teatra iz Novega mesta v režiji Matjaža Bergerja Met kocke ne bo nikdar odpravil naključja. Vsaka misel je met kocke. Spomladi 2010 je sledil koncert priznane poljske jazzovske zasedbe Andrzej Jagodzinski Trio, s katerim so počastili 200. obletnico rojstva poljskega skladatelja in pianista Friderika Chopina. Poletno dogajanje so istega leta obogatili še s koncertom slovenskega zbora Perpetuum Jazzile. Leta 2011 so gostili ansambel Ruski kozaki z območja ob Donu, leta 2012 drugič zapored pevce Komornega zbora katedrale Smolni iz St. Peterburga, 2013 in 2014 pa ruski akademski zbor Mihaila Ivanoviča Glinke iz St. Peterburga. Leta 2015 je znane operne arije v režiji Anton Podbevšek Teatra poustvarila mednarodna zasedba priznanih opernih pevcev, in sicer nemška sopranistka Maida Hundeling, prvak hrvaške opere Siniša Hapač in slovenski solisti Urška Arlič Gololičič, Aljaž Farasin in Irena Yebuah Tiran, leto 2016 pa je bilo v znamenju koncertnega zbora Carmina Slovenica. Lani pa so gostili a capella zbor Viva Vox iz Beograda.