21. 4. 2013

Drugi teden humanosti in prostovoljstva v Krki  

9 min. branja

Novo mesto, 22. april 2013 – Družbena odgovornost je globoko zakoreninjena tako v Krkinem poslovnem razmišljanju kot tudi v vsakodnevnem razmišljanju številnih krkašev. Duh prostovoljstva se je s Krkino družbeno odgovorno akcijo Krkin teden humanosti in prostovoljstva, ki je pod sloganom Tudi dobrodelnost je del nas potekal med 15. in 20. aprilom 2013, dodobra razširil med krkaše. V tem tednu se je različnih dejavnosti udeležilo več kot 700 krkašev. Od tega jih je več kot 220 v Novem mestu, Ljubljani in Ljutomeru darovalo kri. Številni pa so  na različnih lokacijah Krke po Sloveniji prispevali oblačila, igrače, obutev, živila, knjige in druge potrebščine za odrasle in otroke ter hrano za pse in muce. Tudi letos smo zbrali skoraj 2 toni potrebščin in skoraj 540 kilogramov hrane za živali. Družili smo se s stanovalci domov za starejše in varovanci varstveno delovnih centrov. Dobrodelni teden pa smo zaokrožili z obiskom skoraj 1.000 otrok iz socialno ogroženih družin, ki so jim naši prostovoljci poskušali to soboto narediti kar se da lepo in prijazno.

Družbeno odgovorna naravnanost je prisotna na vseh ravneh Krkinega delovanja. Je naša temeljna usmeritev že vse od ustanovitve in je neločljivo povezana z našim poslanstvom ‘živeti zdravo življenje’. Tako si že desetletja prizadevamo s sponzorstvi in donacijami uresničevati številne humanitarne projekte v ožjem in širšem družbenem okolju. Kulturo prostovoljstva širimo znotraj Krke vse od njenih začetkov in je postala del organizacijske kulture. Družbeno odgovorni so tudi številni krkaši-posamezniki.

Prav zato, ker je med nami veliko ljudi, ki se dejavno ukvarjajo s prostovoljstvom skozi vse leto, smo se odločili, da organiziramo akcijo, ki smo jo poimenovali Krkin teden humanosti in prostovoljstva. Tako smo že drugič zapored različne dejavnosti združili v en teden: zbirali smo oblačila, knjige, šolske potrebščine, didaktične igrače in druge potrebščine za odrasle in otroke, pomagali na Rdečem križu in Karitasu, darovali kri, pomagali starejšim v Domovih starejših občanov, preživeli čas z varovanci varstveno-delovnih centrov, organizirali ustvarjalne delavnice v Zavodu za usposabljanje Janeza Levca ter zbirali hrano za pse in mačke iz zavetišč.

Akcijo smo v taki obliki letos zasnovali drugič. Različnih dejavnosti se je udeležilo več kot 700 krkašev, kar je skoraj 20 % vseh zaposlenih v Sloveniji. Od tega se jih je skoraj 300  pridružilo z darovanjem oblačil in drugih potrebščin. Verjamemo pa, da smo krkaši prostovoljci s svojim zgledom pritegnili tudi ostale sodelavce in ljudi v širši slovenski družbeni skupnosti, da se v času, ki kliče po medsebojni pomoči, pridružijo s svojimi dobrodelnimi dejanji.

Zbirali smo potrebščine

Zbiranje potrebščin za Rdeči križ in Karitas, ki je na različnih lokacijah Krke po Sloveniji (v Novem mestu, Ljubljani, Ljutomeru, Bršljinu in Šentjerneju) potekalo od ponedeljka, 15., do petka, 19. aprila, je prineslo bogato bero: zbrali smo skoraj 2 toni oblačil, igrač, obutve, knjig, hrane in drugih potrebščin za odrasle in otroke. Številni krkaši so oblačila in potrebščine oddali tudi neposredno na centrih Rdečega križa in Karitasa.

Ob zaključku lanskega leta smo v Ljubljani prvič organizirali tudi dobrodelni božični sejem, na katerem so sodelavci ponudili izdelke, ki so jih naredili sami (voščilnice, nakit, doma spletene šale in kape, kruh, potice in drugo pecivo, marmelade …). Zbrana sredstva smo po dogovoru z Zvezo prijateljev mladine namenili družini z 9 otroki, ki je ostala brez mamice.

Pomagali smo na Rdečem križu in Karitasu

Nekateri sodelavci so se odločili, da bodo k akciji prispevali s pakiranjem živilskih paketov in sortiranjem zbranih oblačil. Dejavnosti so potekale tako na območnem centru Rdečega križa  v Novem mestu in Ljutomeru kot tudi v novomeški enoti Karitasa. Skupaj so pripravili skoraj 1.000 paketov.

Tako je 20 krkašev na Karitasu v Novem mestu pripravilo 405 paketov s prehrambenimi izdelki, kar predstavlja kar 5.000 kilogramov živil. Skupina 17 prostovoljcev pa je na OZRK Novo mesto pripravila 480 živilskih paketov (2.880 kilogramov), in vsa oblačila, ki so bila v Krki zbrana do takrat, ustrezno pripravila za razdelitev socialno ogroženim posameznikom in družinam. Šest Krkinih prostovoljcev pa je v ljutomerski  enoti Rdečega križa pripravilo 110 živilskih paketov.

Darovali smo kri in defibrilatorje in organizirali tečaje oživljanja 

V Krki ima krvodajalstvo dolgoletno tradicijo. Povprečno dvakrat na leto daruje kri prek 1000  Krkinih sodelavcev, kar potrjuje, da se krkaši dobro zavedajo pomena načela solidarnosti. S svojim humanim dejanjem tako prispevajo k rešitvi marsikaterega življenja. Na povabilo k darovanju se je ob Krkinem tednu humanosti in prostovoljstva odzvalo več kot 220 prostovoljcev, ki so darovali kri v Ljubljani, Novem mestu in Ljutomeru.  Skupaj smo krkaši v tednu dni zbrali skoraj 100 litrov krvi.

V času akcije pa je Krka kupila tudi 14 defibrilatorjev, naprav, ki z  »elektrošokom« vzpostavijo ponovno delovanje srca. Pet jih je donirala Termam Krka, kjer so jih namestili na javnih prostorih hotelov, preostale pa so namestili na različnih lokacijah Krke v Novem mestu, Ljutomeru in v tovarni na Poljskem. Novi defibrilatorji bodo omogočili hitrejšo in uspešnejšo pomoč posameznikom, ki se bodo morda zaradi srčne kapi znašli v življenjski stiski.

V okviru akcije pa je Krka za medicinsko osebje v domovih starejših občanov skupaj z Društvom za zdravje srca in ožilja organizirala tudi tečaje oživljanja.

Da je dobrodelnost temeljna vrednota krkašev, dokazujejo tudi akcije zbiranja finančnih sredstev pomoči potrebnim sodelavcem, ki jih koordinira svet delavcev.

Pomagali smo starejšim in osebam s posebnimi potrebami

Številni prostovoljci so se tako v Ljubljani, Novem mestu kot tudi Ljutomeru odločili  za pomoč stanovalcem domov starejših občanov po Sloveniji. Tako smo v 15 domovih zanje pripravili delavnice s tehnikami pomnenja, jim spremljali na sprehodih in pomagali pri njihovih vsakdanjih opravilih. V popoldanskem času smo svoje druženje obogatili še s kulturnim programom in s Krkinim gledališkim klubom, ki smo ga tokrat organizirali prav v enem izmed domov za starejše občane.

V teh dneh so Krkini prostovoljci obiskali tudi varstveno-delovne centre, kjer so se družili z varovanci in jim pomagali pri vsakodnevnih dejavnostih. Tako so skupaj ustvarjali na v njihovih delavnicah, skupaj zapeli ali pa se z njimi le pogovarjali, saj prijazna beseda in stisk rok razveselita slehernega človeka.

Skrb za sočloveka je del Krkine kulture. Številni krkaši se ukvarjajo z dobrodelno dejavnostjo skozi vse leto ne le v času aprilske akcije. Mnogi med njimi že vrsto let sodelujejo v Krkinih pokroviteljskih odborih oz. so dejavni v različnih zvezah, društvih, domovih starejših občanov, v šolah s prilagojenimi programi in drugje. Tako smo decembra lani za predano prostovoljno delo v skupnosti prvič nagradili najbolj prizadevne in prepoznane Krkine prostovoljce.

Petnajst krkašev iz Ljubljane je s svojo udeležbo na ustvarjalnih delavnicah razveselilo 86 otrok v Zavodu za usposabljanje Janeza Levca. Skupaj so izdelovali posebne pajacke  cvetličnike in ob ustvarjanju preživeli lepe trenutke. Naši sodelavci iz Ljutomera pa so v ponedeljek spremljali stanovalce Doma starejših občanov na poti v ljutomerski vrtec, kjer so si skupaj ogledali prireditev ob Dnevu Zemlje, ki so jo zanje pripravili otroci. 

Delili smo trenutke z otroki

V  soboto, 20. aprila, smo na osrednji lokaciji Krke v sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine Slovenije organizirali srečanje za skoraj 1.000 otrok iz vse Slovenije. Skupaj s krkaši-prostovoljci so si ogledali del proizvodnega procesa v obratu za proizvodnjo trdnih oblik zdravil Notol. Otroci so si poleg procesa proizvodnje zdravil, ki so jim ga na razumljiv in zanimiv  način predstavili Krkini tehnologi, lahko ogledali tudi tovornjake za prevoz zdravil in druga specializirana vozila (gasilski in rešilni avto, viličar).

Ob tej priložnosti smo skupaj z Olimpijskem komitejem Slovenije in športniki klubov in društev, ki nosijo Krkino ime, organizirali tudi športni program. Tako so se naši prisrčni gostje s pomočjo prostovoljcem pomerili v mini Piko olimpijadi. Vsi, ki so sodelovali v športnih igrah, so prejeli medalje. Naše goste pa sta razveseljevala tudi čarodej in glasnica projekta Botrstvo lutka Sapramiška. Pripravili smo jim tudi glasbeni program, poslikave obraza in druge dejavnosti (kvizi, športne aktivnosti), poskrbeli pa smo tudi za okrepčilo. Ob odhodu pa smo jim podarili Krkin nahrbtnik z nekaj uporabnimi potrebščinami: majico, kapo, pisalnim blokom  in pisalom.

Poskrbeli smo za živali

Krkini prostovoljci pa so se spomnili tudi na živali, ki so ostale brez svojih skrbnikov. Tako smo  v minulih dneh zbrali dobrih 540 kilogramov pakirane pripravljene hrane za pse in mačke, ki jo bomo podarili zavetiščem za živali.

Na osrednji lokaciji Krke v Ločni v Novem mestu je v četrtek popoldan potekalo tudi predavanje, na katerem so udeleženci izvedeli, kako poteka delo prostovoljcev s terapevtskimi psi. Direktorica Zavoda za terapijo s pomočjo psov PET Valentina Horvat Kokalj je predstavila društvo in njihove dejavnosti. Udeležence predavanja pa so s prikazom svojih dejavnosti razveseljevali tudi šolani kužki-terapevti: Žana, Fiona in Fjord in njihove vodnice. 

Da smo Krkin teden humanosti in prostovoljstva organizirali ravno od 15. do 20. aprila ni naključje. Petnajsti april je namreč svetovni dan prostovoljcev, 22. aprila pa je svetovni dan Zemlje. Le dan za tem, 23. aprila, pa je bila leta 1954 ustanovljena Krka.

Foto utrinki