9. 3. 2016

Ataxxa – novo zdravilo za učinkovit nadzor nad klopi in bolhami pri psih

2 min. branja

Krka, d. d., tovarna zdravil, Novo mesto predstavlja novo zdravilo Ataxxa, s katerim so dopolnili svojo paleto kakovostnih in učinkovitih veterinarskih izdelkov. Ataxxa pse učinkovito in varno ščiti pred klopi in bolhami. Kot zdravilo brez recepta je lastnikom psov na voljo v lekarnah in veterinarskih ambulantah.

Zunanji zajedavci predstavljajo veliko nevarnost za hišne ljubljenčke, posredno pa tudi za človeka. Spomladi so zaradi višjih temperatur bolj aktivni tudi klopi in bolhe, zato je treba pse pred njimi zaščititi. Klopi, nevarni zunanji zajedavci, se od zgodnje pomladi do pozne jeseni skrivajo pod listjem, v travi, gosti podrasti in grmovju ter čakajo na gostitelja. Bolj kot klopi so nevarni številni patogeni, tudi virusi, bakterije, rikecije in protozoje, ki povzročajo bolezni pri ljudeh in živalih. Pri psih so najpogostejše borelioza, babezioza in erlihioza, zato je treba psa po vsakem sprehodu temeljito pregledati in preveriti, ali ima klope. Najpogosteje se naselijo na glavi, za ušesi, na vratu in manj dlakavih predelih (pod pazduho, v dimljah).

Vsaka bolha na psu pomeni veliko razvojnih oblik v okolici. Bolhe, ki jih opazimo s prostim očesom, predstavljajo le 5 % vseh bolh, preostalih 95 % bolh pa je v obliki jajčec, ličink in bub razseljenih po vsem bivalnem prostoru ter povsod tam, kjer se pes zadržuje. Pri zdravljenju bolhavosti je zato pomembno, da lastniki psov uporabljajo zdravilo, ki deluje na odrasle bolhe in druge razvojne oblike v okolici živali.

Tako klopi kot bolhe predstavljajo nevarnost za zdravje psov in tudi za zdravje njihovih lastnikov. Zaščita pred zunanjimi zajedavci naj bo zato redna, učinkovita in varna. Krkino novo zdravilo Ataxxa vsebuje permetrin in imidakloprid, preizkušeni učinkovini, ki pri psih učinkovito odpravljata zunanje zajedavce. Omogoča učinkovit nadzor nad klopi, saj jih uniči že stik z zdravilom, zaščita pa traja več tednov. Zdravilo je izjemno učinkovito tudi proti bolham, saj poginejo v enem dnevu po nanosu. Deluje tudi na ličinke v okolici zdravljene živali in tako prekine razvojni cikel bolh. Enkratni nanos 4 tedne preprečuje infestacijo z bolhami. Da bi zmanjšali ponovno infestacijo, je priporočljivo zdraviti vse pse v gospodinjstvu. Zdravilo se lahko uporablja tudi kot del zdravljenja dermatitisa zaradi alergije na bolhe. Ataxxa je na voljo v različnih jakostih, prilagojenih teži psa, posebno oblikovana merilna kapalka pa omogoča hiter, enostaven in varen nanos zdravila na kožo živali. Ataxxa deluje tudi, če se zdravljene živali zmočijo.