2. 9. 2019

Živeti dlje. Živeti bolje. Lahko to postane realnost?

2 min. branja

Lahko. A treba je vedeti, kako. Ne razmišljamo pogosto, da lahko sami ustvarjamo prihodnost. Ne v vseh pogledih, v marsikaterem pa lahko. Vsak človek ima priložnost, da vzame prihodnost v lastne roke. Človek, ki uporabi svoje znanje, lahko spremeni življenje. Če se znanje prelije v akcijo svetovnih razsežnosti, pa lahko spremenimo svet.

Ugledna svetovno znana strokovnjaka prof. Salim Yusuf iz Kanade in prof. Michal Vrablík iz Češke med živahno razpravo o ključnih vprašanjih sodobne kardiologije.

O tem, kako spremeniti izide bolezni srca in žilja, ki že leta ostajajo najpogostejši vzrok umiranja na svetu, so 31. avgusta v Parizu razpravljali gostje Krkinega mednarodnega simpozija Moč sinergije, ki je potekal ob kongresu Evropskega združenja za kardiologijo (ESC). Osrednjo vlogo med več kot 260 gosti iz 17 držav sta imela eden najuglednejših in tudi najvplivnejših svetovnih kardiologov prof. Salim Yusuf iz Kanade in eden najbolj predanih evropskih strokovnjakov s tega področja prof. Michal Vrablík iz Češke.

Izpostavila sta, da so bolezni srca in žilja vzrok za tretjino smrti zaradi bolezni. Čeprav so bile kot ključni vzrok umrljivosti prepoznane že pred leti in je možnosti za zdravljenje veliko, zaradi njih vsako leto umre več kot 15 milijonov ljudi po vsem svetu, kar je dvakrat več kot zaradi različnih oblik raka1.

Visok krvni tlak in zvišan holesterol sta ključna dejavnika tveganja za nastanek bolezni srca in žilja. Dobra novica je, da ju lahko nadzorujemo. Slaba novica pa je, da dobrega nadzora ni. V teoriji je vse jasno. Kje je torej razlog za tolikšen razkorak med teorijo in prakso?

Gostje simpozija, večinoma specialisti kardiologije, so se strinjali, da je obravnava obeh ključnih dejavnikov tveganja priložnost, ki jo moramo veliko bolje izkoristiti. In jo lahko. Imamo znanje in možnosti, ki lahko pripomorejo k skupnemu cilju – živeti dlje in bolje. Med njimi so tudi Krkine kombinirane tablete z rosuvastatinom in valsartanom in letošnja nova kombinacija rosuvastatina, perindoprila in indapamida za sočasno zdravljenje obeh ključnih dejavnikov tveganja z eno samo tableto na dan.

1.     Nichols M, Townsend N, Scarborough P et al. Cardiovascular disease in Europe 2014: epidemiological update. Eur Heart J 2014; 35: 2950–59.