3. 10. 2019

Živali nas razveseljujejo in povezujejo

1 min. branja

»Začelo se je pred nekaj leti, ko se je pred vrati hotela pojavila črna mucka, lačna, jokajoča, željna pozornosti. Ker je med nami veliko ljubiteljev živali, ji ni bilo hudega. Vedno je bila sita in pocrkljana. Kmalu so se pojavili mladički, tri kepice, ki so nam vsem polepšale dneve. Ko so bili mucki primerno stari, smo jim poiskali dom. Mucko smo veterinarsko oskrbeli, ji nadeli kraljevsko ovratnico in ostala je z nami – naša Mini. Po treh letih je njeno domovanje še vedno hotelska avla, kjer ima svoj kotiček s kraljevsko blazino. In nikoli ne zmanjka nežnih rok, ki rade pogladijo njen kožušček,« pripovedujejo zaposleni v Termah Šmarješke Toplice.

Šmarješka mucka Mini, ki so jo zaposleni in gostje z veseljem sprejeli za svojo.

Tako se tudi pod Krkino streho potrjuje dejstvo, da imajo živali na ljudi terapevtski učinek – pomagajo premagovati težave, izboljšujejo počutje, nas združujejo in povezujejo.

Terapevtske učinke živali na človekovo telesno in duševno zdravje potrjujejo tudi številne raziskave. Lastniki živali so bolj telesno dejavni, manj osamljeni, imajo manj srčno-žilnih bolezni in manj znakov depresije, bolje prenašajo stres.

Živali v našem življenju igrajo prav posebno vlogo, zato je pomembno, da se zavedamo svoje odgovornosti do njih. Na to nas opozarja svetovni dan živali, ki ga zaznamujemo vsak 4. oktober že od leta 1931.

 

DPMO9crQeog