28. 8. 2023

Ženske so z Venere, moški pa z Marsa. Ali to velja tudi pri zdravljenju srčno-žilnih bolezni?

3 min. branja

Moški so boljši vozniki kot ženske. Ženske bolje kuhajo kot moški. Ženske pred 50. letom manjkrat zbolijo za srčno-žilnimi boleznimi.

Razlike (resnične in neresnične) med spoloma so predmet tako vsakodnevnih pogovorov kot tudi znanstvenih raziskav. V zadnjih desetletjih se intenzivno proučujejo tudi na področju srčno-žilnih bolezni (SŽB). Te so daleč najpogostejši vzrok obolevnosti in smrtnosti pri moških in, morda za marsikoga presenetljivo, tudi pri ženskah. Torej po pojavnosti in zdravljenju SŽB pravzaprav nismo tako zelo različni. Da bi izboljšali izide zdravljenja pri vseh, moramo združiti moči z bolniki in zdravniki.

To je bilo tudi eno od sporočil Krkinega mednarodnega kardiološkega simpozija Združujemo moči. Izboljšujemo izide zdravljenja. Okroglo mizo, ki je bila 25. avgusta v Amsterdamu, je spremljalo več kot 200 gostov iz 19 držav. Vodil jo je eden od najpomembnejših evropskih strokovnjakov s področja kardiologije prof. Michal Vrablík iz Češke, na njej pa sta sodelovala še uveljavljena strokovnjaka prof. Ulrich Laufs iz Nemčije in doc. dr. Jana Brguljan-Hitij iz Slovenije.

Srčno-žilne bolezni povzročijo približno tretjino vseh smrti pri ženskah in moških ter ostajajo vodilni vzrok smrti po vsem svetu. Sodelujoči strokovnjaki in gostje so se strinjali, da je treba pri obeh spolih izboljšati zgodnje prepoznavanje in zagotoviti ustrezno zdravljenje SŽB. Poznejši začetek zdravljenja namreč pomeni, da bolnik nikoli ne bo deležen vseh prednosti, ki jih omogoča pravočasno zdravljenje.

Osrednja dejavnika tveganja za SŽB sta visok krvni tlak in zvišan holesterol, zato je ključno njuno zgodnje odkrivanje in zdravljenje. Sodelujoči strokovnjaki so med simpozijem dali veliko praktičnih nasvetov, kako pravočasno in ustrezno oceniti tveganje za nastanek SŽB. Ko je to prepoznano in je potrebno zdravljenje, so zdravila prve izbire kombinirane tablete, ki vsebujejo več učinkovin. Njihova uporaba je zelo pomembna pri začetnem zdravljenju in tudi pri zapletenejših primerih, saj omogočajo večjo učinkovitost in olajšajo režim zdravljenja, zato jih bolniki raje in redneje jemljejo.

Krka je že vrsto let specialistka na področju kombiniranih tablet. Naše kombinirane tablete za zdravljenje zvišanega krvnega tlaka so že dolgo prva izbira zdravnikov. V zadnjih letih postajamo prepoznavni tudi kot proizvajalci kombiniranih tablet za zniževanje holesterola. Smo med redkimi proizvajalci kombiniranih zdravil za sočasno zdravljenje zvišanega krvnega tlaka in holesterola z eno samo tableto na dan.

Krka združuje moči z zdravniki in omogoča boljše izide zdravljenja bolnikov ne glede na njihov spol. Pri zdravljenju srčno-žilnih bolezni namreč potrebujejo posebno skrb tako ženske kot moški.

Krka_CardioSImpozij_Amsterdam_1a
Sodelujoči (z leve): Breda Barbič-Žagar (Krka), prof. dr. Michal Vrablík (Češka), doc. dr. Jana Brguljan-Hitij (Slovenija), prof. dr. Ulrich Laufs (Nemčija), Jana Golob (Krka), Nina Špolar (Krka) in Metka Miklavič Gasser (Krka)
Krka_CardioSImpozij_Amsterdam_2b
Udeleženci simpozija med živahno razpravo o ključnih dilemah pri zdravljenju srčno-žilnih bolezni