13. 10. 2016

Že 46. podelili Krkine nagrade mladim raziskovalcem

2 min. branja

Danes smo v Krki mladim raziskovalcem podelili Krkine nagrade za dodiplomska in podiplomska raziskovalna dela. Predsednik uprave in generalni direktor Krke ter predsednik Častnega odbora Krkinih nagrad Jože Colarič in dr. Aleš Rotar, član Krkine uprave, direktor področja Razvoja in proizvodnje zdravil ter predsednik Sveta Sklada Krkinih nagrad, sta jih na slovesnosti izročila 30 mladim raziskovalcem, med njimi jih je 5 prejelo nagrade za posebne dosežke na področju raziskovalnega dela.

Že 46. podelili Krkine nagrade mladim raziskovalcem

Med nagrajenci je 15 doktorjev znanosti. Projekt, ki se je v širšem slovenskem prostoru uveljavil kot prvi te vrste, organiziramo že 46 let, kar kaže na tradicijo in tudi na našo prepoznavnost med mladimi raziskovalci in njihovimi mentorji. Doslej smo podelili že 2631 Krkinih nagrad.

Znanost in tehnologije se spreminjajo z izjemno hitrostjo. V Krki se tega dobro zavedamo, zato s Skladom Krkinih nagrad že od leta 1971 mlade usmerjamo k ustvarjalnosti in k odličnosti v raziskovalnem delu in tako tlakujemo pot novim spoznanjem, ki bodo prispevala k novim izdelkom prihajajočih generacij. Temeljno vodilo Krkinih nagrad je popularizacija raziskovalnega dela med študenti in dijaki ter mentorji na izobraževalnih inštitucijah.

Mladi raziskovalci s svojimi raziskovalnimi dosežki, ki jih prijavijo na razpis, dobijo priložnost za prepoznavanje njihovih razvojno-raziskovalnih potencialov, s čimer se jim odpirajo tudi nove zaposlitvene možnosti v industriji. Ključno pri tem je, da svojo raziskovalno pot usmerjajo v iskanje uporabnih rešitev, s katerimi bodo v prihodnosti še učinkoviteje prispevali k zdravljenju bolezni današnjega časa.

Na letošnji razpis za Krkine nagrade se je prijavilo 120 mladih raziskovalk in raziskovalcev. Izpostaviti velja tudi število in kakovost nalog, ki so jih prijavile dijakinje in dijaki srednjih šol iz vse Slovenije. Na razpis se je odzvalo 50 dijakinj in dijakov, ki so skupaj prijavili 28 nalog, od katerih jih je Krkino nagrado prejelo 12 nalog oz. 23 srednješolcev. Nagrade srednješolcem so spodbuda mladim, da prepoznajo raziskovalne izzive in priložnosti, ki jih vodijo k iskanju znanstveno podprtih rešitev. 

Več informacij in seznam nagrajencev v sporočilu za javnost.