28. 9. 2016

Z zdravim srcem do polnega življenja

1 min. branja

Danes je svetovni dan srca. Srce daje našemu telesu in življenju moč. S srcem ljubimo, polno živimo, iz srca se nasmejemo, zato je pomembno, da poskrbimo zanj.

Z zdravim srcem do polnega življenja

Če zanj ne skrbimo, se izpostavljamo tveganju za nastanek srčno-žilnih bolezni, med katere spadajo zvišan krvni tlak, koronarna bolezen srca, bolezni možganskega žilja, periferna arterijska bolezen in kronična ledvična bolezen. Te bolezni so že desetletja najpogostejši vzrok obolevnosti in umrljivosti odraslih in vsako leto povzročijo 17,5 milijona prezgodnjih smrti, do leta 2030 pa naj bi se ta številka povzpela na 23 milijonov. Z zdravim načinom življenja in zmanjšanjem dejavnikov tveganja lahko nastanek in napredovanje omenjenih srčno-žilnih bolezni in njihovih zapletov odložimo, zmanjšamo njihovo težo in znatno podaljšamo življenje.

Da bo naše srce ostalo močno in zdravo, je potrebnih le nekaj preprostih sprememb v vsakdanjem življenju: zdravo prehranjevanje, redna in zadostna telesna dejavnost, izogibanje kajenju in stresu ter preverjanje zdravstvenega stanja. Pomembno je, da poznamo svoje dejavnike tveganja za nastanek srčno-žilnih bolezni, predvsem vrednosti krvnega tlaka, holesterola in sladkorja v krvi ter indeks telesne mase. Za ohranitev zdravega srca pa je prav tako zelo pomembno, da upoštevamo zdravnikova navodila. Vsa predpisana zdravila moramo jemati redno, saj so le tako učinkovita in preprečujejo zaplete srčno-žilnih bolezni.