22. 7. 2019

Z glasbo prežet Krkin kulturni večer

2 min. branja

​​V samostanski cerkvi Galerije Božidarja Jakca smo v Krki v jubilejnem letu, ko praznujemo 65-letnico poslovanja podjetja, na tradicionalni poletni kulturni prireditvi gostili Beograjski komorni zbor pod vodstvom priznanega dirigenta Vladimirja Markovića. S Krkinim kulturnim večerom, že trinajstim po vrsti, utrjujemo svoj odnos do kulture in skrb za kakovostno življenje.

Z glasbo prežet Krkin kulturni večer

V Krki že od samih začetkov prisegamo na odličnost na vseh področjih delovanja. Kulturo razumemo kot sožitje dela in umetnosti, zato ni naključje, da smo se pred trinajstimi leti odločili, da bomo organizirali tudi kulturne prireditve. V poletnem času smo jih umestili v Galerijo Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki. Kulturi pa se vsako leto poklonimo tudi ob slovenskem kulturnem prazniku. Tako tudi v Krki prispevamo k popestritvi kulturnih dejavnosti na Dolenjskem.

Začetki Krkinih kulturnih večerov segajo v leto 2008, ko so kot prvi v omenjenem nizu v samostanski cerkvi kostanjeviške Galerije Božidarja Jakca nastopili člani ruskega komornega zbora Smolniške katedrale iz St. Peterburga. V naslednjih letih pa so gostovali še Andrzej Jagodzinski Trio, Perpetuum Jazzile, plesni ansambel Ruski kozaki, akademski zbor Mihaila Ivanoviča Glinke, Anton Podbevšek Teater z mednarodno zasedbo ustvarjalcev, koncertni zbor Carmina Slovenica, a capella zbor Viva Vox ter skupina Voca People – umetnice in umetnike, s premišljenim izborom programa in z vrhunskimi nastopi.

Minuli petek zvečer smo gostili Beograjski komorni zbor, ki od leta 1966 deluje v sestavi dvajsetih priznanih profesionalnih glasbenikov. Na njihovem repertoarju so starejša sakralna glasbena dela, vokalna in vokalno-instrumentalna dela evropske glasbene dediščine ter dela sodobnih skladateljev.