11. 5. 2021

Vitamin D nadomeščajte vse leto

3 min. branja

Dokazano je, da vitamin D pomembno vpliva na delovanje imunskega sistema, zato že vse od začetka epidemije covida-19 o njem potekajo številne raziskave in strokovne razprave. Ker večini slovenskega prebivalstva tega vitamina primanjkuje, strokovnjaki svetujejo, da ga nadomeščamo vse leto. Zaradi sodobnega načina življenja namreč tudi v toplejših mesecih na soncu ne preživimo tistega dela dneva, ko so sončni žarki dovolj močni za zadostno tvorbo vitamina D.

Marsikdo misli, da so za nastajanje zadostnih količin vitamina D dovolj močni že prvi pomladni sončni žarki. Žal je tako mišljenje zmotno. Sončna svetloba je bogata z UVB-žarki, kadar skozi atmosfero potuje čim bolj navpično. Pri nas je to od aprila do septembra med 10. in 16. uro.

Za tvorbo vitamina D je pomembna moč UV-žarkov

Merilo za moč UV-sevanja je UV-indeks. Če je med 0,1 in 2, je izpostavljenost minimalna, če je 10 in več, pa je izpostavljenost ekstremna. Za zadostno tvorbo vitamina D mora biti UV-indeks najmanj 7.

REŠITE TEST IN PREVERITE, ALI JE SONCE DANES DOVOLJ MOČNO ZA ZADOSTNO SINTEZO VITAMINA D!

Bodite pozorni na pravilno sončenje, a ne pretiravajte!

Zadostuje, da je večji del telesa izpostavljen sončnim žarkom od 10 do 15 minut na dan. Ob uporabi zaščitnih krem se tvorba vitamina D močno zmanjša – ob uporabi kreme s faktorjem 30 kar za 95 do 98 %.

 

Življenje in delo v zaprtih prostorih onemogočata zadostno sintezo vitamina D

Strokovnjaki opozarjajo, da vitamina D pogosto primanjkuje ljudem, ki se večinoma zadržujejo v zaprtih prostorih (npr. zaradi službe, rekreacije), majhnim otrokom, najstnikom, nosečnicam, starejšim ljudem (ker njihova koža slabše tvori vitamin D), ljudem s čezmerno telesno težo, bolnikom z nekaterimi kroničnimi boleznimi in ljudem, ki jemljejo določena zdravila (antiepileptike, glukokortikoide).

 

 

Vitamina D ne moremo dolgo shranjevati

Čez poletje si lahko naredimo velike zaloge vitamina D, če smo zunaj od 10. do 16. ure, vendar trajajo le od nekaj tednov do dva meseca. Zato imamo pozimi in zgodaj spomladi najnižje ravni vitamina D, poudarjajo strokovnjaki.

Tudi ko je več sonca, je treba vitamin D nadomeščati

Na trgu je veliko izdelkov z vitaminom D, VITAMIN D3 Krka pa je edini na voljo kot zdravilo brez recepta, za katero je bilo v postopku pridobivanja dovoljenja za promet dokazano, da je kakovostno, varno in učinkovito.

Preprečuje pomanjkanje vitamina D pri odraslih, mladostnikih in otrocih, starejših od 6 let. Na voljo je v obliki tablet, ki vsebujejo 1000 i. e. (25 µg) holekalciferola (vitamina D3). Učinkovina je izjemno občutljiva za zunanje dejavnike (svetloba, vlaga, kisik), zato je pomembna prednost Krkinega zdravila velika stabilnost. Zagotavljajo jo:

  • stabilizirana oblika vitamina D3,
  • prilagojen tehnološki postopek,
  • visokokakovostni aluminijasti pretisni omoti.

Jemanje zdravila VITAMIN D3 Krka je enostavno. Tableta je prijetnega, nevtralnega okusa. Zdravilo ne vsebuje konzervansov, barvil, arom in glutena ter je primerno tudi za vegetarijance. V pakiranju je 30 oziroma 60 tablet. Več informacij je na http://www.vitamind3krka.si/.

 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Za več informacij lahko pišete na andreja.barbaric@krka.biz ali pokličete na telefonsko številko 01 476 16 52