28. 7. 2013

V Krki znova poskrbeli za poletni kulturni utrip

3 min. branja

V samostanski cerkvi Galerije Božidarja Jakca smo v petek, 26. julija 2013, gostili svetovno znani ruski akademski zbor Mihaila Ivanoviča Glinke iz St. Peterburga.

V Krki znova poskrbeli za poletni kulturni utrip

S petkovim koncertom smo nizu Krkinih kulturnih večerov, ki smo jih začeli leta 2008, dodali že sedmo prireditev in z njo znova popestrili poletni kulturni utrip na Dolenjskem.

V Krki se zavedamo, da je prav tako kot ustvarjanje dobrih poslovnih rezultatov pomembno, da v okolju, v katerem delujemo, ljudem omogočamo bolj kakovostno in lepše življenje. Kot radi povemo, se najbolje spoznamo na farmacijo, že od ustanovitve pa svojo pozornost in podporo namenjamo tudi kulturnemu delovanju v Sloveniji in zunaj njenih meja. V kulturi vidimo v povezavi s svojo osnovno dejavnostjo veliko simbolike, saj sami proizvajamo zdravila za telo, medtem ko je kultura zdravilo za človekovo dušo. 

O zboru Mihaila Ivanoviča Glinke
Zbor Mihaila Ivanoviča Glinke iz St. Peterburga je že stoletja ponos ruskega glasbenega sveta. Njegovi začetki segajo v leto 1476, zgodovinsko pa je povezan z razvojem ruske glasbene kulture. Od leta 1974 ga vodi Vladislav Černušenko.

Eden od najboljših zborov na svetu se je predstavil z rusko cerkveno glasbo, ki je imela v zgodovini Rusije zelo pomembno vlogo in je spremljala vse pomembne dogodke. Slišali pa smo tudi ruske ljudske pesmi, katerih tradicija je bogata in raznovrstna.

Krkini kulturni večeri segajo v leto 2008
Krkini kulturni večeri so se začeli leta 2008, ko so v samostanski cerkvi kostanjeviške Galerije Božidarja Jakca nastopili člani ruskega komornega zbora katedrale Smolni iz St. Peterburga. Jeseni 2009 je bila uprizorjena predstava Anton Podbevšek Teatra v režiji Matjaža Bergerja Met kocke ne bo nikdar odpravil naključja. Vsaka misel je met kocke. Spomladi 2010 je sledil koncert priznane poljske jazzovske zasedbe Andrzej Jagodzinski Trio, s katerim smo počastili 200. obletnico rojstva poljskega skladatelja in pianista Friderika Chopina. Poletno dogajanje smo obogatili še s koncertom slovenskega zbora Perpetuum Jazzile. Leta 2011 smo gostili Ruske kozake z območja ob Donu, lani pa znova pevce Komornega zbora katedrale Smolni iz St. Peterburga.

Da ima kultura v Krki posebno mesto, potrjuje tudi delovanje Kulturno-umetniškega društva Krka, v okviru katerega se več kot 40 let odvijajo številne likovne in fotografske razstave v Krkinih galerijah v Novem mestu in Ljubljani, dejavnost Krkinega mešanega pevskega zbora, tradicionalni knjižni sejem v Krkini novomeški galeriji, ljubljanski gledališki klub in drugi dogodki.