31. 3. 2021

V Krki smo razglasili talente leta 2020

6 min. branja

Tudi letos smo izbrali tri izjemne mlade posameznike, ki so uspešni na športnem in kulturnem področju, ter jim podelili priznanje Krkin talent leta 2020. To so Luka Udovč iz Moškega rokometnega kluba Krka, Tereza Zupet iz Glasbene šole Marjana Kozine Novo mesto in Maša Radovan iz Atletskega kluba Krka Novo mesto.

V Krki smo razglasili talente leta 2020

Na osnovi razpisnih pogojev smo prejeli 17 predlogov za Krkin talent leta 2020. Pri izboru treh najboljših je tudi letos sodelovala 6-članska strokovna komisija s športnega in kulturnega področja. Upoštevala je dosežke mladih na posameznem področju v športu ali kulturi, osredotočila pa se je tudi na njihovo osebnost, odnos do družbenega in naravnega okolja in dolgoročno delovanje v klubu, društvu oziroma ustanovi. Izbira najboljših je bila zahtevna naloga, a tudi letos so izbrali tri, po mnenju strokovne komisije najboljše.

LUKA UDOVČ, Moški rokometni klub Krka

Luka že sedmo leto trenira v Moškem rokometnem klubu Krka. Z ekipo je trikrat osvojili naslov državnega podprvaka. Že v osnovni šoli je z ekipo kot kapetan in najboljši strelec prvenstva dve leti zapored osvojil naslov občinskega prvaka in ekipo popeljal na državna tekmovanja. Uspešen je bil tudi v atletiki, kjer se je tri leta zapored vsakič uvrstil na državno tekmovanje. Tudi v  srednji šoli je z rokometno ekipo Gimnazije Novo mesto osvojil naslov občinskih prvakov. Na državni ravni je član reprezentance starejših kadetov. Vesten in uspešen pa ni le pri športu. Obiskuje športni oddelek Gimnazije Novo mesto, kjer kljub mnogim obveznostim ne izostaja od pouka in ima odlične ocene. Je vsestranski talent, saj preizkuša tudi svojo pisateljsko žilico, končal je tudi Nižjo glasbeno šolo Marjana Kozine, dejaven pa je tudi kot prostovoljec Gimnazije Novo mesto in Rdečega križa.

Luka je vsestranski talent in o sebi pravi: «Najbolj uživam v druženju s soigralci in v igri rokometa. Rokomet me je tudi veliko naučil za življenje. Pridobil sem samodisciplino, znanje pa tudi dobre življenjske vrednote. Se pa ob njem ukvarjam tudi z glasbo, pisanjem knjig in prostovoljstvom. Rad se izpopolnjujem na vseh možnih ravneh.«

TEREZA ZUPET, Glasbena šola Marjana Kozine Novo mesto, Simfonični orkester

Tereza je učenka 8. razreda violine in od leta 2019 članica Novomeškega simfoničnega orkestra. Že na začetku šolanja je pritegnila pozornost z zelo doživetimi nastopi, na katerih je zablestela z izrazito virtuoznimi interpretacijami skladb. Pod pedagoškim vodstvom mentorice Petre Božič je svojo nadarjenost dokazala na številnih slovenskih in mednarodnih tekmovanjih za violiniste. S tekmovanj se vedno vrne z eno izmed prvih treh nagrad. Med drugim se je udeležila že dveh regijskih in državnih tekmovanj violinistov TEAMSIG, kjer je dosegla srebrno in zlato plaketo ter tretje mesto v državi v svoji kategoriji, obenem pa ji je žirija podelila tudi posebno priznanje za najboljšo izvedbo skladbe slovenskega avtorja ter posebno priznanje za najboljšo izvedbo obvezne skladbe. Na mednarodnem tekmovanju Svirel je kot solistka prejela tri zlata in eno srebrno priznanje ter zlato priznanje kot članica komorne skupine.

Tereza svojo ljubezen do glasbe opiše takole: »Že od malega sem si želela igrati violino. Še vedno se spominjam trenutka, ko sem jo prvič slišala. Najbolj zadovoljna sem takrat, ko se mi uspe pripraviti tako, kot sem si zadala. Nekatere skladbe takoj naredijo vtis name, navdih pa črpam tudi iz vsakdanjega življenja.«

MAŠA RADOVAN, Atletski klub Krka Novo mesto

Maša že sedem let trenira atletiko, kjer svoje sposobnosti dokazuje v disciplini skoka v višino. To je že njena četrta starostna kategorija. Na tekmovanjih vselej osvaja naslove državne in pokalne prvakinje skoka v višino tako zunaj kot v dvorani. Svoje dosežke je nadgradila tudi z naslovoma državne in pokalne prvakinje v višji starostni kategoriji, kar dokazuje njen stalni napredek. Lani je osvojila naslove državne prvakinje U16 in U18 zunaj in v dvorani ter naslov pokalne prvakinje U16 in U18. Je tudi članica reprezentance Slovenije v svoji starostni kategoriji. Je pomemben člen pri klubskih ekipnih prvenstvih, saj nastopa še v kakšni drugi individualni disciplini in štafetah. Je pozitivna oseba, z visoko toleranco do vseh, tudi do drugačnosti. V šoli odlična učenka, odlikujejo jo vztrajnost, motivacija in nepopustljivost. Je vedno nasmejana in je v klubu povezovalni člen z veliko mero pozitivne energije.

Maša o svojem športnem udejstvovanju pove: »Za atletiko me je navdušila že mami, ki je tudi v mladosti tudi sama trenirala. Na prvem državnem tekmovanju sem skoraj brez treninga osvojila bronasto medaljo. In od takrat naprej sem dobila polet, da se posvečam predvsem skoku v višino.«

Iz vodstev klubov in društev smo prejeli resnično utemeljene prijave, ki kažejo na velik potencial mlade generacije, zato je Krkina komisija za izbor talenta leta sprejela odločitev, da si prav vsi prijavljeni zaslužijo priznanje za svoje športne, kulturne in druge dosežke. Tako je plakete poleg treh talentov leta prejelo še 14 nadobudnih mladih članov društev in ustanov, katerih delovanje podpiramo: 

 1. ED BAŠA, Kegljaško društvo Novo mesto
 2. FRANJA HORVAT, Ženski košarkarski klub Krka Novo mesto
 3. MATEVŽ HVALA, Moški odbojkarski klub Krka Novo mesto
 4. ENEJ JARKOVIČ, Nogometni klub Krka Novo mesto
 5. ADAM JORDAN, Kolesarski klub Adria Mobil Novo mesto
 6. ZARA JUDEŽ, Namiznoteniški klub Krka Novo mesto
 7. JAKA KLOBUČAR, Košarkarski klub Krka
 8. LUKA KULOVEC, Kulturno društvo Pihalni orkester Krka
 9. EVA NAHTIGAL LAVRIČ,  TPV Volley Novo mesto
 10. TJAŠA PAJEK, Šahovsko društvo Krka Novo mesto
 11. MARKO RETELJ, Teniški klub Krka Otočec
 12. LOVRO ŠIMEC, Atletski klub Krka Novo mesto
 13. TIM ŠTRASBERGER, Nogometni klub Krka
 14. TILEN DELIĆ VERSTOVŠEK, Atletski klub Krka Novo mesto

Desetim zaslužnim posameznikom pa smo za izjemen prispevek k razvoju in delovanju društva, za dolgoletno uspešno, predano in ustvarjalno delo, spodbujanje k sodelovanju, spoštovanju, strpnosti, aktivno vlogo pri predajanju znanja in vrednot mladim ter dejavno predstavljanje sponzorja podelili posebne zahvale.

 1. IZTOK ADAMČIČ, Moški rokometni klub Krka
 2. MIROSLAV MIKLAVČIČ, Kegljaško društvo Novo mesto 
 3. VINKO NOVAK, Smučarsko društvo Krka Rog
 4. mag. JANEZ PEZELJ, Namiznoteniški klub Krka Novo mesto
 5. ROBERT RUDMAN, Šahovsko društvo Krka Novo mesto
 6. DIANA SERINI, Planinsko društvo Krka Novo mesto
 7. LEON STIPANIČEV, Košarkarski klub Krka Novo mesto
 8. JANEZ ŠTRUKELJ, Ženski rokometni klub Krka Novo mesto
 9. BORUT TURK, Kulturno društvo Pihalni orkester Krka
 10. SIMON VESEL, Moški odbojkarski klub Krka Novo mesto