8. 10. 2019

V Krki smo gostili finale izbora za najboljše proizvodno podjetje v Sloveniji

4 min. branja

V sredo se je s sklepnim dogodkom zaključil večmesečni Tovarna leta 2019. Slovenija je dobila najboljše proizvodno podjetje, ki so ga izbrali strokovnjaki na podlagi strogih kriterijev, laskavi naziv pa je pripadel proizvajalcu mlečnih izdelkov, družbi Ljubljanske mlekarne. Drugi izbor najboljšega proizvodnega podjetja v Sloveniji smo kot lanskoletni zmagovalci izbora gostili v Krki. Prestižni naziv tovarna leta nam je v letu 2018 prinesel obrat za proizvodnjo tablet in kapsul Notol 2. Nagrado letošnjemu nagrajencu je podelil predsednik uprave Krke Jože Colarič.

V Krki smo gostili finale izbora za najboljše proizvodno podjetje v Sloveniji

»To je nagrada vseh sodelavcev Ljubljanskih mlekarn. Vodenje družbe sem prevzel pred štirimi leti in čeprav je bila večina pomembnega dela opravljenega že prej, smo v tem času veliko delali na izboljšavah, na malenkostih. Kot živilsko-predelovalno podjetje smo sicer zmagali že z uvrstitvijo v finale  in smo izredno počaščeni, da smo ob boku Revoza in Henkla ter naslednik Krke,« je ob prejemu nagrade Tovarna leta 2019 dejal Tomaž Žnidarič, direktor Ljubljanskih mlekarn.

Izbor je sicer organiziral portal časnika Finance Tovarna leta, okoli katerega se zbira vse večja proizvodna skupnost, strokovni partner izbora pa je KPMG poslovno svetovanje. Dogodek je sicer zbral več kot 200 predstavnikov slovenskih podjetij, in sicer vodje proizvodenj in direktorje, proizvodne strokovnjake v slovenskih podjetjih in njihove dobavitelje. Vsi skupaj pa so si ogledali tudi proizvodnjo trdnih oblik farmacevtskih izdelkov (tablet in kapsul), v Krkinem obratu Notol 2.

Ljubljanske mlekarne so bile v finalu boljše od Henkla Maribor in Revoza
Proizvajalec mlečnih izdelkov Ljubljanske mlekarne je na finalu izbora bolj prepričal strokovno komisijo izbora kot konkurenta proizvajalec kozmetičnih izdelkov Henkel Maribor in proizvajalec avtomobilov Revoz. Vsi trije finalisti so pred polno dvorano predstavili napredne tehnološke prakse v proizvodnji, zatem pa jim je komisija zastavila podrobnejša vprašanj o najpomembnejših proizvodnih dejavnikih uspešnosti poslovanja ter naprednosti njihove proizvodnje in procesov.

Odgovorno nalogo o izboru končnega zmagovalca Tovarne leta 2018 so imeli Anton Papež, svetovalec uprave družbe Interenergo, ki je predsednik strokovne komisije, ter mag. Sibil Svilan, predsednik uprave SID banke, dr. Aleš Rotar, član Krkine uprave in direktor Razvoja in proizvodnjo zdravil v Krki, kot predstavnik tovarne leta 2018, in mag. Stane Merše, vodja Centra za energetsko učinkovitost pri Institutu Jožefa Stefana.

»Ljubljanske mlekarne imajo celosten proizvodni proces, ki je podprt z IT. Proizvodnja je prilagodljiva tedenskim potrebam trga. Prava tovarna 4.0, kar se bo v bodoče iskalo na trgu, ki ima razvito celovitost od kmeta do potrošnika. Obenem so del širšega okolja, uspeli so ohraniti vrsto blagovnih znamk ter imajo velik vpliv znotraj skupine Lactalis. Sicer so bila vsa podjetja v finalu vrhunska in so na zaključnem dogodku imela odlične predstavitve, zato smo odločitev sprejeli šele v zadnjem trenutku. Vse te tovarne pomenijo, da gre Slovenija v pravo smer,« je ob razglasitvi zmagovalca dejal predsednik strokovne komisije Anton. Papež.

Posebno priznanje v roke novomeške družbe
V uredništvu Tovarne leta so se letos odločili, da enemu od  podjetij, ki sodelujejo v izboru – in ni med finalisti za nagrado tovarna leta -, podelijo posebno priznanje. S tem želijo izkazati pozornost dobrim praksam v njihovi proizvodnji, pa tudi ekipi strokovnjakov, ki so za proizvodnjo odgovorni.

Prejemnik posebnega priznanja je proizvajalec avtomobilskih sedežev Adient Novo mesto, in sicer za organiziranost proizvodnje in obvladovanje oskrbovalne verige po sistemu just in time. Nalog za izdelavo garniture sedežev, ki je lahko vsakokrat drugačna, dobijo 4 ure pred dobavo na tekoči trak Revoza, ki je njihov edini kupec. Avtomobilski sedež  v Adientu sicer naredijo vsake 1,25 minute.