24. 4. 2024

V Krki praznujemo 70-letnico obstoja podjetja

3 min. branja

Mineva sedem desetletij, odkar so drzna vizija, ustvarjalnost in zagnanost na farmacevtski zemljevid postavile Krko, tovarno zdravil iz Novega mesta. Jubilej smo s slovesno akademijo počastili prav na dan, ko je Okrajni ljudski odbor Novo mesto leta 1954 izdal odločbo o ustanovitvi Farmacevtskega laboratorija Krka. Predsednik uprave in generalni direktor Jože Colarič je na slovesnosti poudaril: »V Krki z dinamičnim, fleksibilnim, a zanesljivim tempom že 70 let ustvarjamo spremembe za zdravje in v dobro sedanjih in prihodnjih generacij po vsem svetu. Naš položaj je stabilen in imamo odlično izhodišče za prihodnost.«

KRKA-Slavnostna-akademija-70-let-24-4-2024-68-w825
Udeležence slovesnosti je nagovoril predsednik uprave in generalni direktor Jože Colarič.

Obletnico smo se odločili praznovati v znamenju družbene odgovornosti in trajnosti. Tako smo v preteklih tednih otroškim oddelkom vseh desetih slovenskih splošnih bolnišnic in pediatričnima klinikama obeh univerzitetnih kliničnih centrov podarili medicinske naprave in opremo, ki jo najbolj potrebujejo in ki bo omogočala še boljšo diagnostiko in zdravljenje otrok. Svojo pozornost pa namenjamo tudi okolju. Ob svetovnem dnevu Zemlje bomo v okolici Krkinih lokacij v Sloveniji in tujini posadili medovita drevesa ter s tem prispevali h kakovostnemu življenjskemu prostoru za prihodnje generacije.

Od majhnega laboratorija do enega vodilnih generičnih farmacevtskih podjetij

Ustanovitelj Boris Andrijanič ter njegova naslednika Miloš Kovačič in Jože Colarič z ekipami so začrtali pot, ki je Krko pripeljala med vodilna generična farmacevtska podjetja na svetu. Ustvarile so jo generacije ljudi, ki so vseh 70 let gojile iste vrednote: hitrost in fleksibilnost, partnerstvo in zaupanje, kreativnost in učinkovitost.

Krka je iz laboratorija z devetimi delavci zrasla v podjetje s skoraj 13.000 zaposlenimi po vsem svetu. Kot je na slovesni akademiji povedal predsednik uprave in generalni direktor Jože Colarič, Krka z več kot 1000 kakovostnimi, varnimi in učinkovitimi izdelki v več kot 70 državah po vsem svetu omogoča boljšo kakovost življenja več kot 100 milijonom ljudi. »Obvladujemo vse najpogostejše bolezni sodobnega časa in širimo ponudbo inovativnih generičnih izdelkov, uvajamo nove farmacevtske oblike in jakosti, vstopamo v nove terapevtske skupine ter na nove, tudi najzahtevnejše trge. Vse z jasnim ciljem – zagotavljati dostopno zdravljenje najvišje kakovosti ter ljudem pomagati živeti zdravo in bolj kakovostno življenje,« je poudaril.

Spretno krmarimo med poslovnimi priložnostmi. Naše marketinško-prodajne ekipe so prisotne skoraj na vseh trgih v vzhodni, srednji, jugozahodni in zahodni Evropi, vse bolj odločno pa stopamo na trge na Daljnem in Srednjem vzhodu, v Afriki in obeh Amerikah. Navzoči smo tudi na Kitajskem, kjer imamo od leta 2017 skupaj z lokalnim partnerjem družbo, usmerjeno v proizvodnjo in trženje zdravil. Nadejamo se, da si bomo vrata na nove trge odprli tudi z nedavno podpisano pogodbo o ustanovitvi skupnega podjetja s partnerjem Laurus Labs iz Indije.

Pogled na sedem desetletij pokaže najbolj ključne mejnike Krkinega delovanja – od prvih poslov s tujino, gradnje proizvodnih in drugih zmogljivosti v Ločni v Novem mestu do prelomne odločitve, da licenčne izdelke nadomestimo z lastnimi inovativnimi generičnimi izdelki. Že zelo zgodaj smo svoje znanje združili v Institutu, s katerim so bili postavljeni temelji za kakovostno razvojno delo. Danes v štirih razvojno-raziskovalnih centrih od izbire molekule do lansiranja izdelka tesno sodeluje kar 800 vrhunskih strokovnjakov.