8. 5. 2024

V Krki ob jubileju gostili mednarodno priznanega pianista Alexandra Gadjieva

2 min. branja

S sinočnjim koncertom smo se v farmacevtski družbi Krka na Krkinem kulturnem večeru znova poklonili umetnosti. V jubilejnem letu smo zaposlenim in njihovim družinskim članom ter prijateljem omogočili spremljanje vrhunskega klavirskega koncerta svetovno znanega pianista Alexandra Gadjieva, ki je poustvaril skladbe velikanov klasične glasbe –  Chopina, Skrjabina, Beethovna in Musorgskega.  

V Krki se zavedamo, da kulturno-umetniško ustvarjanje bogati življenje ljudi in prispeva k razvoju družbe. Zato kulturo približujemo svojim zaposlenim ter lokalnemu in širšemu okolju že 70 let. Podpiramo številne kulturne in druge dejavnosti ter omogočamo delovanje številnih kulturnih ustanov na lokalni in državni ravni. S kulturnimi dogodki  vsako leto počastimo tudi slovenski kulturni praznik. Izdajamo lastno knjižno zbirko, pomemben del kulturnih dejavnosti krkašev pa predstavlja tudi Kulturno umetniško društvo Krka. Krkine kulturne večere organiziramo od leta 2008. Tako tisti v samostanski cerkvi Galerije Božidar Jakac v Kostanjevici kot tudi v Dvorani Krka so prerasli v tradicionalno prireditev.

KRKA-Kult-vecer-Gadijev-7-5-2024-26

Sinoči smo prisluhnili klavirskemu virtuozu Alexandru Gadjievu, enemu najboljših pianistov mlade generacije na svetu, ki je na Krkinem klavirju Stenway & Sons s svojimi edinstvenimi interpretacijami brezčasnih skladb velikanov svetovne klasične glasbe ustvaril še en vrhunski nastop. Z impresivnim repertoarjem Chopina, Skrjabina, Beethovna in Musorgskega je občinstvu poklonil izjemen koncert.

Umetnik, ki danes s prepoznavno klavirsko poetiko navdušuje na koncertnih odrih v Evropi, Aziji, ZDA in Avstraliji, je z orkestrom prvič igral pri devetih letih, pri desetih pa prvič nastopil na samostojnem koncertu. Visoke ocene ob zaključku srednje šole so mu omogočile sodelovanje na tekmovanju Premio Venezia, namenjeno mladim talentom v Italiji – in to pomembno tekmovanje je tudi prepričljivo osvojil. Študiral je na Mozarteumu v Salzburgu in na Visoki šoli za glasbo Hanns Eisler v Berlinu. Za umetniško poustvarjanje je na mednarodnih klavirskih tekmovanjih prejel številna priznanja in nagrade. Med najprestižnejšimi je leta 2021 osvojil prvo nagrado na klavirskem tekmovanju v Sydneyju, na Chopinovem tekmovanju v Varšavi pa drugo nagrado in še posebno nagrado Krystiana Zimermana za izvedbo Chopinove sonate. Leta 2018 je izšel njegov prvenec Literary Fantasies z deli Liszta in Schumanna, BBC pa ga je imenoval za umetnika nove generacije. Kot solist nastopa s številnimi orkestri po vsem svetu. Med njimi so Orkester iz Padove in Benečije, Simfonični orkester gledališča La Fenice, Filharmonični orkester iz Nagoje pa tudi Tokijski, Kjotski, Praški in Jeruzalemski simfonični orkester.