3. 1. 2016

Umrl je Miloš Kovačič, dolgoletni predsednik uprave in generalni direktor Krke

2 min. branja
Umrl je Miloš Kovačič, dolgoletni predsednik uprave in generalni direktor Krke

V 82. letu starosti je umrl Miloš Kovačič, dolgoletni predsednik uprave in generalni direktor Krke. 30. septembra 1934 v Novem mestu rojeni magister farmacije je svojo poslovno pot v Krki začel leta 1964. Sedemnajst let je vodil komercialno oz. marketinško-prodajno področje. Leta 1985 je bil imenovan za predsednika poslovodnega odbora, štiri leta kasneje pa za generalnega direktorja Krke. Od 1997 do konca leta 2004 je bil predsednik uprave in generalni direktor Krke. Upokojil se je konec leta 2005.

Miloš Kovačič je svoje 40-letno delo v celoti posvetil razvoju Krke. S svojim znanjem in izkušnjami ji je utrl pot na svetovne trge in tako pomembno prispeval k njeni uvrstitvi med vodilna farmacevtska generična podjetja. Uspešen razvoj podjetja in tržna prodornost ter Kovačičeva skrb za zaposlene so se vsa leta njegovega vodenja Krke odražali v dobrih poslovnih rezultatih. Svoje znanje in izkušnje je uveljavljal tudi zunaj podjetja z aktivnim delom v strokovnih in družbenih organizacijah.

Prejel je številne nagrade in priznanja. Med drugim 1991. nagrado Gospodarske zbornice Slovenije za izjemne gospodarske dosežke, 1992. nagrado menedžer leta, v letih 1997, 1998 in 2000 je bil proglašen za najuspešnejšega slovenskega direktorja, leta 2004 pa mu je Združenje Manager podelilo priznanje za življenjsko delo za izjemne dosežke na področju menedžmenta. Leta 2001 je bil odlikovan s komandirskim križcem predsednika Republike Poljske za posebne zasluge pri razvoju poljsko-slovenskega sodelovanja, 2002 pa z odlikovanjem srebrni Častni znak svobode Republike Slovenije za delo in zasluge v slovenskem gospodarstvu, za izjemen delež pri razvoju farmacevtske industrije ter za široko angažirano družbeno, mecensko in organizacijsko dejavnost. Leta 2003 je prejel odlikovanje Ruske federacije orden prijateljstva za zasluge pri krepitvi gospodarskih in prijateljskih vezi med Rusko federacijo in Slovenijo.

V Krki ga bomo v spominu ohranili kot predanega krkaša, svetovljana, ponosnega na Krko in njene ljudi.