29. 8. 2016

Strokovnjaki v žarišču – Krkin simpozij v Rimu

2 min. branja

Življenje je pogosto podobno branju knjige, vsaka nova stran prinaša nova spoznanja.

Strokovni del simpozija je odlično povezoval prof. dr. Michal Vrablík iz Češke.

Novo stran v zdravljenju bolezni srca in žilja smo obrnili tudi na Krkinem simpoziju z naslovom Strokovnjaki v žarišču, s podnaslovom Obračamo novo stran, odpiramo nove možnosti. Potekal je 27. avgusta v sklopu kongresa Evropskega kardiološkega združenja v Rimu. Strokovnjaki iz 20 držav so razpravljali o izzivih in priložnostih sočasnega zdravljenja zvišanega holesterola in zvišanega krvnega tlaka.

Okoli 250 vrhunskih zdravnikov in ključnih mnenjskih vodij je pozdravila Krkina medicinska direktorica Breda Barbič-Žagar. Predstavila je Krko in njene dosežke na področju zdravil za zdravljenje bolezni srca in žilja ter nazorno opisala pot od ideje do učinkovitega, varnega in kakovostnega zdravila. Poudarila je, da sta za uspeh ključna znanje in inovativnost.

V strokovnem delu, ki ga je vodil priznani kardiolog prof. Michal Vrablík iz Češke, so predavatelji predstavili nove možnosti v zdravljenju bolezni srca in žilja. Prof. Gianfranco Parati iz Italije je v uvodnem predavanju poudaril, da je pomembno sočasno zdravljenje obeh glavnih dejavnikov za razvoj bolezni srca in žilja, zvišanega holesterola in zvišanega krvnega tlaka. Prof. Krzysztof J. Filipiak iz Poljske se je osredotočil na zavzetost pri zdravljenju. Med drugim je omenil, da ne moremo pričakovati optimalnega kliničnega učinka zdravljenja, če bolnik predpisanih zdravil ne jemlje redno. Kot zadnji je na govorniški oder stopil prof. Mišo Šabovič iz Slovenije in predstavil prednosti fiksnih kombinacij. Poudaril je, da dodatno zmanjšujejo tveganje za razvoj bolezni srca in žilja ter znatno izboljšujejo zavzetost bolnikov pri zdravljenju.

Simpozij se je končal z živahno razpravo, v kateri so si udeleženci izmenjali izkušnje in odgovorili na aktualna vprašanja o sočasnem zdravljenju zvišanega holesterola in zvišanega krvnega tlaka.