16. 5. 2021

Ste si danes že izmerili krvni tlak?

2 min. branja

V Krki vsako leto maja sodelujemo v globalni akciji ob svetovnem dnevu hipertenzije (17. maj), saj se zavedamo posledic neurejenega zvišanega krvnega tlaka.

Zvišan krvni tlak ima eden od treh odraslih Zemljanov. Opozorila stroke, da je zvišan krvni tlak glavni sprožilec srčno-žilnih dogodkov (možganska kap, srčni infarkt, srčna odpoved), zaradi katerih umre največ ljudi po svetu in v Sloveniji, so prepogosto preslišana. Nadzor krvnega tlaka je še vedno zelo slab, veliko bolnikov ostaja neodkritih in nezdravljenih ali pa kljub zdravljenju ne dosegajo priporočenih vrednosti krvnega tlaka (< 140/90 mm Hg).

Kaj lahko storite takoj?

Spremljanje krvnega tlaka doma je pomemben del obravnavanja zvišanega krvnega tlaka (hipertenzije). Merjenje v domačem okolju, ki ste ga vajeni, vam pokaže, ali je vaš krvni tlak optimalen in ali so predpisana zdravila učinkovita. Izmerjene vrednosti lahko vas in vašega zdravnika opozorijo na možne zdravstvene zaplete. Tako lahko svoj krvni tlak učinkovito in enostavno spremljate sami, vsak dan, kadarkoli.

Izmerite si krvni tlak že danes in spodbudite svoje bližnje, naj storijo isto. Tako bo vaše srce in srce tistih, ki vam veliko pomenijo, še dolgo bilo. Kako si pravilno izmeriti krvni tlak, preverite v videu. Za lažji pregled in boljše spremljanje krvnega tlaka si lahko meritve zapišete v dnevnik meritev krvnega tlaka.

Projekt Za kaj ti bije srce? združuje pomembne informacije, strokovne nasvete ter preventivne dejavnosti in ukrepe, ki vam bodo v pomoč v skrbi za vaše zdravje in srce, da bo še dolgo bilo za vse, kar vaše življenje dela lepo. Več poiščite na www.zakajtibijesrce.si.