9. 5. 2019

Prvi mož Krke Jože Colarič prejel prestižno Minařikovo odličje

4 min. branja

Slovensko farmacevtsko društvo (SFD) je na včerajšnji slovesnosti v Piranu predsedniku uprave in generalnemu direktorju Krke Jožetu Colariču, od leta 2001 častnemu članu društva, podelilo prestižno Minařikovo odličje. Najvišje priznanje slovenske farmacevtske stroke so Jožetu Colariču podelili, kot navajajo v obrazložitvi, za njegovo modrost, podjetniški pogum in vizionarsko vodenje največje slovenske generične farmacevtske družbe Krka, ki posredno vpliva tudi na razvoj celotne farmacevtske stroke v Republiki Sloveniji.

Prestižno odličje je predsedniku uprave in generalnemu direktorju Jožetu Colariču izročila prof. dr. Julijana Kristl, predsednica odbora za podeljevanje društvenih priznanj pri Slovenskem farmacevtskem društvu.

Minařikovo odličje so tako prejeli vsi trije Krkini generalni direktorji. Leta 1975 je to prestižno odličje SFD podelilo ustanovitelju in tedanjemu generalnemu direktorju Krke Borisu Andrijaniču, leta 1991 pa njegovemu nasledniku Milošu Kovačiču. Med prejemniki odličja sta bila tudi Krkina direktorja Peter Jerman in Elizabeta Rustja.

Slovensko farmacevtsko društvo je svojo odločitev za podelitev najvišjega priznanja v farmacevtski stroki med drugim utemeljilo z besedami: »Jože Colarič, predsednik uprave in generalni direktor Krke, je od začetka kariere do danes zvest temeljnim ekonomskim načelom in razvoju farmacije v najširšem strokovnem in znanstvenem pogledu. Uspešno vodenje največje slovenske tovarne zdravil Krke temelji na njegovi strokovni avtoriteti, odlični sposobnosti presoje in občutku za ljudi in okolje. Njegov osrednji razvojni interes je usmerjen v inovacije na področju sinteznih in bioloških učinkovin, novih, sodobnih farmacevtskih oblik zdravil, napredne proizvodne tehnologije in inovativne pristope k zdravljenju, kar Krki omogoča, da gre v korak z najboljšimi na svetovnem trgu generičnih zdravil. Poleg izjemnega občutka za prave izzive na izredno konkurenčnih farmacevtskih trgih je zanj značilna tudi sposobnost povezovanja s SDF, Univerzo v Ljubljani in Univerzo v Mariboru ter drugimi izobraževalnimi zavodi in znanstvenoraziskovalnimi inštituti doma in v tujini.«

V obrazložitvi so poudarili tudi, da prvi mož Krke z izostreno poslovno intuicijo in izjemnim posluhom za področje industrijskega razvoja zdravil prepoznava prihodnost in perspektivo generične farmacevtske industrije in tako odločilno vpliva na oblikovanje Krkine strateške usmeritve v razvoj generičnih zdravil z visoko dodano vrednostjo, ki temeljijo na lastnem znanju in inovacijah.

Krka je v času pod vodstvom gospoda Colariča dala na trg 248 novih izdelkov. Zaveda se namreč pomena stalnih vlaganj v razvoj in raziskave, za kar Krka vsako leto nameni okoli 10 % od celotne prodaje. Prav tako je prepričan, da je inovativnost temelj za uspeh na svetovnem trgu. Vertikalno integrirani poslovni model, ki ga je vpeljal s svojimi ožjimi sodelavci, pa Krki omogoča boljše prilagajanje in višjo stopnjo inovativnosti. Spremljanje svetovnih trendov in znanstvenih dosežkov na terapevtskih področjih je ključ, s katerim skupaj s sodelavci zagotavlja hitro odzivanje na tržne zahteve in priložnosti. Pri tem pa se zaveda, da so za uspeh ključni ljudje.

Kot so še zapisali v utemeljitvi, prvi mož Krke še posebej spodbuja vlaganja v nove tehnologije, ki slovensko farmacevtsko industrijo postavljajo ob bok najuspešnejšim svetovnim generičnim podjetjem. Pod njegovim vodstvom je bilo od leta 2005 v nove proizvodne, razvojne, kontrolne in infrastrukturne zmogljivosti vloženih več kot 1,5 milijarde evrov.

Na Slovenskem farmacevtskem društvu so v obrazložitvi posebej izpostavili, da je predsednik uprave in generalni direktor Jože Colarič s svojim odličnim vodenjem, predanim delom, bogatim znanjem in izkušnjami odločilno prispeval k doseganju dobrih poslovnih rezultatov Krke, ki se po prihodkih, dobičku in izvoznih rezultatih ter drugih ekonomskih kazalcih že vrsto let uvršča v vrh slovenskega gospodarstva. Svoje poslovne izkušnje iz ekonomije in menedžmenta ves čas nadgrajuje, skrbno spremlja novosti in trende ter jih premišljeno povezuje z izkušnjami in znanjem sodelavcev z drugih področij, kar nedvomno potrjujejo tako rast Krke kot njeni poslovni rezultati in ugled.